friisit

Hevosrekisterin perusteet

Rekisterissä ovat seuraavat hevoslajit (uudistettu 2009):

 

S = suomenhevonen

L = lämminverinen ravihevonen

H = hevoset ja ponit

K = kylmäverinen hevonen

D = aasi

E = equidae

 

Ennen siirtymistä yllä olevaan jaotteluun, käytössä ovat olleet S-, L- ja K-lajin lisäksi alla olevat lajit, jotka säilyvät niihin rekisteröidyillä hevosilla ja poneilla ennallaan.

 

R = lämminverinen ratsuhevonen

P = poni

T = tilastohevonen (hyväksymätön risteytys, tuntematon suku tai erikoisrotu, jolle ei ole Suomessa omaa jalostusohjelmaa tai kantakirjaa)

 

Hevosen rekisterinumerossa erotetaan väliviivalla hevosen syntymävuoden kaksi viimeistä numeroa, esim. 97-1001 (lv) tai 1001-97 (sh) . R-, P-, K- ja T-rekisterissä syntymävuoden eteen tulee myös merkintä hevosen lajista, esim. R97-1001 tai P97-1001.

 

Suomessa on otettu käyttöön kansainvälinen UELN-numero (Universal Equine Life Number) vuodesta 2009 syntyneistä varsoista lähtien. UELN-numero on yhteensä 15 luvun sarja ja se voi sisältää myös kirjaimia. Sarjan kolme ensimmäistä numeroa muodostavat Suomen maatunnuksen 246, kolme seuraavaa järjestön tunnuksen 001 (Suomen Hippos) ja loput yhdeksän numeroa ovat hevosen rekisteritunnus.

 

1.1.2009 lähtien tunnistetuille ja Suomeen Hippokseen rekisteröidyille tuontihevosille ja -poneille jätetään alkuperäinen UELN-numero, mikäli sellainen on merkitty niiden alkuperämaan passiin. Hevoselle annetaan ensirekisteröinnin yhteydessä UELN-numero ja sama numero seuraa hevosen mukana läpi sen elämän.

 

Hevosrekisteriin on linkitetty kasvattaja-, omistaja- ja haltijatiedostojen lisäksi lukuisa määrä muita tiedostoja.

 


 
varsa tutkii (2) hl

Tulosta sivu