Hyppää sisältöön

Ilmoittautuminen Ponioripäiville 2022 päättyy 15.3. 

Pääkuva shetlanninponioriista

Vuoden 2022 Ponioripäivät järjestetään 22.-24. huhtikuuta Lahdessa Koulutuskeskus Salpauksen maneesissa. Ilmoittautuminen Ponioripäiville päättyy 15. maaliskuuta 2022. Tapahtuma on avoin yleisölle sekä paikan päältä tullaan tuottamaan suora verkkolähetys.  

Ponioripäivät ovat ponijalostuksen ammattilaisten vuoden kohokohta. Ponioripäivillä jalostukseenkäyttöoikeutta hakevat vuonohevos- gotlanninruss-, newforest- ja connemaraoriit. Lisäksi Ponioripäivillä jalostusarvostellaan welsh- ja shetlanninponioriita.   

Kaikki oriit käyvät läpi eläinlääkärintarkastuksen ja rakennearvostelun. Lisäksi niiden liikkeet esitetään vapaana. Osa oriista suorittaa myös käyttökokeen, joka voi rodusta riippuen olla joko ratsastus-, ajo- tai ohjasajokoe. Jalostukseen hyväksytty ori saa rodusta riippuen joko määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan jalostukseenkäyttöoikeuden. 

Gotlanninruss-, vuonohevos-, connemara-, newforest-, welsh- sekä shetlanninponioriiden jalostuksessa noudatetaan alkuperämaan vaatimuksia. Oman rotunsa jalostukseen tarjottavat gotlanninruss- connemara- ja newforestinponioriit hyväksytään Ponioripäivillä. HUOM! 2021 alkaen Gotlanninrusseilla jalostusarvostelu tapahtuu alkuperämaan jalostusohjeen määrittelemien ehtojen mukaisesti.  

Welshponeille (sektiot A, B, C ja D) sekä shetlanninponioriille Ponioripäivillä jalostusarvosteluun osallistuminen on vapaaehtoista. Welshponioriiden jalostukseen hyväksymisen ehtona on hyväksytty eläinlääkärintarkastus. Shetlanninponioriille eläinlääkärintarkastus ja virallinen mittaus on pakollinen. Vain eläinlääkärintarkastuksessa hyväksytyille shetlanninponioriille myönnetään orinumero. Ravikilpailuoikeuden saavat vain jalostusarvosteltujen shetlanninponioriiden jälkeläiset. 

Connemaraoriiden arvostelussa on uutena lisänä irtohypytys. Irtohypytys kuuluu osana oriin ensimmäiseen jalostusarvosteluun. Aiemmin jalostukseen hyväksytyille oriille irtohypytys on vapaaehtoinen. Ori voidaan vapauttaa pakollisesta irtohypytyskokeesta erittäin painavasta syystä eläinlääkärintodistuksen perusteella. Irtohypytyksessa arvioidaan tekniikka, kapasiteetti, elastisuus, asenne ja laukka. Irtohypytys ja askellajien arviointi tapahtuvat maneesissa.  

 

Ilmoittautuminen Ponioripäiville tapahtuu Heppa-järjestelmän kautta (näyttelykalenteri). 

www.hippos.fi/ponioripaivat