tuonti 918 159

Tuontiratsujen ja -ponien rekisteröinti

Kaikkien EU:n sisämarkkinahevosten sekä EU:n ulkopuolelta tulevien tuontihevosten identiteetti tulee varmentaa (hevosten tunnistustiedot tarkastetaan ja verrataan alkuperämaan passin tietoihin paikan päällä) ennen tietojen tallentamista. Tunnistetietojen varmentamisia eli  ”tunnistuksia” tekevät hevosjalostusliittojen virkailijat (www.hevosjalostusliitot.fi). Tuontihevosella tämä tulee tehdä kuukauden sisällä tullimuodollisuuksista.

 

Tunnistusta ja rekisteröintiä varten tarvittavat dokumentit tulee olla mukana tunnistustilaisuudessa, jossa ne annetaan tunnistajalle. Tarvittavat dokumentit ovat:

 

1. Alkuperäinen jalostusjärjestön myöntämä hevospassi/rekisteritodistus liitteineen (esim. omistaja-todistus, erillinen sukutaulu). Mikäli passiin ei ole merkitty syntymäaikaa, on lisäksi toimitettava eläinlääkärin tekemä ikäarvio.


2. Rekisteröityjen hevosten mukana on oltava neuvoston direktiivin 90/426/ETY (muut direktiivillä 92/36/ETY) edellyttämä terveystodistus (EU:n sisäisen kaupan todistus). Kaikki hevoset on tarkastettava lähtömaassa virkaeläinlääkärin toimesta ennen maahantuontia.


3. Omistajanvaihdokset maahantuonnista lähtien.

Suositeltavaa on tehdä omistajanvaihdos passiin jo lähtömaassa, jolloin varmistut samalla ,että olet saanut kaikki tarvittavat asiakirjat.

Shetlanninponeilla ja russeilla omistajanvaihdos on oltava tehty lähtömaan rekisteriin.

Erikoisroduilla(friisiläinen, PRE, Amerikkalaiset rodut) omistajanvaihdos on tehtävä aina myös roturekisteriin.


4. DNA-määritys on pakollinen rekisteröinnin yhteydessä täysveriarabeille. Jalostuskäyttöön tuleville hevosille ja poneille suositellaan DNA-määrityksen (veri- tai jouhinäyte) ottamista tunnistuksen yhteydessä.

 

Huomattavaa: Tuontihevosille ja -poneille, joilta puuttuu jalostusjärjestön myöntämä hevospassi/rekisteritodistus, on hankittava kaksoiskappale alkuperämaasta ennen rekisteröintiä. Omistaja anoo kaksoiskappaletta siitä järjestöstä, jonne hevonen on alun perin rekisteröity.

 

Suvuttomille hevosille, joita ei ole rekisteröity mihinkään jalostusjärjestöön, rekisteröintimerkinnät voidaan tehdä myös voimassa olevaan kilpailujärjestön passiin, mikäli kyseinen passi täyttää EU-passille asetetut vaatimukset.Suomen Hippos ry - Jalostuspalvelut

Kivelä Mirka

Suomessa ID-varmennettujen tuontiratsujen ja muualle ensirekisteröityjen erikoisrotujen rekisteröinti, täysverirodut
Puh. 020 760 5263
mirka.kivelahippos.fi

 

 
Tulosta sivu