Hyppää sisältöön

Jalostukseen käytettävien oriiden orilisenssin hintaporras nousee 1.4.  

Orilisenssi on maksullinen kaikille roduille lukuun ottamatta jalostusarvosteltuja suomenhevosoriita, joille lisenssi on ilmainen 31.3.2024 saakka. Kuvituskuva Pirje Fager-Pintilä

Orilisenssi tulee aktivoida vuosittain Suomen Hippoksen ylläpitämän kantakirjan rotua edustavalle jalostukseen käytettävälle oriille. Käytössä on kolme hintaporrasta 1.1.-31.3.2024, 1.4.-14.9.2024 sekä 15.9.-31.12.2024. Orilisenssi myönnetään, kun oriiden osalta on rotukohtaisten vaatimusten mukaisesti toimitettu CEM-testitulokset ja muut lisenssin vaatimat dokumentit.  

Oriin siitokseenkäyttöoikeus on voimassa ja astutustietojen tallentamismahdollisuus avautuu, kun oriin vuosittainen lisenssi on aktivoitu. Orilisenssi haetaan kirjautumalla Heppa-järjestelmään, valitsemalla vasemmalla olevasta valikosta ORILISENSSI ja kirjoittamalla hakukenttään oriin nimi. Lisenssiin vaadittavat rotukohtaiset liitteet ja tarkemmat ohjeistukset löytyvät Oriinpitäjän muistilistasta. 

Oriiden tiedot tulevat näkyville Heila-jalostusjärjestelmän hakutyökaluihin orilisenssin aktivoinnin jälkeen. Orilisenssin varhainen aktivointi helpottaa tammanomistajien orivalintojen tekoa. Rotukohtaisen orilisenssihinnoittelun löydät Suomen Hippoksen hinnastosta.   

 

Testaaminen tarttuvien tautien varalta  

Kaikki keinosiemennykseen käytettävät oriit on tutkittava vuosittain ennen siitoskauden alkua sekä Taylorella equigenitalis –bakteerin että virusarteriitin (EVA) varalta. Mikäli oriin spermaa myydään EU:n sisämarkkinoilla, on ori tutkittava lisäksi näivetystaudin (EIA) varalta. Mikäli CEM-testi ei ole voimassa, on se otettava oriilta ennen seuraavaa siitoskautta joulu-maaliskuun aikana, kuitenkin ennen ensimmäistä astutusta/siemennystä. Mikäli oritta ei ole lainkaan käytetty siitokseen edellisen CEM-näytteen jälkeen, testiä ei tarvitse uusia. Luonnollisesti astuvilla oriilla CEM-näytteen voimassaolon kesto on määritelty rodun jalostusohjelmassa. 

Suomenhevos- ja lämminverioriit: Kaikki keinosiemennykseen käytettävät oriit on tutkittava. Mikäli jalostusluokkaan merkittyä eli jalostusarvosteltua oritta käytetään vain luonnolliseen astutukseen, on CEM-testi otettava vähintään 5 vuoden välein. CEM-testivaatimus ei koske perusluokkaan kuuluvia eli kotisiitoslisenssillä astuvia oriita, joita käytetään siitokseen vain luonnollisella menetelmällä.   

Ratsuhevoset, ratsuponit ja rotuponit: Kaikki keinosiemennykseen käytettävät oriit on tutkittava. Mikäli jalostusluokkaan merkittyä oritta (yleinen tai tammakohtainen lisenssi) käytetään vain luonnolliseen astutukseen, on CEM-testi otettava vähintään 5 vuoden välein.  

CEM-testin tuloksen on oltava kielteinen. Virusarteriitin testituloksen ei tarvitse olla kielteinen, vaan oriin sperma-annoksiin pitää selvästi merkitä tieto siitä, onko oriin virusarteriittitulos positiivinen vai negatiivinen. Oriinpitäjä on vastuussa siitä, että oriin tautitestaukset on suoritettu lainsäädännön ja jalostusohjelmien mukaisesti.  

Ruokavirasto toimittaa CEM-testitulokset Suomen Hippokseen automaattisesti, mikäli hevosen omistaja ei sitä erikseen kiellä. Puhtaan CEM-testituloksen päivämäärä merkitään Heppa-järjestelmään Suomen Hippoksessa. EVA-testin tulos tulee merkitä spermansiirtotodistukseen, joka toimitetaan spermalähetyksen mukana. 

Oriin CEM-näytteenottopaketin voi tilata Ruokaviraston nettilomakkeella. 

   

Astutuskirjanpito   

Astutuskirjanpito on velvoite kaikille oriinpitäjille. Raportointi tulee tehdä Heppa-järjestelmään astutusvuonna viimeistään 15. syyskuuta mennessä. Hippoksen ylläpitämien rotujen osalta astutuskirjanpitoa varten oriinpitäjän on pyydettävä oriinpitäjäoikeudet rodun kantakirja- ja rekisteriasioita hoitavalta henkilöltä, jotta oriinpitäjä pääsee lisäämään astutukset sähköiseen järjestelmään.  

Muiden rotujen ja roduttomien astutuskirjanpitoa edellytetään, mikäli varsa halutaan lisätä sukutiedoilla Hippoksen rekisteriin. Mikäli oriille ei ole aktivoitu orilisenssiä, toimitetaan oriin astutuskirjanpito sähköpostitse jenni.teikari@hippos.fi. 

 

Lisätietoja:
Suomenhevoset ja lämminveriset ravihevoset: Susanna Back, susanna.back@hippos.fi
Lämminveriset ratsuhevoset ja ratsuponit: Krista Nyqvist, puh. 020 760 5262, krista.nyqvist@hippos.fi
Connemarat, shetlanninponit, newforestinponit ja welshponit: Sanna Uotila, puh 020 760 5257, sanna.uotila@hippos.fi
Islanninhevoset, gotlanninrussponit ja vuonohevoset: Jenni Teikari, Puh. 020 760 5259, jenni.teikari@hippos.fi
Arabialaiset täysiveriset: Mirka Kivelä, puh. 020 760 5263, mirka.kivela@hippos.fi