Hyppää sisältöön

Ainutlaatuisten emälinjojen taikaa – Magic Madonna

Derby-finalisti Magic Madonna on paitsi yksilönä poikkeuksellisen lahjakas, myös osa hienoa tammaperhettä ja emälinjan jatkumoa. Kuva: Juho Hämäläinen

Derby-finalisti Magic Madonnan kohdalla voidaan puhua huippusuvusta. Mielenkiintoista ja merkillepantavaa on se, että  tuoreimmissa polvissa nähdään nimenomaan hienoa kotimaista jalostusta. Heila-jalostusjärjestelmä paljastaa lahjakkaan tamman taustoista muutakin merkillepantavaa.

 

Magic Madonnan emän, legendaarisen Magical Queenin saavutukset raviradoilta ovat poikkeukselliset. Ja mikä hienointa, tamman laatu ei ole jäänyt vain kilpauralle, vaan se on jatkanut merkittävää panostustaan kotimaiseen raviurheiluun jälkeläistensä kautta. Magic Madonnan vuotta vanhempi täyssisko Magical Princess on lähes puolen miljoonan euron voittosummallaan yksi kotimaisen ravihevosjalostuksen helmistä. Pikkusisko Magic Madonna näyttäisi olevan samalla tiellä. Magical Queen on siis osoittanut pystyvänsä periyttämään poikkeuksellisia ominaisuuksiaan myös jälkeläisilleen.

 

Magic Madonnan vuotta vanhempi täyssisko Magical Princess on lähes puolen miljoonan euron voittosummallaan yksi kotimaisen ravihevosjalostuksen helmistä. Pikkusisko Magic Madonna näyttäisi olevan samalla tiellä. Kuva: Heila-jalostusjärjestelmä

 

Emälinja on korvaamaton tulevaisuuden huippuja jalostettaessa

Heila-jalostusjärjestelmän oletusnäkymä näyttää hevosen sukutaulun viisi lähintä polvea. Tähän näkymään mahtuu yhteensä 62 yksilöä. Jos ja kun oriit ovat aina jokseenkin rodun parhaimmistoon kuuluvia, on näiden osuus puolet sukutaulun hevosista. Puolet nimistä, samoin kuin puolet geeneistä, tulevat kuitenkin tammoilta – käytännössä siis puolet varsan ominaisuuksista.

”Jalostukseen käytettävät oriit ovat pääosin valikoituja ja ominaisuuksiltaan rodun kärkeä. Oriiden jalostusarvostelujen ansiosta tammanomistajien käytössä on puolueeton arviointi oriin käyttö-, rakenne- ja terveysominaisuuksista. Hevosjalostuksen lainalaisuuksin voikin sanoa, että isät ovat aina hyviä – suurin vaihtelu nähdään tammoissa. Periyttäjäorikaan ei pelasta, jos tamma ja tamman lähisuku eivät tuo yksilöön toivottuja ominaisuuksia”, avaa Suomen Hippoksen jalostusvastaava Susanna Back.

Emälinjan arvoa mitataan niin laadulla kuin määrällä. Paljon yksilöitä sisältävä emälinja osoittaa, että suvun tammoja on koettu tarpeelliseksi käyttää jalostukseen. Emälinjan hevosten ravimenestys puolestaan kertoo juoksijalahjojen periytyvyydestä: mitä useampi menestyjä emälinjalta löytyy, sitä todennäköisempää on, että suorituskyky kulkee geeneissä. Erityisesti nuorena menestyminen ja varhaislahjakkuus kertovat suurella todennäköisyydellä siitä, että ominaisuudet ovat geneettisiä eivätkä esimerkiksi valmennuksella rakennettuja.

 

Hyvä ori loistaa sopivassa yhdistelmässä

Yksi menestyksen osatekijöistä myös Magic Madonnan kohdalla vaikuttaisi olevan myös nappiin osunut orivalinta. Maharajah on näyttänyt onnistuvan mainiosti pohjoismaisten tammojen kanssa, ja on selkeästi erinomainen valinta myös Magical Queenille. Paras parhaalle -ajattelu ei useinkaan tuota parasta lopputulosta, vaan tärkeintä on yksilöiden, niiden ominaisuuksien ja sukujen sopivuus toisilleen.

”Huomiotta ei voi jättää myöskään havaintoa, että muutamilla muillakin Maharajahin eniten tienanneista jälkeläisistä on suvussa kerrattuna niin ikään Nevele Pride ja Super Bowl. Toki nämä ovat pohjoisamerikkalaisen ravihevosjalostuksen suuria nimiä muutenkin”, Back tähdentää.

 

Magic Madonnan lähimmät kertaukset ovat Nevele Pride (5 + 7) + (3 + 6) ja Super Bowl (4 + 5 + 6) + (4 + 6). Kuva: Heila-jalostusjärjestelmä

 

Tiettyjen yksilöiden kertaaminen sukutaulussa ei koskaan ole yksiselitteinen asia: sukusiitoksen yhteydessä täytyy muistaa, että hyviä ominaisuuksia kertaamalla kertautuvat myös ne ominaisuudet, joita ei toivota tai tavoitella. Magic Madonnan viiden lähimmän sukupolven perusteella laskettu sukusiitosprosentti on suhteellisen maltillinen 3,32, mutta koko sukudatan perusteella laskettuna 13,85. Tämä kertoo, että kauempana suvussa sukusiitosta on käytetty laajemmin ja samat esivanhemmat kertautuvat.

 

Magic Madonnan viiden lähimmän sukupolven perusteella laskettu sukusiitosprosentti on suhteellisen maltillinen 3,32. Koko sukudatan perusteella laskettuna 13,85 – kauempana suvussa sukusiitosta on siis käytetty laajemmin ja samat esivanhemmat kertautuvat. Kuva: Heila-jalostusjärjestelmä

 

”Korkea sukusiitosprosentti lisää samojen geenien esiintymisen todennäköisyyttä. Jatkuvasti käytettynä menetelmänä vähentää muun muassa rodun geneettistä monimuotoisuutta, ja lopulta rodun elinvoimaominaisuuksia, joista esimerkiksi lisääntymiskyky on yksi tärkeimmistä.”

 

BLUP-indeksi on lahjomaton laatumittari

BLUP-jalostusindeksi (Best Linear Unbiased Prediction) on jalostustyökalu, joka kuvaa hevosen perinnöllistä tasoa. Indeksien laskennassa otetaan huomioon kaikki käytettävissä oleva tieto hevosen suvusta, suorituksista sekä jälkeläisistä. BLUP-indeksi 120 katsotaan jo verrattain korkeaksi ja hevosen laadusta kertovaksi lukemaksi. Magic Madonnan BLUP-kokonaisindeksi on poikkeuksellisen korkea 147 (0,74), sen täyssiskolla Magical Princessillä jopa 150 (0,76) ja emällä Magical Queenillä itsellään edelleen korkea 135 (0,8). Suluissa oleva lukema kertoo arvosteluvarmuudesta eli siitä, kuinka luotettavasti ennuste kuvaa hevosen todellista jalostusarvoa. Korkein mahdollinen arvosteluvarmuus on 1.

Ei ole aina mikään selviö, että huippukilpatamma jatkaisi samanlaisia suorituksia myös periyttäjänä. Korkeat luvut kertovat Magic-tammaperheen ainutlaatuisuudesta, ja aika näyttää, mitä suorituskykyominaisuuksille tapahtuu seuraavissa sukupolvissa. Lämminverijalostuksessa kuten hevosjalostuksessa ylipäätään löytyy paljon esimerkkejä tammoista, joiden jälkeläiset eivät päässeet emänsä tasolle.

”Magical Madonnan tapauksessa on kuitenkin hienoa nähdä, kuinka tammalinja jatkuu vahvana. Täyssisarukset Magical Princess ja Magic Madonna esittelevät parhaillaan kykyjään raviradoilla, mutta kilpaurien jälkeen jäämme mielenkiinnolla seuraamaan emälinjan jatkumista ja näiden tammojen mahdollisten jälkeläisten edesottamuksia”, Susanna Back summaa.

 

 

Heila-jalostusjärjestelmän ja sen työkalujen esittelyyn tarkoitettujen artikkeleiden tarkoitus ei ole antaa ori- tai muita jalostussuosituksia. Suomen Hippos ei arvota tai arvostele yksittäisten hevosten sukuja, polveutumista tai kasvattajien jalostusratkaisuja. Artikkeleihin valitaan Heila-jalostusjärjestelmästä esimerkkitapauksiksi ajankohtaisia tai muuten mielenkiintoisia hevosia, joiden avulla on selkeä esittää ja avata nykytiedon valossa relevantteja genetiikkaan, jalostukseen ja polveutumiseen liittyvä faktoja.