Brad ylapalkki

Tuomas Korvenoja

- kansainvälinen ravivalmentaja

"Hyvä hevonen saa monen miehen näyttämään hyvältä. Hevonen tekee miehen ja valmentajan", toteaa ravivalmentaja Tuomas Korvenoja.


Korvenoja kunnioittaa hevosta, rakastaa työtään ja tekee sitä koko sydämellään. Lukion jälkeen hän opiskeli lääketieteellisessä tiedekunnassa, mutta raviurheilun kiehtova maailma sai hänet vaihtamaan lääkärin uran kaviouriin.


Korvenoja on valittu vuoden ohjastajaksi 1995 ja vuoden valmentajaksi 1999 sekä 2011. Pitkän linjan ravivalmentajana häntä kiehtoo matka menestykseen.


"Jatkuva suunnittelu, valmentaminen, strategian luominen ja se, onnistuuko tavoitteessa", Korvenoja summaa. 


Voitto tarjoaa palkinnon tehdylle työlle, johon hevosen ympärillä toimiva tiimi on uurastanut työtunteja laskematta.  


Hänen mottonaan on, että valmentajan pitää kehittyä jatkuvasti.  Hevosten valmentamisessa ei ole myöskään ammattisalaisuuksia. Vuosien varrella hän on kerännyt tietoa ja vaihtanut ajatuksia kollegojen kanssa Ruotsissa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.


"Pitäisi aina olla utelias näkemään se, mitä ne, jotka pärjäävät tekevät ja soveltaa ajatuksia omiin systeemeihin."


Korvenoja näkee, että valmentajan tärkein tehtävä on saada hyviä hevosia valmennukseen. Hyvää hevosta voi valmentaa monella eri tavalla.


Brad de Veluwen saavutuksien lisäksi merkittäviä saavutuksia miehen uralla ovat Kriterium-voitot 1994 Venice Beachillä, Inspiration Ridellä 1999 ja Funky Ridellä 2003.


Inspiration Riden ja Monkey Riden kautta menestys on jatkunut kansainvälisillä areenoilla. Kansainväliset yhteydet ovat miehelle tärkeitä yhä vieläkin. Hän sukkuloi Ranskan, Ruotsin, Tanskan, Suomen ja Yhdysvaltain välillä.


Korvenoja pyrkii löytämään parhaan kehitysympäristön hevosille eri ajanjaksoina. Hän on ulkoistanut tallin siitostammojen pidon Tanskaan, missä varsat viettävät ensimmäisen ikävuotensa. Ruotsin tallissa hänellä on viisi Ruotsin rekisterissä kilpailevaa hevosta. Kirpeimpinä pakkaskuukausina Korvenoja rauhoittaa toimintaa Sipoon tallissa ja siirtää hevosia Ranskaan.


Toiminta Ranskassa alkoi jo vuonna 1989, kun Lars Ingman hankki tilan Normandiasta. Parhaimmillaan 60 hevosta asui talven Ranskassa ja Sipoon talli suljettiin muutamaksi kuukaudeksi kokonaan.


"Ranskaan lähdemme taas 12–14 hevosen kanssa. Mukaan lähtee suurin osa yksivuotiaista. Ne opetetaan siellä ajoon, jonka jälkeen ne palaavat Suomeen kesäkuun alussa."


Ranskassa mies ajaa mielellään myös kilpaa.


"Se tarjoaa mielenkiintoista ja piristävää vaihtelua toimintaan", hän toteaa.


Piristävää on ajaa myös erityyppisillä hevosilla, sillä jokaisella on oma profiilinsa.


"Brad de Veluwe on fantastisen vilkas ja eloisa kaveri. Se on älyttömän hyvä kilpailija. Turhat kuviot ja leikit jäävät pois tosipaikassa ja se on 101-prosenttisesti mukana bisneksessä."

"Se on jalostuksen tulos, jossa geenit ovat naksahtaneet paikoilleen. Kiva kundi", Korvenoja kuvailee.


(Hippos/ Leena Mäenpää-Wirtz)


 

Tuomas Korvenoja

s.14.4.1954

Vuoden ohjastaja 1995

Vuoden valmentaja 1999

Vuoden valmentaja 2011

Kriteriumvoittaja 1994, 1996 (valmentajana), 1999, 2003 ja 2011

Derbyvoittaja 2004, 2012

Suur-Hollola-ajon voittaja 2002 ja 2004

Orsi Magnelli -voittaja 2011

Sprintterimestaruuden voittaja 2012

UET GP -voittaja

Korvenojan statistiikka heppa-järjestelmässä


Kuva: Ilkka Lukka

Tulosta sivu