Hyppää sisältöön

Hevosjalostusliittojen vuoden 2023 Liittoparlamentissa aiheina tulevaisuustyö ja hevosten hyvinvointi 

Kuvituskuva

Liittoparlamentin osallistujia tutustumisvierailulla Riikka Takanevan luona. Kuva: Soila Lehmusvaara

Kahden päivän aikana hevosjalostusliittojen edustajat keskittyivät ennen kaikkea hahmottamaan hevosjalostusliittojen tulevaisuutta ja yhteistyön mahdollisuuksia sekä tutustuivat syksyllä pilotoitavaan Hyvä talli -järjestelmään. Vuoden hevosjalostusliittona palkittiin Varsinais-Suomen hevosjalostusliitto. 

Alueellisten hevosjalostusliittojen vuotuiset kokous- ja neuvottelupäivät, Liittoparlamentti, järjestettiin tällä viikolla Seinäjoella 23.–24.8.2023. Liittoparlamentti alkoi tiiviillä ryhmätyöskentelyllä, jossa hahmoteltiin ennen kaikkea millaista yhteistyötä alueet voisivat tehdä tulevaisuudessa keskenään.  

“Toimintaympäristön muuttuminen pakottaa kaikki hevosalan toimijat miettimään taas kerran, kuinka toimintaa tulevaisuudessa järjestetään, jotta pystytään säilyttämään ja kehittämään sitä hyvää paikallisen tason työtä, jotka hevosjalostusliitot alueillaan tekevät. Yhteistyön eri vaihtoehtoja toiminnan tehostamiseksi ja kehittämiseksi on mietitty pitkään, mutta nyt yhteistyötä täytyy viedä merkittävästi aiempaa pidemmälle, jotta toiminta voidaan tulevaisuudessakin turvata”, ryhmätyöt alustanut Suomen Hippoksen kasvattamisen ja omistamisen johtaja Kimmo Lampinen kertoo.  

Lisäksi päivän aikana kuultiin Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtajan Antti Lehtisalon ja toimitusjohtaja Minna Mäenpään sekä tilaisuuden järjestäneen Etelä-Pohjanmaan hevosjalostusliiton toiminnanjohtajan Jyri Saranpään tervehdykset.  

Liittoparlamentin toinen päivä keskittyi tiedonjakoon ja uuden oppimiseen: aamupäivällä käytiin läpi kattava tietopaketti varsojen tunnistuskauden kynnyksellä tunnistus- ja rekisteröintikäytännöistä ja iltapäivän aikana perehdyttiin tulevaan Hyvä talli -järjestelmään auditointikoulutuksen merkeissä. Hyvä Talli -laatujärjestelmää lähdetään pilotoimaan syksyn aikana ja sen auditoijina toimivat hevosjalostusliitot.   

“Hyvä Talli -auditointikoulutus pääsi hyvin alkuun ja saimme hienoa keskustelua aikaan tulevien auditoijien kanssa. Tässä ryhmässä on valtavan hyvää osaamista ja meillä kaikilla on sama tavoite: tehdä hyvää hevosalan eteen, Hyvä talli -järjestelmän kehittämisprojektissa mukana ollut Krista Nyqvist Suomen Hippoksesta kertoo. 

Hevosjalostusliitot tutustuivat keskiviikkona Riikka Takanevan kasvatus- ja palvelutoimintaan Ilmajoella. Vierailukohteen lisäksi Takanevan Larva-Jussilan tila toimi myös Hyvä talli -koulutuksessa käytännön esimerkkinä. 

Kuvituskuva

Virpi Ylitalo ja Varsinais-Suomen hevosjalostusliitto palkittiin ansiokkaasta työstään. Kuva: Soila Lehmusvaara

Vuoden hevosjalostusliitto on Varsinais-Suomen hevosjalostusliitto 

Suomen Hippos on perinteisesti palkinnut Liittoparlamentissa myös Vuoden hevosjalostusliiton, niin tänäkin vuonna. Palkinnon sai Varsinais-Suomen hevosjalostusliitto ja sen toiminnanjohtaja Virpi Ylitalo 

“Virpi Ylitalo on pitkän linjan toiminnanjohtaja, joka hoitaa työnsä positiivisella, ratkaisukeskeisellä ja muut huomioon ottavalla asenteella. Hän luo omalla olemuksellaan hyvää yhteishenkeä: tarttuu toimeen ja on ollut mukana kehittämässä hevosalalle uusia tapahtumia ja järjestelmiä sekä toimii hyvässä yhteistyössä muiden hevosjalostusliittojen kanssa. Käytännön asiat, kuten lomakkeet ja tunnistukset hoidetaan Varsinais-Suomessa rautaisella rutiinilla”, Lampinen kiittelee.