Hyppää sisältöön

Hevosjalostusliitot kokoontuivat Liittoparlamenttiin Ahvenanmaalle 23.-25.8.2022

Hevosjalostusliitojen edustajia istumassa ahvananmaan raviradalla

Hevosjalostusliittojen edustajat vierailivat mm. raviradalla, jossa Ålandstravet:n toiminnanjohtaja Pia Erikssonia kertoi ahvenanmaalaisesta raviurheilusta, raviradan ja yhdistyksen toiminnasta sekä ravikoulusta.

Alueellisten hevosjalostusliittojen vuotuiset kokous- ja neuvottelupäivät, Liittoparlamentti, toteutuivat tänä vuonna Ahvenanmaalla. Kolmipäiväinen Liittoparlamentti sisälsi ryhmätöitä, esityksiä ja tutustumisia eri kohteisiin.

Liittoparlamentti alkoi ryhmätöillä, joissa muun muassa pohdittiin valtakunnallisen varsanäyttelyn tulevaisuutta. Ryhmätöiden jälkeen hevosjalostusliitot kävivät Suomen Hippoksen johdolla läpi tulevan varsojentunnistuskauden prosesseja ja ohjeita.

Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Minna Mäenpää kertoi Teamsin välityksellä ajankohtaisista asioista. Käsittelyssä oli mm. lomituslakiuudistus, ministeriön hevostaloustyöryhmän raportti sekä maa- ja metsätalousministeriön lausuntopyyntö hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen myönnettävistä avustuksista.

Suomen Hippoksessa kasvatuksen ja omistamisen osaston johtajana 15. elokuuta aloittanut Kimmo Lampinen kertoi puolestaan omassa esittelyssään työlleen ja tekemiselleen asettamistaan tavoitteista, joita ovat vastuullisuus, yhteisöllisyys, avoimuus, monialaisuus ja intohimo.

hevosjalostusliittojen yhteiskuva Ahvenanmaalla

Varsinais-Suomen hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Virpi Ylitalo esitteli tallien omavalvontaan liittyvän, työnimellä Laatu-talli kulkevan, projektin etenemisestä. Projekti tähtää ihmisten ja hevosten hyvinvoinnin lisäämiseen tallien omavalvonnan kautta ja siitä tullaan tekemään syksyn aikana sidosryhmäkysely.

Liittoparlamentissa kuultiin myös ahvenanmaalaisen ratsuhevoskasvattaja Suvi Söderlundin kokemukset olemisesta ja asumisesta saarella. Söderlund kertoi mielenkiintoisessa esityksessään laidunkauden pituudesta, kulkemisesta Ruotsin ja Suomen välillä, tammojen siementämisestä, varsojen myymisestä, palveluiden saatavuudesta sekä kasvattamisesta yleisesti kustannuksineen.

Vapaamuotoisissa keskusteluissa hevosjalostusliittojen toimintaa sivuttiin monelta eri kantilta. Keskusteluissa ideoitiin syksyn webinaareja, asiakastyytyväisyystutkimusta, puheenjohtajapalaveria ja näyttelytoimintaa. Lisäksi liitot keskustelivat mm. työvälineistä ja työssä jaksamisesta, kohoavista kustannuksista ja toiminnan ylläpitämisestä haastavina aikoina. Yhteistyöverkon vahvuus on yksi hevosjalostusliittojen kantavasta voimasta ja myös sen vahvistamista Suomen Hippoksen kanssa yhteistyössä järjestyvä vuotuinen Liittoparlamentti tukee.

 

Kuvassa Kimmo Lampinen, Susanna Mastokangas ja Virpi Ylitalo kunniakirjojen jaossa
Susanna Mastokangas (keskellä) palkittiin vuoden hevosjalostusliittona. Myös Virpi Ylitaloa (oikealla) kiitettiin ansiokkaista järjestelyissä. Kimmo Lampinen (vasemmalla) ojensi palkintoja.

Susanna Mastokangas ja Keski-Pohjanmaan hevosjalostusliitto palkittiin vuoden 2022 hevosjalostusliittona – Susanna Hakkaraiselle kunniamaininta

Suomen Hippos palkitsi tänäkin vuonna vuoden hevosjalostusliiton. Vuonna 2022 vuoden hevosjalostusliittona ja toiminnanjohtajana palkittiin Keski-Pohjanmaan hevosjalostusliitto ja sen toiminnanjohtaja Susanna Mastokangas.
”Susanna on aktiivinen toimija niin omalla alueella kuin naapuriliitoissakin. Hänen kanssaan asiat hoituvat aina hyvästä yhteistyöstä.” Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Minna Mäenpää jakoi kiitosta.

Palkitsemistilaisuudessa muistettiin myös kunniamaininnalla ansiokkaasti toimivan Etelä-Pohjanmaan hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Susanna Hakkaraista.

Tänä vuonna Liittoparlamentin erinomaisesti onnistuneista järjestelyistä vastasi Varsinais-Suomen hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Virpi Ylitalo ja hän sai myös ansaittua kiitosta vuosipalkitsemisten yhteydessä.