Hyppää sisältöön

Astutusluvuissa laskua vuonna 2022 – yhteistyö avainasemassa tulevaisuuden kannalta 

Kuvassa suomenhevosia laitumella syömässä ruohoa

Kuvituskuva Pirje Fager-Pintilä

Täysiin tammamääriin ylsivät tänä vuonna suomenhevosoriit Kihisee ja Parvelan Retu sekä kotimaista kasvatusta edustava lämminverinen ravihevosori Express Duo. Ratsu- ja ponioriiden tilastot täydentyvät vielä loppuvuotta kohden.  

Lämminveristen ravihevosten astutusmäärät laskivat tänä vuonna 12 % ja suomenhevosten 10 %. Ratsuhevosten ja ponien astutuksissa ei ole havaittavissa samanlaista laskua, sillä tilastot täydentyvät vielä loppuvuotta kohden. Alustavissa tilastoissa ratsuhevosten astutukset pysyivät suunnilleen samalla tasolla laskien 3 %. Poniroduilla laskua on tällä hetkellä 8 %. 

”Jo loppuvuodesta 2019 alkanut Covid-19 pandemia koetteli hevoskasvattajia ja heidän luottamustaan tulevaisuuteen. Varsamäärät pysyivät kuitenkin vielä edellisvuosien tasolla”, avaa kasvattamisen ja omistamisen johtaja Kimmo Lampinen Suomen Hippoksesta. 

”Alkuvuodesta 2022 käynnistynyt Ukrainan sota ja siitä johtuvat kustannusten nousut sekä tulevaisuuden epävarmuus ovat ymmärrettävästi laittaneet arvioimaan tamman astuttamista. Notkahdus astutustilastoissa on odotettu, mutta tässäkään asiassa tuleen ei voi jäädä makaamaan.” 

Huomio omistajuuden ja raviurheilun vetovoimaan 

Kasvatuksen tulevaisuus ei ole irrallaan ratkaistava asia, vaan osa koko hevosalan ja raviurheilun vetovoimaisuuden kokonaisuutta.  

”Vahva kasvatus tarvitsee lujan urheilullisen pohjan ja yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden. Ammattimainen toiminta on turvattava ja esimerkiksi ori- ja siemennysasemien verkoston säilyminen on välttämätöntä”, Lampinen avaa.   

Myös parhaillaan käynnissä oleva kilpailukalenterin uudistus ja divisioonakilpailujen paluu ovat osa hevoskasvatuksen elinvoimaisuuden työkalupakkia. 

”Raviurheilun puolella on tärkeää taata palkintotaso sekä kannustava nuorten hevosten kilpailutoiminta. Nämä ylläpitävät tärkeää omistajuuden vetovoimaa”, Lampinen summaa.  

Aivan oleellista on myös mahdollistaa varsoille hyvä polku maitovarsasta kilpaurheilijaksi.  

“Kun tarjoamme varsoille hyvän kilpahevosen elämän edellytykset heti alusta, varmistamme parhaalla tavalla myös sen, että hevoset tulevat laajemmalla rintamalla, ja jo varhaisemmassa vaiheessa starttiin, ja toisaalta ne voivat tehdä mahdollisimman tasapainoisen kilpauran.”  

Yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja hevosurheilun sosiaalinen lisenssi takaavat pohjan myös kasvatustyölle 

Suomen Hippos ja Suomen Ratsastajainliitto tekevät parhaillaan tiivistä yhteistyötä osoittaakseen päättäjille hevosalan merkittävyyden ja vaikuttavuuden yhteiskunnassa. Tätä työtä tarvitaan, jotta toiminta voidaan turvata myös jatkossa.  

“Jokainen alalle tuleva tukieuro on tärkeä ja tuottaa merkittävästi ympärilleen sekä elinkeinotoiminnan että sosiaalisen toiminnan näkökulmasta. Tämän viestin laaja-alaiseen levittämiseen tarvitaan kokoa hevosalan yhteistyötä. Kun tukea pystytään varmistamaan, kysyntää ja mahdollisuuksia hevosalan palveluille on myös jatkossa”, Lampinen painottaa.  

 

SUOMENHEVOSET – Kihiseelle ja Parvelan Retulle 100 tammaa  

Suomenhevostammoja astutettiin tänä vuonna yhteensä 1727 (1912). Perinteisesti eniten käytettiin juoksijasuunnan oriita, 64,9 prosenttia kaikista astutuksista. Juoksijasuunnalta käytettiin 90 (90) eri oritta, ratsusuunnalta 41 (40), pienhevossuunnalta 17 (23) ja työhevossuunnalta 9 (9) oritta. Yhteensä astuneita oriita oli 218 (223).   

Viime vuoden suosituin ori Parvelan Retu (Liising – Maiskaus, Hovi-Ari) sai rinnalleen samalla 100 tamman määrällä viime vuoden kakkosen Kihisee (Kihi T – Noppee, Jaanen Suikku). Ratsusuunnan suosituin ori oli 32 astutuksella Ratsu Reima (Lorentso – Utrilla, Jekuri). Pienhevossuunnan ori Riikin Taalerilla (Tintin Timjami – Jasnan Pirpana, A.T. Unikuva) tammoja oli jopa 34 astutuksen verran. Työhevossuunnan suosituin ori oli puolestaan toista vuotta peräkkäin Rannan Ruhtinas (Murron Valo – Totinki, Toto) 29 astutuksella. Rannan Ruhtinas on jalostusarvostelu myös ratsusuunnalle.  

Astutukset: -10 % vuodesta 2021
Yhteensä: 1727 astutusta
Astuneita: 218 oritta 

Astutusten jakautuminen suunnittain:  

  • Juoksijasuunnan KTK-oriista 1121 astutusta (64,9 %)  
  • Ratsusuunnan KTK-oriista 313 astutusta (18,1 %) 
  • Pienhevossuunnan KTK-oriista 84 astutusta (4,9 %) 
  • Työhevossuunnan KTK oriista 51 astutusta (3,0 %) 
  • Ei KTK-oriista 158 astutusta (9,1 %) 

Astutustilastot 2022 suomenhevoset 

 

LÄMMINVERISET RAVIHEVOSET – Express Duolle täydet 150 tammaa  

Lämminveristen ravihevosten astutusmäärät laskivat noin -12 prosenttiyksikköä. Vuoden aikana astutettiin yhteensä 1371 (1567) tammaa. Tuontispermaoriiden määrä pysyi viime vuoden tasolla ollen noin 30 prosenttia. Positiivista on, että eniten tammoja astutettiin kotimaista kasvatusta edustavalla oriilla Express Duo (Express It – Dolce Merett, Carpe Diem), joka sai kauden aikana täyden tammamäärän 150. Suosituin tuontispermaori oli tänä vuonna Maharajah (Viking Kronos – Chili Khan, Giant Chill) 68 astutuksella.  

Astutukset: -12 % vuodesta 2021
Yhteensä: 1371 astutusta 
Astuneita: 131 oritta 

Astutusmäärän jakautuminen:  

  • Kotimaan oriit 965 astutusta (67 eri oritta)  
  • Tuontispermaoriit 406 asutusta (64 eri oritta) 

Astutustilastot 2022 lämminveriset ravihevoset 

 

LÄMMINVERISET RATSUHEVOSET – Astutusmäärät edellisvuosien tasolla 

Lämminveristen ratsuhevosten astutusmäärät näyttävät tällä hetkellä noin -3 prosentin laskua. Tammoja astutettiin yhteensä 737 (760). Tuontispermaoriiden osuus astutuksista oli noin 30 prosenttia. Suosituin ori 69 astutuksella oli viime vuoden tavoin Florentinus V 219 (Florestan I – Lady In Red, Londonderry). Ratsuhevosten astutustilastot täydentyvät vielä loppuvuotta kohden, joten ne todennäköisesti nousevat edellisvuosien tasolle.  

Astutukset: -3 % vuodesta 2021
Yhteensä: 737 astutusta
Astuneita: 130 oritta 

Astutusmäärän jakautuminen:

  • Suomessa astuneet oriit 492 astutusta (24 oritta)
  • Tuontispermaoriit 235 astutusta (100 oritta)
  • Arabioriit 10 astutusta (6 oritta) 

Astutustilastot 2022 lämminveriset ratsuhevoset  

 

PONIRODUT – luvut tarkentuvat vuoden aikana 

Astutusluvut laskivat poniroduilla 6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Ponioreilla astutettiin yhteensä 688 (713) tammaa. Eniten astutuksia tänäkin vuonna keräsivät shetlanninponit 354 astutuksella. Käytetyin ori oli shetlanninponi Smedens Rival 112 SH (Gläntans Morendo – Jasmin, Nalle Puh) 16 tammalla. Myös ponirotujen tilastot tulevat todennäköisesti tasoittumaan vuoden aikana.    

Astutukset: -6 % vuodesta 2021
Yhteensä: 688 astutusta
Astuneita: 163 oritta   

Astutusmäärien jakautuminen: 

  • 354 astutusta, shetlanninponit – suosituin ori Smedens Rival 112 SH (16) 
  • 86 astutusta, islanninhevoset – suosituin ori Vegur frá Kagaðarhóli 122 ISL (13) 
  • 31 astutusta, gotlanninrussponit – suosituin ori Sleipnir T 50 RUSS (7) 
  • 43 astutusta, connemaraponit – suosituin ori Kippure Kaiser 40 IC (8) 
  • 26 astutusta, vuonohevoset – suosituin ori Kotalan Rocker 15 F (9) 
  • 21 astutusta, welsh mountain sec. A – suosituin ori Moondelight Apollo 41 WM (8) 
  • 19 astutusta, newforestponit – suosituin ori  Cristalls Dutch Dynamite 61 NF (7) 
  • 16 astutusta welsh cob sec. D – suosituin ori Derwen Distant Voyage 24 WD (6) 
  • 8 astutusta dartmoorit – suosituin ori Blackertor Moorcroft ja Pirttilän Luke (3) 
  • 15 astutusta, suomalainen ratsuponi – suosituimmat oriit Meldon Finley 19 RP ja Darude 16 RP (4) 
  • 5 astutusta, welsh sec. C– suosituin ori Fwrog Dunkirk 14 WC (3) 
  • 8 astutusta, welsh sec. B – suosituin ori Larkhill’s Elan 53 W (4) 
  • 5 astutusta, welsh part-bred– suosituin ori Goldencoast Direwolf 15 WPB (3) 

Astutustilastot 2022 rotuponit, päivitetty 11.10.2022

  

Astutustilastot esitetään 10.10.2022 Hippokseen ilmoitettujen tietojen mukaisesti.