Hyppää sisältöön

Astutusluvut jatkavat laskusuunnassa – valiokunnat kokoontuvat jälleen lokakuussa

kuvassa varsa laitumella

Hevoskasvatusta koskevia toimia ja päätöksiä käsitellään mm. jalostusvaliokunnassa sekä ratsu- ja ponivaliokunnassa. Valiokunnat koostuvat Hippoksen jäsenjärjestöjen ja Hippoksen edustajista sekä hevoskasvatuksen ja -jalostuksen ammattilaisista ja asiantuntijoista. Kuva: Maisa Hyttinen

Kauden 2023 alustavat astutustilastot on julkaistu. Määrät ovat laskeneet kaikilla roduilla. Suomen Hippoksen jalostusvaliokunta kokoontuu 25. lokakuuta käsittelemään mm. tammapalkkioita sekä juuri julkaistuja astutustilastoja. Ratsu- ja ponivaliokunta kokoontuu puolestaan jo torstaina 12. lokakuuta. 

Hevosten astutusmäärät jatkoivat laskuaan ja tilanne huolestuttaa laajalti hevosalan toimijoiden kesken. Suomenhevosen osalta kriittinen tuhannen syntyvän varsan raja on alittumassa.  

”On iso asia, että suomenhevosen tulevaisuuden turvaaminen on kirjattu hallitusohjelmaan. Ilman raviurheilua suomenhevosen on vaikea, tai oikeastaan mahdotonta selvitä elinvoimaisena rotuna, joten panostuksia siihen tulee löytää”, kasvattamisen ja omistamisen johtaja Kimmo Lampinen kommentoi. 

Tiedossa oleva, Suomen Hippoksen hallituksen linjaama miljoonan euron lisäpanostus nuorten hevosten palkintoihin on tärkeä toimenpide omistajuuden ja kasvattamisen kiinnostuksen ja kannattavuuden lisäämiseksi. Myös muita toimia ja kokonaisvaltaisia panostuksia kasvatuksen tukemiseksi tulisi löytää.  

Hevostalous on kokonaisuus, jonka muodostaa laaja ja monimuotoinen joukko hevosalan toimijoita, ja joka tuottaa vähintään 274 miljoonan euron aluevaikutukset vuosittain. Kaikkien hevosrotujen kasvattajat tarvitsevat vallitsevassa maailmantilanteessa käytännön tukitoimia, jotta hevoskasvattamisen jatkumoa ja vahvaa ja monipuolista suomalaista hevoskulttuuria voitaisiin turvata, Lampinen painottaa. 

 

Valiokunnat kokoontuvat jälleen lokakuussa 

Käytännön toimenpiteitä kotimaisen kasvatuksen turvaamiseksi mietitään myös jalostusvaliokunnassa sekä ratsu- ja ponivaliokunnassa. Loka-marraskuun kokouksissa valiokunnat kokoontuvat käsittelemään muun muassa tammapalkkioita, jotka ovat yksi hevoskasvatuksen tämänhetkisistä taloudellista tukitoimista.  

”Jalostusvaliokunta, ratsu- ja ponivaliokunta sekä muut toimielimet tulevat käymään aktiivista keskustelua hevoskasvatuksen tilasta. Kaikkien tahtotila on pyrkiä työssään löytämään ratkaisuja huolestuttavalta vaikuttavaan tilanteeseen”, Lampinen päättää. 

 

Kokonaisastutusmäärät tarkentuvat vielä 

Tällä hetkellä julkaistut astutustilastot ovat alustavia. Tarkennetut astutustilastot on julkaistu perinteisesti alkuvuodesta 2024.

Suurin pudotus näkyy tällä hetkellä lämminveristen ratsuhevosten tilastoissa, joista puuttuu arviolta reilut 100 astutusta. Tammakohtaisen orilisenssin hakeneista tammanomistajista osa ei ole ilmoittanut astutuksia, ja tässä kohtaa vuotta astutusluvut täydentyvät muutenkin vielä myöhään ilmoitettujen osalta. Tammakohtaisiksi lisensseiksi on tänä vuonna siirtynyt entistä suurempi osa ulkomaan oriiden astutuksista. 

 ”Ideaalitilanteessa tammanomistajan kannalta oriasemat hankkisivat ennen astutuskautta yleisen lisenssin niille Suomessa ja ulkomailla astuville oriille, jotka ovat käytössä sillä kaudella ja joille on kysyntää”, Ratsu- ja ponitiiminvetäjä Tea Niemi kommentoi.  

”Tänä vuonna kuitenkin selvästi yhä useammalle tuontispermaoriille lunastettiin tammakohtainen orilisenssi, jonka hankkiminen ja sitä myöten myös astutustietojen ilmoittaminen on tammanomistajan vastuulla”, Niemi valottaa.  

 

SUOMENHEVOSET – käyttösuunnan oriit nostivat työhevossuunnan käyttömäärää 

Suomenhevostammoja astutettiin tänä vuonna yhteensä 1 477 (1 756). Eniten käytettiin perinteiseen tapaan juoksijasuunnan oriita, 67 prosenttia kaikista astutuksista. Juoksijasuunnalta käytettiin 73 (92) eri oritta, ratsusuunnalta 40 (42), pienhevossuunnalta 14 (19) ja työhevossuunnalta 24 (8) oritta. Yhteensä astuneita oriita oli 201 (234). Työhevossuunnan kasvua selittää viime vuonna käyttöön otetun käyttösuunnan jalostusoriiden lisääntynyt määrä. Työhevossuunnan alle muodostetun Tk-suunnan oriita käytettiin tänä vuonna 51 astutuksen verran 20 eri oriista.  

Parvelan Retu (Liising – Maiskaus, Hovi-Ari) ja Kihisee (Kihi T – Noppee, Jaanen Suikku) astuivat viime vuoden tavoin täydet 100 tammaa. Ratsusuunnan suosituimmat oriit 26 astutuksella olivat Herkko Hurmaus (Hermeli – Vikun Vietti, Poika-Luomus), Hiljalan Fantom (Ilo-Ilmari – Unikukka, H.R. Vihuri) ja Jalopeno (Jaime – Helu-Tyttö, Heluri). Pienhevossuunnan suosituimmalla oriillaKuukson Kaipauksella (SumiainenNöppönen, Pude) tammoja oli 13 astutuksen verran. Työhevossuunnan suosituin ori oli puolestaan Tk-suunnalle tänä vuonna jalostusarvosteltu Antti Armas (TojaR.R.Sattuma, Hemmo) 8 astutuksella.  

Astutukset: -15,9 % vuodesta 2022
Yhteensä: 1 477 astutusta (1 756) 
Astuneita: 201 oritta (236)   

Astutusten jakautuminen suunnittain:  

 • Juoksijasuunnan oriista 988 astutusta, 73 oritta (67 %)   
 • Ratsusuunnan oriista 267 astutusta, 40 oritta (18 %)  
 • Pienhevossuunnan oriista 45 astutusta, 14 oritta (3 %)  
 • Työhevossuunnan oriista 58 astutusta, 24 oritta (3,5 %)  
 • Ei jalostusarvostellusta oriista 119 astutusta, 50 oritta (8 %) 

Astutustilastot 2023 suomenhevoset

 

LÄMMINVERISET RAVIHEVOSET – Propulsion ainoana yli sadan tamman 

Lämminveristen ravihevosten astutusmäärät laskivat noin –10 prosenttiyksikköä. Vuoden aikana astutettiin yhteensä 1 256 (1 394) tammaa. Eniten tammoja astutettiin tänä vuonna Suomessa jalostusarvostellulla Propulsionilla (Muscle Hill – Danae, Andover Hall), joka oli ainoa yli sataan astutukseen yltänyt ori. Tuontispermaoriiden käytön määrä pysyi tänäkin vuonna noin 30 prosentin tasolla. Tuontispermaoriit Maharajah (Viking Kronos – Chili Khan, Giant Chill) ja Calgary Games (Readly Express – Olympia Tilly, Lindy Lane) jatkoivat suosiotaan yli viidelläkymmenellä astutuksella.   

Astutukset: –9,9 % vuodesta 2022
Yhteensä: 1 256 astutusta (1 394)
Astuneita: 131 oritta (141) 

Astutusmäärän jakautuminen:   

 • Kotimaan oriit: 884 astutusta, 71 eri oritta (984 astutukset, 76 oriit) 
 • Tuontispermaoriit: 372 astutusta, 60 eri oritta (410 astutukset, 65 oriit) 

Astutustilastot 2023 lämminveriset ravihevoset 

LÄMMINVERISET RATSUHEVOSET – Carlow van de Helle 240 käytetyin ori

Lämminveristen ratsuhevosten astutusmäärät näyttävät tällä hetkellä noin -34 prosentin laskua. Luku tulee vielä tarkentumaan tammakohtaisilla luvilla käytettyjen oriiden astutusilmoitusten perusteella. Tämän hetkisten tietojen mukaan tammoja astutettiin yhteensä 499 (757). Suosituin ori 60 astutuksella oli Carlow van de Helle 240 (Caretino – Nora VIII, Corofino I). Tällä hetkellä tuontispermaoriiden osuus astutuksista on noin 22 prosenttia.  

Astutukset:  -34 % vuodesta 2022
Yhteensä: 499 astutusta (757) 
Astuneita: 97 oritta (138) 

Astutusmäärän jakautuminen: 

 • Suomessa astuneet oriit: 373 astutusta, 19 oritta (467 astutukset, 24 oriit)  
 • Tuontispermaoriit: 112 astutusta, 75 oritta (276 astutukset, 107 oriit)   
 • Arabioriit: 10 astutusta, 3 oritta (14 astutukset, 7 oriit) 

Astutustilastot 2023 lämminveriset ratsuhevoset

 

PONIRODUT – Promisehill Jimmy Moonlight 365 SH suosituin poniori 12 astutuksella 

Astutusluvut laskivat poniroduilla 25 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Ponioreilla astutettiin yhteensä 487 (648) tammaa. Eniten astutuksia tänäkin vuonna keräsivät shetlanninponit 261 astutuksella, vaikka kokonaismäärä laski lähes sadalla. Ponirotujen tilastot tasoittuvat vuosittain jälkikäteen myöhään ilmoitettujen astutusten osalta.  

 

Astutukset: -25 % vuodesta 2022
Yhteensä: 487 astutusta (648) 
Astuneita: 148 oritta (170)    

 

Astutusmäärien jakautuminen:  

 • 261 (358) astutusta – shetlanninponi  – suosituin ori Promisehill Jimmy Moonlight 365 SH 
 • 67 (89) astutusta – islanninhevonen – suosituimmat oriit Brennir frá Efri-Fitjum 107 ISL, Kvikur frá Nautabúi 128 ISL ja Saethor frá Saefelli 99 ISL 
 • 35 (44) astutusta – connemara – suosituin ori Frederiksminde Lorenzo 38 IC 
 • 31 (31) astutusta – gotlanninruss – suosituin ori Smedens Andiamo 41 RUSS 
 • 18 (19) astutusta – newforest – suosituin ori Klockas Junost 40 NF 
 • 17 (26) astutusta – vuonohevonen – suosituimmat oriit Alvin Foss 18 F ja Kotalan Rocker 15 F 
 • 17 (21) astutusta – welsh sec A – suosituin ori Moondelight Apollo 41 WM 
 • 16 (16) astutusta – welsh sec D – suosituimmat oriit Derwen Distant Voyage 24 WD ja Goldriver Guinness 36 WD 
 • 9 (18) astutusta – suomalainen ratsuponi – suosituin ori Pin Rock’s Boogie Woogie 10 RP 
 • 7 (8) astutusta – dartmoor – suosituin ori Sunbeam… Så klart! 
 • 5 (8) astutusta – welsh sec B – suosituin ori Wildzang’a A Dream Dessert 
 • 4 (5) astutusta – welsh sec C – suosituin ori Fwrog Dunkirk 14 WC 
 • 0 (5) astutusta – WPB 

Astutustilastot 2023 rotuponit