Hyppää sisältöön

Hevoshuutokauppa tuo yhteen laatuvarsat ja tosiostajat

Kuvassa varsa kävelee kohti huutokaupan yleisöä

Tilastollisesti nähdään, että suomalaisesta hevoshuuokaupasta löytyy menestyshevosen aihioita. Kaupantekotapa vaatii myös rohkeutta viedä oma ostopäätös maaliin - se kuuluu ainutlaatuisen kauppatavan luonteeseen. Amerikkalaisesta huutokauppakultturissa roolinsa on myös 'underbidderillä', sillä, joka jättää toiseksi viimeiseen huutoon. Hevoskaupoissa vasta aika näyttää, kumpi vetää ptemmän korren. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen

Ypäjän varsahuutokauppa 9. syyskuuta

Hevoshuutokauppakulttuuri on monipuolinen ja rikas. Ainutlaatuisella kauppatavalla on pitkä historia, mutta se on ehdottomasti myös tätä päivää. Hevosen hyvinvointi on avoimen kauppatavan tärkein lisäarvo.

Riikka Takanevalle syksyn varsahuutokauppa on eräänlainen vuoden käännekohta – 1,5-vuotiaat kasvatit aloittavat huutokaupan kautta matkansa toivottavasti menestyksekkäille kilpahevosen urille, ja kun kotiin palataan, on vuorossa hetken hengähdys ennen kesällisten varsojen vieroitusta ja uuteen jalostuskauteen valmistautumista.

Riikka ja Ari Takanevan kasvatteja on nähty huutokaupassa jo vuodesta 2014. Matkaan lähdetään muutaman oman ja usein myös asiakasvarsojen kanssa. Huutokauppatapahtumaan huipentuu huolellinen valmistautuminen, sillä Takanevan palvelukonseptiin kuuluu ostajan kannalta mieluisa valmis paketti.

”Valmistautuminen alkaa jo varsan ensivaiheista alkaen: hyvä ruokinta, asiallinen käsittely ja turvallisen kasvun varmistaminen ovat kaiken perusta. Ennen laidunkesää varsat on hammashoidettu ja röntgenkuvattu, ja toukokuun ne viettävät ajo-opetuksessa Juho Länsimäellä. Kesäksi varsat palaavat omaan laumaan kasvamaan.”

Huutokauppaan tulevista varsoista valmistellaan kattavasti materiaalia jo etukäteen tutustuttavaksi.

”Elokuussa varsat tulevat laitumelta ja käyvät vielä muistelemassa ajo-oppeja, samalla otamme niistä ajovideoita. Viimeiset viikot ennen huutokauppaa varsat haetaan kotiin ja muun valmistelun ohessa niistä otetaan ajantasaiset rakennekuvat.”

Ostaja määrittää kasvattajan työn arvon

Vaikka kokeneella kasvattaja on hyvä vainu omien varsojensa suhteen, kuuluu huutokauppakulttuurin myös omanlaisensa jännitys.

”Huutokauppa on erityisesti ostajan kannalta mielekäs: hinta määräytyy kysynnän mukaan, ja siihen me myyjänä myös tyydymme. Etukäteen voi omien myyntivarsojen hintaa jonkin verran arvailla, mutta vasta ostajien kiinnostus sen lopulta määrää.”

Tyhjän auton kanssa tullaan kuitenkin aina kotiin, sen Takanevat ovat päättäneet.

”Sen verran uskotaan omaan tekemiseemme, että uskotaan ostajien arvostavan työtämme. Sisäänhuutoja ei tehdä.”

Kasvattajana ja myyjänä Riikka Takaneva näkee huutokaupassa yksinomaan hyviä puolia – niin myyjän kuin ostajan kannalta.

”Kasvattajan tärkein näkökohta on tietysti se, että huutokaupassa ostajat ovat liikkeellä tosimielessä. Valmentajat ja muu ammattiväki tietää mitä on tullut hakemaan, ja varsat huudetaan varmasti sellaisiin paikoihin, että niitä myös viedään eteenpäin.”

Kun puhutaan useamman varsan myynnistä, merkitystä on myös logistiikalla: myyjän on helppo tavata ja palvella ostajia huutokauppapäivän mittaan.

”Huutokauppapäivä säästää kaikilta paitsi aikaa, myös tien päällä kulutettuja kilometrejä, eli tällaisessa kaupanteossa on kaiken lisäksi myös ympäristönäkökohtia!”

 

Hevosen hyvinvointi kärkenä

Hevosalan moniosaaja, kasvattaja ja sukuentusiasti Henrikki Halme tunnustautuu myös huutokauppamieheksi – kokemusta on kaupankäynnistä niin myyjänä kuin ostajana.

”Suomalainen hevoshuutokauppa on ottanut reippaita askelia eteenpäin viimeisessä kymmenessä vuodessa, ja uskon että kehitys jatkuu!”

Maailmallakin hevoskaupoilla kiertänyt Halme pitää arvossa perinteikästä ja monien nyanssien huutokauppakulttuuria. Pitkien perinteiden kauppatapa taipuu erinomaisesti myös tähän päivään:

”Hevosen hyvinvointi on suomalaisessa hevosurheilussa ykkösasia. Huutokaupan kaikinpuolinen avoimuus on mielestäni erinomainen kädenojennus juuri hevosen hyvinvoinnin suuntaan: huolella valmistellut ja käsitellyt varsat ovat julkisesti nähtävissä ja vertailtavissa, niihin on helppo perehtyä etukäteen. Myyjät ovat tavattavissa ja itse tapahtumassa on paikalla runsaasti asiantuntijaosaamista, jota kannattaa hyödyntää, vaikka sitten ammattilaisten ostamista seuraten – eikä kukaan kiellä myöskään kysymästä neuvoja!”

Huutokauppa on elämys ensikertalaiselle ja turistinakin liikkeellä olevalle, mutta Henrikki Halme tietää omasta kokemuksesta, että huutokaupassa on myös koukkunsa:

”On siinä oma taikansa – ei kokenutkaan hevosihminen ei ole immuuni sille houkutukselle, jonka hyvän kaupan mahdollisuus aikaansaa. Sellainen hullujen päivien fiilis kuuluu asiaan!”

”Väitän, että enemmän harmittaa sitä, joka jättää siihen toiseksi viimeiseen huutoon.” – Henrikki Halme

Tilastot kertovat: huutokapupasta löydetään tulevaisuuden menestyjiä

Henrikki Halmeelle tuttuja ovat Harrisburgin ja Lexingtonin kaltaiset megahuutokauppatapahtumat – rapakon takana huutokauppa on nimenomaan se paikka, jossa leijonaosa ikäluokasta myydään. Amerikkalaiseen kulttuuriin kuuluu myös se, että korkeita ostohintoja ei juuri peitellä. Suomalaisessa huutokauppakulttuurissa tärkeitä ovat kertomukset edullisista huutokauppalöydöistä, joista on tullut menestyjiä: kaikki muistavat Graceful Swampin ja tuoreimpana derbyvoittaja Dusktodawn Boogien.

Omaakin kokemusta Halmeella on vastaavasta onnistumisesta. Yhdysvaltalaisesta huutokauppalistasta oli yhdessä Anssi Suomisen kanssa silmään sattunut parikin hevosta, joista sitten se kakkosvaihtoehto ja sangen edullisella hankintahinnalla kantavana huudettu SJ’s Shad Roe osoittautuikin varsinaiseksi aarteeksi:

”Sen tytär She Loves You juoksi 2012 Suomessa syntyneiden lämminveristen Suomen ennätyksen 10,4.”

Halmeen mukaan huutokaupassa tehdään kauppoja monella tyylillä: yksi tietää tarkasti, minkä varsan haluaa ja on miettinyt hinnan suhteen kipurajansa, toinen tekee viime hetken päätöksen ja huutaa fiiliksen mukaan. Olipa niin tai näin, Halme uskoo, että nuijan kopautuksen jälkeen suurin osa on erittäin tyytyväisiä hankintaansa – ostokrapulasta ei tarvitse kärsiä, sillä tilastot kertovat selkeää kieltään siitä, että moni on löytänyt huippuvarsan nimenomaan huutokaupasta.

”Väitän, että enemmän harmittaa sitä, joka jättää siihen toiseksi viimeiseen huutoon.”

Vaikka hevoskauppaan liittyy paljon kirjoittamattomia sääntöjä ja hiljaista tietoa, joka avautuu vasta vuosien saatossa, Henrikki Halme rohkaisee ensikertalaisiakin avoimin mielin mukaan.

”Huutokauppa on varmasti niin turvallista kaupantekoa kuin elävien eläinten kanssa toimiminen voi olla. Siihen hevoskaupan kiehtovuus juuri perustuu – kukaan ei voi tietää mitään varmaksi.”

Ypäjän varsahuutokauppa näkyy suorana Veikkaustv:ssä (kanavan tunnistaa hevosenkengän kuvasta). Veikkaustv:n livelähetys alkaa perjantaina kello 17.00. Tallenne on katsottavissa veikkaustv.fi -sivustolta ”TotoTV”-valikosta lauantaina klo 09:00 alkaen.

Tutustu huutokaupassa myytäviin varsoihin ja päivän ohjelmaan.