Hyppää sisältöön

Jalostukseen käytettävien oriiden orilisenssin hintaportaat kaudella 2023  

Kuvankaappaus Heppa-järjestelmästä oriin astutusluettelosta

Lunastamalla orilisenssin oriinpitäjä saa oikeuden astutuskirjanpitoon, joka on kantakirjavelvoite. Kirjanpidon voi tehdä sähköisenä palveluna Heppa-järjestelmässä. 

Orilisenssi tulee aktivoida kaikille Suomen Hippoksen ylläpitämän kantakirjan rotua edustavalle jalostukseen käytettävälle oriille vuosittain. Kaikilla roduilla on käytössä kolme hintaporrasta. 1.1.-31.3.2023, 1.4.-14.9.2023 sekä 15.9.-31.12.2023. Orilisenssi myönnetään, kun oriiden osalta on rotukohtaisten vaatimusten mukaisesti toimitettu CEM-testitulokset ja muut lisenssin vaatimat dokumentit.          

Muutoksena viime kauteen on, että orilisenssi on maksullinen kaikille roduille vuoden alusta lähtien. Poikkeuksen maksullisuuteen tekee jalostusarvosteltu suomenhevosori, jolle lisenssi on ilmainen 31.3.2023 saakka. Ratsu- ja ponirotujen maksullinen orilisenssi koskee tänä vuonna myös niitä oriita, joilla ei ole yleistä tai tammakohtaista jalostukseenkäyttöoikeutta, mutta jälkeläinen halutaan merkitä rodun kantakirjaan. 

“Orilisenssin hintoja tarkastellaan vuosittain. Hintaportailla on tarkoitus ohjata oriinpitäjiä hakemaan lisenssi alkuvuodesta, jotta tamman omistajat saavat ajoissa tiedon käytössä olevista oriista. Näin ollen lisenssi on nyt alkuvuodesta edullisempi kuin myöhemmin.”, kasvattamisen ja omistamisen palveluiden johtaja Kimmo Lampinen taustoittaa.   

“Suosittelemme vahvasti oriiden käyttämistä jalostusarvostelussa. Jalostusarvostelun tarjoama informaatio oriin ominaisuuksista on tärkeää, niin tammanomistajille orivalintojen tueksi, kuin rodun kehityksen seurantaan.” Lampinen päättää. 

Rotukohtaisen orilisenssihinnoittelun löydät Suomen Hippoksen hinnastosta.  

Oriin siitokseenkäyttöoikeus on voimassa ja astutustietojen tallentamismahdollisuus avautuu, kun oriin vuosittainen lisenssi on aktivoitu. Orilisenssi haetaan kirjautumalla Heppa-järjestelmään, valitsemalla vasemmalla olevasta valikosta ORILISENSSI ja kirjoittamalla hakukenttään oriin nimi. Lisenssiin vaadittavat rotukohtaiset liitteet ja tarkemmat ohjeistukset löytyvät Oriinpitäjän muistilistasta: Oriinpitäjälle – Hippos 

Oriiden tiedot tulevat näkyville Heila-jalostusjärjestelmän hakutyökaluihin orilisenssin aktivoinnin jälkeen. Orilisenssin varhainen aktivointi helpottaa tammanomistajien orivalintojen tekoa.  

 

Testaaminen tarttuvien tautien varalta  

Keinosiemennykseen käytettävät oriit on tutkittava Taylorella equigenitalis-bakteerin (CEM) ja virusarteriitin (Equine viral arteritis EVA) varalta. Jalostukseen hyväksytyistä lämminverisistä ravi- ja ratsuhevosista tulee ottaa CEM-testi vuosittain, vaikka ne astuisivatkin vain luonnollisesti. Luonnollisesti astuvilla jalostukseen hyväksytyillä suomenhevos-, ratsuponi-, rotuponi- ja arabioriilla CEM-testi on voimassa viisi vuotta (näytteenottovuosi ja neljä seuraavaa vuotta) eli mikäli oriin testi on otettu vuonna 2018 tai aiemmin tulee testi uusia tänä vuonna ennen astutusta. Oriinpitäjä on vastuussa siitä, että oriin tautitestaukset on suoritettu lainsäädännön ja jalostusohjelmien mukaisesti. 

CEM-näyte on otettava oriilta ennen seuraavaa siitoskautta joulu-maaliskuun aikana, kuitenkin ennen ensimmäistä astutusta/siemennystä. Mikäli oritta ei ole lainkaan käytetty siitokseen edellisen CEM-näytteen jälkeen, testiä ei tarvitse uusia. Ruokavirasto toimittaa CEM-testitulokset Suomen Hippokseen automaattisesti, mikäli hevosen omistaja ei sitä erikseen kiellä. Puhtaan CEM-testituloksen päivämäärä merkitään Heppa-järjestelmään Suomen Hippoksessa. EVA-testin tulos tulee merkitä spermansiirtotodistukseen, joka toimitetaan spermalähetyksen mukana. 

 

Astutuskirjanpito   

Astutuskirjanpito on velvoite kaikille oriinpitäjille. Raportointi tulee tehdä Heppa-järjestelmään astutusvuonna viimeistään 15. syyskuuta mennessä. Hippoksen ylläpitämien rotujen osalta astutuskirjanpitoa varten oriinpitäjän on pyydettävä oriinpitäjäoikeudet tommi.lahdekorpi@hippos.fi, jotta oriinpitäjä pääsee lisäämään astutukset sähköiseen järjestelmään. 

Muiden rotujen ja roduttomien astutuskirjanpitoa edellytetään, mikäli varsa halutaan lisätä sukutiedoilla Hippoksen rekisteriin. Mikäli oriille ei ole aktivoitu orilisenssiä, toimitetaan oriin astutuskirjanpito sähköpostitse jenni.teikari@hippos.fi. 

 

Lisätietoja: 
Suomenhevoset ja lämminveriset ravihevoset: Susanna Back, puh 040 505 8013, susanna.back@hippos.fi
Lämminveriset ratsuhevoset ja ratsuponit: Krista Nyqvist, puh. 020 760 5262, krista.nyqvist@hippos.fi
Connemarat, shetlanninponit, newforestinponit ja welshponit: Sanna Uotila, puh 020 760 5257, sanna.uotila@hippos.fi
Islanninhevoset, gotlanninrussponit ja vuonohevoset: Jenni Teikari, Puh. 020 760 5259, jenni.teikari@hippos.fi
Arabialaiset täysiveriset: Mirka Kivelä, puh. 020 760 5263, mirka.kivela@hippos.fi