Hyppää sisältöön

Ilmoittautuminen Laatuarvosteluun 2022 päättyy sunnuntaina 14.8.

Kuvituskuvana mainos Laatuarvostelusta 2022

Laatuarvostelussa nähdään tulevaisuuden tähtiä ja Suomen parhaita urheiluhevosia.

Lämminveristen ratsuhevosten Laatuarvostelu järjestetään Ypäjän Hevosopistolla Nuorten Hevosten Festivaalin yhteydessä. Estehevosten Laatuarvostelu kilpaillaan torstaina 18. elokuuta ja askellaji- sekä kenttähevosten sunnuntaina 21. elokuuta. Ilmoittautuminen nuorten ratsuhevosten kykyjen näytönpaikkaan tapahtuu SRL:n kilpailujärjestelmä KIPAn kautta. Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään sunnuntaina 14. elokuuta 2022. Tapahtuman tuomareina toimii joukko alansa arvostettuja ammattilaisia. 

 

Mikä on Laatuarvostelu?
Laatuarvostelu on FWB-yhdistyksen ja Suomen Hippoksen järjestämä vuosittainen laatukilpailu 4-vuotiaille lämminverisille ratsuhevosille, sekä varsoneille 5-vuotiaille lämminverisille ratsutammoille. Lajiensa viisi parasta FWB-hevosta kerryttävät kasvattajapistepottejaan 50–40–30–30–30. Kasvattajapisteiden perusteella maksetaan kasvattajapalkinnot hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen käytettävästä rahoituksesta maa- ja metsätalousministeriön kautta. Lisäksi jokaisen lajin viiden parhaan hevosen omistajalle maksetaan rahapalkinto 500–350–280–140–110 €. Yhteensä palkintoja jaetaan lähes 8000 €.

 

Mitä Laatuarvostelussa tehdään?
Hevoset mitataan ja rakennearvostellaan voimassa olevien Laatuarvostelu-sääntöjen mukaisesti. Estehevoset arvostellaan esteradalla, missä arvioidaan mm. tekniikka, kapasiteettia ja ratsastettavuutta. Askellajihevoset suorittavat askellajien arvioinnin kouluradalla. Kenttähevoset suorittavat oman kokeensa, joka koostuu maastoesteitä sisältävästä estekokeesta ja vapaamuotoisemmasta askellajien arvioinnista.

 

Kuka voi osallistua Laatuarvosteluun?
Laatuarvosteluun ilmoitettavan hevosen tulee olla FWB-kantakirjan sääntöjen mukaan FWB-kantakirjan pääosastoon rekisteröity ja polveutua jalostukseen hyväksytystä oriista (pelkkä viranomaistietokantaan merkitseminen ei riitä). Myös muuhun hyväksyttyyn kantakirjaan ensirekisteröidyt hevoset, jotka täyttävät polveutumisvaatimukset, voivat osallistua. Mikäli et ole varma hevosen osallistumisoikeudesta, ole ennen ilmoittautumista yhteydessä Suomen Hippoksen jalostusassistentti Sanna Uotilaan 020 760 5257, sanna.uotila@hippos.fi

 

Miksi osallistua Laatuarvosteluun?
Laatuarvostelu tarjoaa nuorelle hevoselle kykyjen näytönpaikan ja mahdollisuuden ikäluokkansa tason katsastamiseen. Ennen kaikkea ratsukko saa huippuammattilaisten puolueettoman arvostelun sekä koesuorituksesta, että rakenteesta samassa tapahtumassa. Lisäksi ratsukko saa nuorille hevosille arvokasta kokemusta kilpailutilanteesta, jossa kokeet on suunniteltu oletetun ikäluokankoulutustason mukaisesti. Edellä mainitun lisäksi tapahtumassa jaetaan myös rahapalkintoja, sekä kasvattajapisteitä, joilla voi kerryttää kasvattajapalkintopottia.

 

Ketkä ovat Laatuarvostelun 2022 tuomarit?
Laatuarvostelun 2022 tuomareina nähdään oman lajinsa rautaisia ammattilaisia niin kotimaasta kuin ulkomailta. Askellajihevosten suorituksia arvostelemassa ovat SRL:n kansallisen tason GP-tuomari, I- ja II-tason valmentaja sekä FWB-hevoskasvattaja Anne-Mari Pekonen suomesta ja kansainvälisesti tunnettu kouluratsastustuomari ja -valmentaja sekä mm. SWB orilautakunnan asiantuntija Frenk Jespers Hollannista. Estehevosia tuomaroivat puolestaan entinen kansainvälisen tason kilparatsastaja, valmentaja ja Master -ratsastukseno­pettaja Carl-Harry Frey sekä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla menestynyt maajoukkuetason tähtiratsastaja Maiju Mallat. Kenttähevosia arvostelee niin ikään Carl-Harry Frey yhteistyössä ratsastuksenopettaja, kenttäratsastuksen erikoisammattivalmentaja ja agrologi Maria Möllerin kanssa. Rakennetuomareina toimivat vuosien kokemuksella, paljon hevosia Suomessa arvostelleet ammattilaiset Annu Stenqvist (askellaji- ja kenttähevoset) ja agronomi Anna Pajanen (estehevoset), joka on tehnyt arvosteluja myös ulkomailla.

 

Kuinka Laatuarvosteluun ilmoittaudutaan?
Ilmoittautuminen tapahtuu SRL:n kilpailujärjestelmä KIPAn kautta. Osallistumisoikeutta Laatuarvosteluun ei ole rajattu ainoastaan yhteen luokkaan. Huomioithan kuitenkin, että ratsastajalla täytyy olla vähintään seuratason lisenssi voimassa ja hevosilta edellytetään ajantasaisia rokotuksia kilpailusääntöjen mukaisesti. Ilmoittautuminen Laatuarvosteluun ja Nuorten Hevosten Festivaaliin tulee tehdä 14. elokuusta mennessä. Ilmoittautumisten peruutukset vain KIPAn (tai ilmoittautumisajan jälkeen Hevosopiston) kautta. Lähtölistat julkaistaan Equipessa.

 

Mistä lisätietoa Laatuarvostelusta?
Lisätietoja Laatuarvostelusta löydät FWB-yhdistyksen sivuilta, josta löydät myös kilpailukutsun ja ohjeet. Lisäksi kannattaa seurata Laatuarvostelun päivityksiä mm. FWB- yhdistyksen somekanavilla Facebookissa ja Instagramissa.

 

Laatuarvostelu on vuosittainen laatukilpailu 4-vuotiaille lämminverisille ratsuhevosille, sekä varsoneille 5-vuotiaille lämminverisille ratsutammoille. Hevosen tulee olla FWB-kantakirjan pääosastoon tai muuhun hyväksyttyyn kantakirjaan merkitty ja täyttää polveutumisvaatimukset. Laatuarvostelun järjestävät yhteistyössä FWB-yhdistys, Suomen Hippos ja Ypäjän Hevosopisto.