tuonti 918 159

Tunnistus- ja rekisteröintiprosessi

Tunnistetietojen varmennus eli tunnistus tilataan oman alueen Hevosjalostusliitosta.

 

Rekisteröintiä varten tarvittavat dokumentit (TRACES-terveystodistus tai vastaava, hevospassi, mahdolliset omistajanvaihdokset) annetaan tunnistajalle tunnistuksen yhteydessä. Tunnistaja kirjaa hevosen perustiedot sekä maahantuojan ja omistajan henkilö- ja yhteystiedot sekä merkitsee hevosen tunnistetiedot piirroksineen tunnistuspöytäkirjaan. Tarvittaessa hevoselle asennetaan mikrosiru tai otetaan DNA-näyte.

 

Tunnistusmaksu ja mikrosiru maksetaan hevosjalostusliitolle  tunnistajalta saatavalla laskulla tai kiireellisessä tapauksessa käteismaksulla. Kun tunnistus on maksettu, toimitetaan hevosen paperit Suomen Hippokseen, jossa rekisteröinti tapahtuu.

 

Hippoksessa paperit kuitataan saapuneiksi ja mahdollisista puuttuvista dokumenteista lähetetään omistajalle kirjallinen kysely. Puutteelliset/epäselvät hevoset jäävät odottamaan lisäselvityksiä ja hevoset, joilla kaikki dokumentit ovat kunnossa, siirtyvät rekisteröintijonoon, josta ne otetaan käsittelyyn saapumisjärjestyksessä.

 

Kilpailuihin tai näyttelyihin osallistuvat hevoset on mahdollista rekisteröidä kiireellisenä jonon ohi. Kiireellisestä käsittelystä on laitettava merkintä tunnistuspöytäkirjaan ja käsittelystä voidaan veloittaa hinnaston mukainen kiirelisä.

Suomen Hippoksen rekisteröintimerkinnät tehdään hevosen alkuperäiseen passiin. Kauan maassa olleille vanhoille hevosille, joilla on vielä pelkkä ulkomainen rekisteritodistus, tehdään suomalainen hevospassi. Suvuttomille hevosille merkinnät voidaan tehdä myös kilpailujärjestön passiin, mikäli se täyttää viralliselle EU-passille asetetut vaatimukset.

 

Rekisteröinnin valmistuttua lähetetään omistajalle rekisteröintilasku. Tunnistuksen yhteydessä otettu DNA-määritys, mahdollinen kiireellisyys/palvelumaksu ylimääräisestä selvitystyöstä laskutetaan rekisteröintilaskun yhteydessä. Kun lasku näkyy maksettuna Hippoksen tietokannassa, postitetaan hevospassi liitteineen takaisin omistajalle. Kiireellisten rekisteröintien kohdalla tai omistajan niin halutessa passi voidaan postittaa myös postiennakolla tai kirjattuna.

 

Suomen Hippoksen rekisterissä olevien ratsuhevosten ja -ponien tiedot siirtyvät automaattisesti ratsujen ja ponien kilpailurekisteriin.  


 


 

Maa- ja rotukohtaiset erityisvaatimukset

Ratsuhevoset

Ponit

Erikoisrodut

Aasit ja muut hevoseläimet


Tulosta sivu