Hyppää sisältöön

Jalostukseen hyväksyttyjen suomenhevosoriiden kesäihottumatarkastus tulee suorittaa heinä-syyskuun aikana 

Jalostukseen hyväksytylle suomenhevosoriille tulee suorittaa kertaluontoinen kesäihottumatarkastus. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Suomenhevosten jalostusohjelman terveysvaatimuksiin on kirjattu jalostusarvosteltujen suomenhevosoriiden tarkastaminen kesäihottumaan viittaavien oireiden varalta. Tarkastus tulee suorittaa jalostusarvostelua seuraavan heinä–syyskuun aikana. Löydökset kirjataan jalostusarvostelulausuntoon, mutta ne eivät vaikuta hevosen jalostusarvostelun palkitsemiseen. 

Jotta suomenhevosoriille voidaan myöntää orilisenssi, tulee kesäihottumatarkastus olla tehtynä. Tarkastuksen suorittaa oriinomistajan tai -haltijan valitsema eläinlääkäri. Oriinomistaja tai -haltija vastaa tarkastuksen kustannuksista. Mikäli näyttelyilmoittautumisen yhteydessä oriille on ilmoitettu kesäihottuma tai siihen viittavia oireita, ei kesäihottumatarkastusta tarvitse tehdä.

”Heinäkuusta alkaen on aika tehdä kevään 2023 orinäyttelyissä jalostusarvosteltujen oriiden kesäihottumatarkastus, jotta niille voidaan myöntää orilisenssi ensi vuonna. Myös osalta aiemmin jalostusarvostelluilta oriilta puuttuu vielä kesäihottumatodistuksia”, suomenhevosoriiden orilisensseiden kirjaamisesta vastaava Soila Lehmusvaara muistuttaa.  

”Mikäli suunnitelmissa on oriin jalostusarvostelu ensi vuonna, voi kesäihottumatarkastuksen tehdä jo tänä vuonna heinä-syyskuun aikana. Tässä tapauksessa lomake otetaan mukaan ensi vuoden jalostusarvostelutilaisuuteen”, Lehmusvaara vinkkaa.  

Lomakkeen voi toimittaa skannattuna sähköpostin liitteenä soila.lehmusvaara@hippos.fi tai postitse Suomen Hippos ry/Soila Lehmusvaara, Ravitie 1, 00370 Helsinki.  

 

Lisätietoja  

Kesäihottumalomake  

Suomenhevosten jalostusohjelma