tissillä

DNA -polveutumismääritys

Kaikista Suomessa syntyneistä, Suomeen ensirekisteröitävistä varsoista otetaan tunnistuksen yhteydessä DNA -näyte (veri- tai jouhinäyte) polveutumisen varmistamiseksi.  Varsan oma DNA testataan sekä isään että emään. Polveutumismääritykset tekee Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) laboratorio Uppsalassa Ruotsissa.

 

Lisätietoja lämminverisistä ratsuhevosista ja poneista:

 

  • Kaikista jalostukseen hyväksyttävistä oriista ja kantakirjattavista tammoista otetaan DNA -näyte viimeistään jalostukseen hyväksymisen yhteydessä.
  • Myös jalostukseen hyväksymättömästä oriista, joka astuu Suomessa, tulee toimittaa DNA -näyte mahdollisten varsojen rekisteröintiä varten.
  • Mikäli rekisteröitävän varsan emästä ei ole näytettä (esim. aiemmin tuotu tuontitamma) tai emän näyte on erittäin vanha, otetaan emästä DNA -näyte varsan tunnistamisen yhteydessä.
  • Ulkomailla tai tuontispermalla siemennetyn tamman omistaja on velvollinen hankkimaan oriin DNA -tiedot tulevan varsan polveutumismääritystä varten.
  • Suomessa syntyneistä erikoisrotuja edustavista varsoista, jotka ensirekisteröidään ulkomaan roturekisteriin suositellaan DNA -näytteen ottoa normaalin käytännön mukaisesti. Niitä ei automaattisesti testata vanhempiinsa.
  • Tuontitammasta on suositeltavaa ottaa DNA -näyte jo rekisteröintiä varten tehtävän tunnistuksen yhteydessä, mikäli tammaa aiotaan käyttää siitokseen. Tammojen DNA -näytettä ei automaattisesti testata vanhempiinsa.
 

 


 

Lisätietoja

Hinnasto


310

Tulosta sivu