Hyppää sisältöön

Ikäluokkahevosien kasvattamisessa on mukana sekä tuuria että taitoa – ”Tarkoitus on tehdä hyvät hevoset”

Hiipeli ja Jarmo Saarela starttaavat 5-vuotiaiden Keskisuomalaiseen Derbyyn lähtöradalta yhdeksän. Kuva: Hippos / Suvi Hakkarainen.

5-vuotiaiden suomenhevosten koitos Keskisuomalainen Derby ravataan tulevana lauantaina Jyväskylän Killerillä. Startissa kohtaavat ikäluokkansa parhaat oriit, ruunat ja tammat. Oman kasvatin saaminen mukaan finaalin on jo monelle kasvattajalle unelmien täyttymys.

Ari Kortelainen ja Anne-Marie Ljungqvist ovat saaneet jo kerran kokea, millaiselta tuntuu saada oma kasvatti, mutta samalla oma omistama hevonen Keskisuomalaisen Derbyn finaaliin. Kolme vuotta sitten Kortelaisen ja Ljungqvistin omistama ja kasvattama Hiioppi sijoittui finaalissa kolmanneksi. Tänä vuonna Hiiopin täysveli Hiipeli seuraa isoveljensä jalanjälkiä. Hiipeli sijoittui karsinnassa toiseksi samalla ajalla karsinnan voittajan ja suursuosikin Ville Kallen kanssa.

Lietolaisen Ari Kortelaisen ja Anne-Marie Ljungqvistin kasvatustoiminta on eläkkeellä olevan pariskunnan yhteinen harrastus, jossa päätökset tehdään yhdessä. Kortelaisen innostus hevosiin syttyi jo lapsuudessa naapureiden hevosia seuraillessa.

”Hevosten sukuja olen tutkinut pikku pojasta asti. Haravakoneella ajamisesta innostus hevosiin sitten lähti”, muistelee Kortelainen.

Hevosia oli myös Kortelaisen perheellä kolmessa maapaikassa. Rengintöiden ohella hevosia ei ehtinyt kuitenkaan riittävästi treenata ja laitella. Oman tallin Kortelainen perusti Auraan 1970-luvun alussa. Orastavaa kasvatustoimintaa lämminveristen parissa virisi 1990-luvun alussa, mutta jälleen työt eivät osuneet yhteen hevosharrastuksen kanssa.

Vuonna 2007 Kortelainen osti puolisonsa Anne-Marie Ljungqvistin kanssa tulevien ikäluokkahevosten emätamman Vileriinan. Alun perin omapäisellä tammalla oli tarkoitus ajaa kilpaa, mutta loukkaantuminen johti uran loppumiseen ennen kuin se ehti alkaakaan. Kortelainen kuitenkin aavisti, että kauniista ja kovaluontoisesta tammasta voisi jäädä hyviä jälkeläisiä. Myös suku miellytti hevosten suvuista kiinnostunutta Kortelaista.

Pariskunnan ensimmäinen kasvatti Hiioppi syntyi keväällä 2014. Hiiopin ja pariskunnan viiden muun kasvatin isäori on vuoden 2009 ravikuningas Patrikin Muisto.

”Patrikin Muisto on paras ja kaunein ori mitä voi olla. Se ei ole liian tuittupäinen ja sopii tammallemme hyvin. Patrikin Muisto ei ollut myöskään nuori tähti vaan nousi muun muassa ravikuninkaaksi vasta myöhemmin urallaan”, summaa Kortelainen.

Patrikin Muisto voitti ravikuninkuuden 11-vuotiaana. Vain kaksi vuotta aiemmin se oli joutunut tauolle hankosidevamman vuoksi. Vielä 13-vuotiaana ori ravasi Teivossa kuninkuuskilpailun kolmanneksi jääden vain sekunnin päähän kuninkaaksi kruunatusta Villihotista.

Ari Kortelaisen ja Anne-Marie Ljungqvistin ensimmäinen kasvatti Hiioppi rattailaan hevosen vakio-ohjastaja Jukka Torvinen. Kuva: Hippos / Iida Laine.

Kortelaisen ja Ljungqvistin kasvattien nimien taustalta ei löydy perinteistä tarinaa, vaikka nimet muistuttavatkin toisiaan. Nimien on tarkoitus sopia yhteen ensimmäisen kasvatin Hiiopin kanssa, josta käynnistyi myös yhteistyö pariskunnan kasvattien valmentajan jämsäläisen Aimo Vuorisalon kanssa.

”Hiioppi oli nuorena Jukka Kauppisen valmennuksessa ja sieltä ajettiin Kriterium kakkonen. Kauppisella on kuitenkin omia hevosia niin paljon, että 5-vuotiaana se siirtyi sitten Vuorisalolle. Aimo Vuorisalo on valmentaja, joka istuu mielellään kärryillä ja osaa rakentaa hevosille hyvät pohjat”, toteaa Kortelainen.

Hiioppi on tämänhetkisistä Patrikin Muiston jälkeläisistä menestynein vajaalla 80 000 € voittosummallaan. Pikkuveli Hiipeli seuraa kuitenkin vahvasti veljensä jalanjäljissä.

”Hiipeli on tullut tälle tasolle hieman myöhemmin ja se saattaa vielä petrata, kun muut ovat jo näyttäneet huippunsa”, viittaa Kortelainen tulevaan Killerin Derbyyn.

Kortelainen ja Ljungqvist jatkavat kasvatustoimintaansa yhä. Ensi vuonna Vileriinalle ei ole varsaa tulossa, sillä tammalla pidetään astutustaukoja joka toinen vuosi. Ensimmäinen kasvatti Hiioppi kantakirjattiin keväällä ja sitä olisi tarkoitus ensi kesänä tarjota siitokseen.

Kortelaisen mukaan kasvattaminen on puoliksi tuuria ja puoliksi taitoa. Suvuilla on merkitystä ja sieltä etsitään erilaisia yhdistelmiä. Kuitenkin merkitystä on myös ulkonäöllä ja luonteella.

”Tarkoitus on tehdä hyvät hevoset”, naurahtaa Kortelainen.

5-vuotiaiden suomenhevosten Keskisuomalainen Derby ravataan tulevana lauantaina klo 16:40. Kortelaisen ja Ljungqvistin omistaja ja kasvattama Hiipeli lähtee matkaan lähtöradalta yhdeksän Jarmo Saarelan ohjastamana. Hiipeliä valmentaa Aimo Vuorisalo.

5.v Keskisuomalainen Derby -finaali lähtölista 2021 >