lahto 159x918

Juoksuradalta -arkisto

2.9.2011 9.27

Nuorissa on tulevaisuus

 

Nuorissa on tulevaisuus


Hippoksen hallituksen asettama Nuorten hevosten kilpailutoiminnan kehittämisen työryhmä esitteli vuonna 2010 viiden kohdan kehittämishankkeen. Työryhmän tehtävänä oli pohtia kuinka parannetaan uraansa aloittavien hevosten kilpailumahdollisuuksia ja kannustetaan varsoja radoille nykyistä aikaisemmin. Taustalla oli huoli siitä, että suomalainen raviurheilu on jäämässä kansainvälisessä kilpailussa jalkoihin – niin lämminveristen kuin suomenhevostenkin osalta – ja se taas on vastoin Hippoksen vision ja strategian asettamia tavoitteita. Yhtenä pontimena oli havainto opetuslähtöjärjestelmän positiivisen vaikutuksen laimenemisesta ja vuoden vaihteessa ollut kiista koko opetuslähtöjärjestelmän jatkumisesta.


Työryhmässä oli mukana laajalti alan eri sidosryhmiä, ja työ eteni hyvässä yhteishengessä. Lopputuloksena saatiin vuodelle 2011 viisikohtainen kehittämispaketti, jonka on mahdollista arvioida jo nyt, kun kilpailukauden viimeinen kolmannes on alkanut.


Myönteisimmän vastaanoton on saanut uusi kilpailusarja Junnustartti. Työryhmän tavoitteena oli lisätä nuorimpien ikäluokkien kilpailutarjontaa vuodelle 2011. Kolmevuotiaille suomenhevosille Junnustartti-karsintoja on eri radoilla ajettu tähän mennessä kolme, ja jokaiseen on riittänyt tasokkaita osallistujia. Suomenhevosten taustajoukot ovat vastanneet lisääntyneeseen tarjontaan hienosti. Junnustarttilähdöt ovat olleet urheilullisesti hyvätasoisia, ja samalla myös hieman hitaammin kehittyvät varsat ovat saaneet hyvän mahdollisuuden saada kilpailukokemusta ja positiivisen startin uralleen.


Junnustarttilähtöjen voittajat ovat olleet:
Forssa - Merran Emil 34,7
Rovaniemi – Ekebo Monique 36,1
Jyväskylä – Voiton Tyttö 32,9

Viimeinen karsinta ajetaan Lappeenrannassa 17.9. ja finaalissa Tampereella 1.lokakuuta kisataan 5000 euron ykköspalkinnosta. Lämminveristen finaali juostaan Turussa 24. syyskuuta.


Kokemukset Junnustartista ovat jo heti ensimmäisenä vuonna olleet niin positiivisia, että kilpailua tullaan mitä todennäköisimmin jatkamaan myös vuonna 2012.


Muita uudistuksia nuorten hevosten kilpailu-uran kannustamiselle ovat olleet varsojen karsintapisteiden tuplaaminen, jolloin uran alussa tulleet epäonnistumiset eivät välittömästi joudu karsintakierteeseen, tammasarjojen avaaminen nuorena Suomeen tuoduille tammoille, sekä opetus- ja koelähtöjärjestelmän uudistaminen.


Lahdessa tehtiin 1. syyskuuta historiaa, kun Vennelmon Voitto läpäisi kaikkien aikojen ensimmäisenä 2-vuotiaana suomenhevosena opetuslähdön. On mielenkiintoista nähdä kuinka monta pikkuvarsaa tänä vuonna radoilla nähdään.

Kaiken kaikkiaan vuonna 2011 tarjotaan 3-vuotiaille suomenhevosille ja 2-vuotiaille lämminverisille noin 50 lähtöä, joten kilpailumahdollisuuksia ainakin on mukavasti.

 

3-vuotiaiden suomenhevosten sarjatarjonta 2011

2-vuotiaiden lämminveristen sarjatarjonta 2011

 

Lopullisten johtopäätösten aika projektin onnistumisesta on kilpailukauden jälkeen, kun vertaillaan nuorten hevosten starttiin tuloa aikaisempaan. Välitilinpäätöksen perusteella hyvin alkanutta työtä kannattaa jatkaa. Haasteita työryhmän esittämissä tavoitteissa riittää erityisesti ratojen välisen sarjakoordinoinnin kehittämisessä sekä Nuorten Sarjojen ja Tammasarjojen palkintojen porrastamisessa.

 

 

Jukka Niskanen, kilpailutoimenjohtaja

 

 

killeri ilmo
Kuva: Killerin lounasraveihin 7.9. pääsi 3-vuotiaiden kaksinkertaisten karsintapisteiden ansiosta mukaan starttiin kolme hevosta.


 


Palaa otsikoihin 
Tulosta sivu