Hyppää sisältöön

Aroha Caramel estehevosten Laatuarvostelun voittaja – Madis Mornalle kaksoisvoitto

estehevosten Laatuarvostelun voittajan kuva

Kuvassa loimitettuna voittaja Aroha Caramel vieressään toiseksi sijoittunut Key Code. Molempia hevosia ratsasti Madis Morna. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Estehevosten Laatuarvostelussa nähtiin yhteensä 24 hevosta, joista 21 teki hyväksytyn suorituksen. Voittajaksi loimitettiin Linnea Haukilehdon kasvattama, perhe Granbergin omistama ja Madis Mornan ratsastama FWB-tamma Aroha Caramel. Madis Morna ratsasti myös toiseksi sijoittunutta Key Codea.

Estehevosten Laatuarvostelu oli FWB-hevosten juhlaa. Kuusi parasta edustivat erittäin laadukasta kotimaista kasvatustyötä. Ratsastajana palkintopöydän putsasi kaksoisvoitolla Madis Morna.

”Kiitos onnitteluista, tuntuu tietysti kivalta! Hevoset hyppäsivät tosi hyvin ja keskittyivät tehtäviinsä. Molemmat ovat laadukkaita hevosia ja nyt nämä nuoret ovat ansainnet pienen tauon. Katsotaan sitten mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, Morna tunnelmoi voittoseremonioiden jälkeen.

Päivän voittaja FWB-tamma Aroha Caramel (Chacoon Blue – Zazou II 2814, Namelus R) sai laukasta huikeat 9,30 pistettä. Tamman on kasvattanut Linnea Haukilehto ja sen omistaa perhe Granberg. Toiseksi sijoittui niin ikään FWB-tamma Key Code (Conthargos – Kanda 2976, Calando IV). Etta Koivulan kasvattama ja omistama tamma sai päivän parhaat rakennepisteet 8,50. FWB-tammojen juhlan täydensi Janna Jensenin ratsastama, Mari ja Kimmo Lahden kasvattama ja omistama FWB-tamma Quaretta L (Quardino L 184 – Celtas Chiaretta, La Zarras 119).

Neljänneksi sijoittui FWB-ruuna Lovejoy L (Ludwig von Bayern 168 – Czarina L, Clinton I), joka on myöskin Mari ja Kimmo Lahden kasvattama, Riikka Harjulan ja ratsastaja Iitu Hurskaisen yhdessä omistama. Viidenneksi ylsi kasvattaja-omistajansa Karoliina Setälän ratsastama FWB-tamma Zara des Essarts (Pacific des Essarts – Chinoux Z 2855, Casmir Z). Kuudenneksi sijoittui Aulangon Ratsastuskoulun kasvattama ja omistama FWB-ruuna Ludo von Aulanko (Ludwig von Bayern 168 – Skilla 3083, Robin Z) ratsastajanaan Salla Varenti. Seitsemäs oli Rheinland-kantakirjaa edustava ori Coco Bongo Beach 224 (Coco-Bongo Boy – Undra, Loran), jonka omistaa Joy Ride Stable ja on kasvattanut Hengststation Ferienhof Stücker, Josef & Christiane Wilbers.

Aroha Caramel seremoniat
Estehevosten Laatuarvostelun 2019 voittajaa Aroha Caramelia ja Madis Mornaa voittajaseremonioissa onnittelemassa Hanna-Maria Korpi, Kari Nevala, Sanna Uotila, Anna Pajana ja Carl-Harry Frey. Kuva Pirje Fager-Pintilä

Tuomarit Kari Nevala ja Carl-Harry Frey olivat tyytyväisiä päivän aikana nähtyihin 4-vuotiaisiin.

”Tänään nähtiin erittäin hienoja hevosia ja useampi todella hyvä hevonen. Muutama hevonen ehkä hieman jännitti olosuhteita tai eivät vielä olleet riittävän valmiita vaadittuihin tehtäviin, mutta kaikkiaan hyvin positiivinen tunne jäi”, kommentoi nuorten ratsuhevosten erityisosaaja Kari Nevala.

”Suurin kehitys, mitä estehevosten kasvatuksessa on nähtävillä, on laukka. Laukan laatu on keskimääräisesti pompannut todella paljon hyvään suuntaan. Kärkipään hevoset olivat jaloja, nykyaikaista kilpahevostyyppiä ja rodultaan FWB-hevosia, mikä kertoo kotimaisen kasvatuksen hienosta laadusta ja valtavasta kehityksestä”, Nevala kehui.

”Suomessa kasvatettujen estehevosten laatu on parantunut huimasti viimeisten vuosien aikana. Meillä on paljon suvultaan erittäin mielenkiintoisia hevosia ja niiden taustalla on esteradoilla suorittanutta emälinjaa”, Carl-Harry Frey yhtyi kehuihin.

Rakennetuomari Anna Pajanen oli myös tyytyväinen nuorten hevosten jalostuksen suuntaan.

”Tyypiltään modernit urheiluhevoset menestyivät tänäänkin parhaiten. Jalostuksessa mennään selkeästi kohti kevyempää tyyppiä, joka ehkä on vaatimus tämän päivän teknisille radoille”, Pajanen summasi.

Laatuarvostelussa jokaisen lajin viiden parhaan hevosen omistajalle maksetaan rahapalkinto ja viisi parasta FWB-hevosta keräävät kasvattajapisteitä, joiden mukaan maksetaan kasvattajapalkinnot. Voittajalle on lisäksi tarjolla kiinnitys Pohjantähti Triple Crown -erikoispalkintoon, jossa sekä Laatuarvostelun, 5-vuotisderbyn että Breeders’ Prizen voittavan hevosen omistaja palkitaan 10 000 euron lisäpalkinnolla.

Laatuarvosteluiden tallenteet ovat nähtävissä Havenin sivuilla www.haven.fi/live. Tapahtuman yhteistyökumppaneina toimivat Passion For Dressage ja Equiocare.

 

Tulokset Laatuarvostelu 2021 estehevoset

Kuvia Suomen Hippoksen kuvapankissa

Laatuarvostelun 21.8. käsiohjelma

www.finnishwarmblood.fi/laatuarvostelu

 

Laatuarvostelu on FWB-yhdistyksen ja Suomen Hippoksen vuosittain järjestämä laatukilpailu 4-vuotiaille lämminverisille ratsuhevosille, sekä varsoneille 5-vuotiaille lämminverisille ratsutammoille. Laatuarvostelussa jokaisen lajin viiden parhaan hevosen omistajalle maksetaan rahapalkinto sijoittumissäännön mukaan ja viisi parasta FWB-hevosta keräävät kasvattajapisteitä, joiden mukaan maksetaan kasvattajapalkinnot. Voittajalle on lisäksi tarjolla kiinnitys Pohjantähti Triple Crown -erikoispalkintoon, jossa sekä Laatuarvostelun, 5-vuotisderbyn että Breeders’ Prizen voittavan hevosen omistaja palkitaan 10 000 euron lisäpalkinnolla. Vuoden 2021 Laatuarvostelu järjestettiin kaksiosaisena tapahtumana Nuorten Hevosten Festivaalin yhteydessä Ypäjän Hevosopistolla. Askellaji- ja kenttähevoset suorittivat oman osuutensa 14. elokuuta ja estehevoset 21. elokuuta.