Hyppää sisältöön

Kilpakärryt

Kaikkien kilpakärryjen tuotantoversio on kestävyystestattava. Testauksesta huolehtii valmistaja tai maahantuoja yhdessä Suomen Hippok­sen kanssa. Valmistettavat kärrymallit tulee testata uudelleen viiden vuoden välein. Kärryissä tulee olla merkittynä valmistajan tuotenumerointi (ml. valmistusajankohta). Valmentaja vastaa siitä, että hänen kilpakärrynsä ovat kilpailukuntoiset ja kilpailukäyttöön hyväksytyt.

Omatoiminen korjausten tai muutosten tekeminen kärryihin on kielletty, ellei kysymys ole korjauksesta, joka tehdään muihin kuin kärryn runkoon suoraan liitettyihin osiin. Esimerkiksi pikalukkojen asentaminen perinteisen valjastuksen kärryihin tekee niistä kielletyt kilpailukäyttöön. Kärryjen osia ei saa peittää millään läpinäkymättömällä aineella (esim. teippi). Vaurioitu­neet kärryt saa korjata vain kärryjen val­mistaja. Puuaisat saa kuitenkin vaihtaa itse kärryn valmistajan luvalla. Kilpakärryissä ei saa olla elektronisia välineitä, jotka vaikuttavat pyörän nopeuteen tai toimintaan.

Kilpakärryn pinnapyörissä on käytettävä läpinäkyviä pinnasuojia. Pyörän ja haarukan välinen aukko saa olla leveydeltään enintään 60 mm ja korkeudeltaan enintään 200 mm. Kärryn kokonaisleveys saa olla enintään 165 cm, ellei Suomen Hippos ole antanut kärryn valmistajalle lupaa tätä leveämpien kärryjen valmistamiselle. Yli 175 cm leveillä kilpakärryillä ei saa kilpailla ravikilpailuissa.

Penkin tukirauta saa ulottua enintään 60 mm penkin taakse.

Apuai­sat on kiinnitettävä etupäästään tuke­vasti, ja ruuvikiinnityksellä varustetuissa aisoissa on käytettävä varmuuslenkkiä. Apuaisojen takapää ei saa ulottua kär­ryjen penkin takaosaa ulommaksi.

Kurasuojien käytöstä päättää kilpailutuomaristo. Hiittikärryt sallitaan verryttelyajossa.

Kärryjen tarkastaminen

Kilpakärryistä tulee säännöllisesti tarkistaa kiinni­tyspultit, pyörien kunto, hitsaussaumat, maalipinnat ja apuaisojen kiinnitys. Aisojen kunnon tarkistamiseksi niitä taivutetaan voimakkaasti ulos- ja sisäänpäin sekä ylös- ja alaspäin eritahtisesti. Pyörien mahdollinen auraaminen ja harittaminen havaitaan parhaiten kilpa­kärryn ollessa rasituksen alaisena.