Hyppää sisältöön

Euroviisuhuuma näkyy myös hevosten nimeämisessä: Kuopioon syntyi suomenhevosvarsa Käärijä

Kuvaaja Milla Kärkkäinen

Kuopiolaiseen kotitalliin syntyi 7.5. orivarsa, joka sai tänään nimekseen Käärijä.

“Hyvin virkeä ja omapäinen kaveri. Ei ihan hirveästi äitistä välitä. Hän menee ihan omia menojaan ja äiti tulee hädissään perässä”, oriin omistaja-kasvattaja Milla Kärkkäinen kertoo.

Nimen taustalla on sanaleikki, mutta toivottavasti pieni ennekin: “Olin miettinyt kahta eri nimeä, mutta eilen aamulla tuli mieleen, että entäs jos se olisi Käärijä. Hän on käärinyt minut kavionsa ympärille, hän on käärinyt minulta kaikki rahat, mutta tulevaisuudessa hän käärii tuolla radoilla kaikki rahat”, Kärkkäinen haaveilee.

Rekisteröinnin yhteydessä kasvattaja voi antaa varsalleen 1–5 nimiehdotusta. Suomen Hippos vahvistaa lopullisen nimen, joka merkitään hevospassiin.

Myös hevosten nimet elävät trendien mukana, joten toisinaan samoja nimiehdotuksia tulee useilta kasvattajilta. Rekisteriin ei kuitenkaan hyväksytä kahta saman nimistä hevosta, joten suosittujen nimien kohdalla nopeus on valttia. Esimerkiksi Lordin voitettua Euroviisut vuonna 2006 yhteensä 14 Suomessa syntynyttä varsaa rekisteröitiin Lordi-johdannaisella nimellä.

“Nimeämissäännön mukaan suomenhevosten nimet voivat olla joko suomea tai ruotsia. Nimen tulee olla helposti lausuttavissa eikä siinä pääsääntöisesti saa olla yksittäisiä kirjaimia eikä kirjainyhdistelmiä. Nimen pituus saa olla enintään 18 merkkiä ja siinä voi olla korkeintaan neljä erikseen kirjoitettua osaa. Hyvän maun vastaisia, loukkaavia tai pornografisia nimiä ei hyväksytä rekisteriin”, Suomen Hippoksen jalostusassistentti Soila Lehmusvaara avaa nimeämiskäytäntöjä.

Tällä hetkellä pieni Käärijä vasta tutustuu hevosen elämään, mutta tulevaisuudessa siitä toivotaan harrastuskaveria koko perheelle. Sukukin hieman velvoittaa, sillä Käärijän isoveli on kilpaurallaan 40 kertaa voittanut ja 334 000 euroa ansainnut Koskelan Akseli.

“Olen ollut enemmän ratsupuolen ihmisiä, mutta nyt innostuttiin tästä ravipuolesta. Mieskin vielä viitisen vuotta sitten pelkäsi hevosia niin, ettei oikein uskaltanut silittääkään, mutta toissakesänä käytiin aikuisten ravikurssi Kuopion raviradalla. Siitä meillä tämä innostus sitten lähti”, Kärkkäinen kertoo.

“Ensinhän me yritettiin astuttaa ratsuoriilla tuota tammaa, mutta klinikallakin sanoivat, ettei se tule tiinehtymään näillä. Ensi keväänä kun kokeilette ravurilla, niin varmasti tiinehtyy. Näin me tehtiin. Ja nyt sitten haluttaisiin kasvatella siitä tällainen rahankäärijä”, Kärkkäinen naurahtaa.

Käärijän isä on Heikki Mikkosen valmennuksessa kilpaileva Kartier, joka on voittanut urallaan 27 kertaa ja tienannut noin 145 000 euroa. Ensimmäisestä vuonna 2018 syntyneestä ikäluokasta tammat Xsara ja Kopran Karaatti ovat jo aloittaneet kilpauransa voitokkaasti. Käärijän emä, kokenut siitostamma Elenor, on kilparatojen sijaan tehnyt arvokasta työtä suomenhevosjalostuksen saralla. Sen parhaiten menestyneitä jälkeläisiä ovat Koskelan Akseli ja Koskelan Helemi.