Kajaanin 2018 Työmestaruuskilpailun osallistujaesittelyt


Kajaanissa Kainuun Raviradalla järjestetään lauantaina 9.6.2018 klo 9 alkaen vuosittainen suomenhevosten valtakunnallinen työmestaruuskilpailu.


Kilpailussa maan parhaat suomenhevoset kilpailevat työmestaruuden SM-tittelistä. Mestaruus ratkaistaan kolmella osakokeella: 1000 metrin juoksukoe, 500 metrin käyntikoe 500 kilon kuormalla ja vetokoe, jossa vedetään rekeä hiekkaesteessä. Vetokokeessa kuorman alkupaino on 500 kiloa ja aina 20 metrin vedon jälkeen kuormaa lisätään 50 kilolla. Parhaan yhteispistemäärän saavuttanut hevonen voittaa SM-tittelin ja kilpailuun voittajalle määrätyn rahapalkinnon. Kilpailuun voivat osallistua jalostusarvostelussa hyväksytyt suomenhevosoriit ja tammat.

Pimpulan Vire lähtee kilpailuun toista kertaa. Kuva Katri Helminen


1.      Pimpulan Vire / Seppo Kauppinen

Sukupuoli: tamma

Syntynyt: 2006

Suku: Suikun Ero – Sadun Pimpula, Luonto-Oku

Kasvattaja: Veikko Tikkinen, Äänekoski

Omistaja: Seppo Kauppinen, Rautalampi

 

Huomioitavaa: Toista kertaa mukana. 


”Tällä on jalkoja hoidettu sen jälkeen kun tämä osallistui toissavuonna. Kotona tehdään metsätöitä, savottaakin on ajettu. Tämä on kivan tasainen eri lajeissa, kaikki käy", Seppo Kauppinen kertoo. "Jos tämä vähän parantaisi viime kerralta, niin ollaan tyytyväisiä. Kaikki on päivän vireestä kiinni, tamma kun on."Voiton Viivi 2016 Fager-Pintilä
Voiton Viivi tekee kotona maatilamatkailun hommia. Kuva Pirje Fager-PIntilä.

2.       Voiton Viivi / Marika Hemgård

Sukupuoli: tamma

Syntynyt: 2003

Suku: Valtin Voitto – Viveka, Postin-Kuva

Kasvattaja: Särkioja, Esa & Seppo, Kannus

Omistaja: Marika Hemgård, Pedersöre

 

Huomioitavaa: Kolmatta kertaa osallistuva Voiton Viivi on I palkinnon kantakirjatamma, jolla on yksi 2013 syntynyt varsa.

 

”Voiton Viivi tekee meillä kotona maatilamatkailun hommia ja niiden kanssa ollaan valmistauduttu tähänkin koitokseen"; Marika Hemgård kertoo Voiton Viivistä. "Kilpailuissa tämä saattaa hiukan innostua mutta pysyy silti erinomaisesti naisenkin käsissä. Puolivälin sijoitukseen ollaan oikein tyytyväisiä, vetohommissa riippuu päivästä että miten menee". 


Leonida 2016 Fager-Pintilä
Vuoden 2014 Työmestari Leonida on valmiina kilpailuun. Kuva Pirje Fager-Pintilä.

3.       Leonida / Matti Pakarinen

Sukupuoli: tamma

Syntynyt: 2001

Suku: Suikun Ero – Luonnos Stella, Luonnos                            

Kasvattaja: Aira Soosalu, Joroinen           

Omistaja: Pakarinen Matti & Tarja, Rautalampi


Huomioitavaa: Osallistunut ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja voitti Työmestaruuden heti ensi yrittämällä. Varsonut neljä varsaa (2009, 2011, 2012, 2015). Tamma on ravikilpailuissakin menestynyt osallistuja, Leonidalla on neljä voittoa ja ennätys 26,9ke.

 Tirre_Kiuruvesi_170517_outiruottinen
Tirre lähtee tutustumiskerran jälkeen parantamaan. Kuva Outi Ruottinen.

4.       Tirre / Mika Karttunen

Sukupuoli: tamma

Syntynyt 2011

Suku: Hovi-Hannu – Ilon Riemu, Tähti-Tili

Kasvattaja: Sari Valo, Kitee

Omistaja: Heiskanen Taimi & Karttunen Mika, Kesälahti


Huomioitavaa: I palkinnon kantakirjatamma, joka osallistuu toista kertaa Työmestaruuteen.

 

”Tämä toimii kotona ihan harrastehevosena, paljon ajetaan reellä.” Mika Karttunen kertoo Tirrestä. "Viime vuonna oli sellainen tutustumiskerta meille ja se meni hyvin. Tätä on maltilla treenattu ja se on kehittynyt talven aikana. Voitosta tietysti aina haaveillaan mutta tärkeintä on että tulee hyväksytty suoritus". 


Luomutar 2016 Fager-Pintilä
Luomutar osallistuu 12. kerran kilpailuun. Kuva Pirje Fager-Pintilä.

5.       Luomutar / Mikko Uusimäki

Sukupuoli: tamma

Syntynyt: 2001

Suku: Luomus Jr – Selissa, Selmeri

Kasvattaja: Immo Uusimäki, Kokkola

Omistaja: Mikko Uusimäki, Kokkola

 

Huomioitavaa: Vuoden 2015 voittaja, I palkinnon kantakirjatamma, joka osallistuu 12. kerran kilpailuun. Kaikki startit on tehty peräkkäisinä vuosina.

 

”Tamma tekee kotona työhommia, enimmäkseen pellolla. Ei olla sen erikoisemmin valmistauduttu tähän kertaan kuin aiemminkaan, töitä ollaan kotona tehty. Parasta tässä hevosessa on tasaisuus ja varmuus, tälle käy kaikki. ” Mikko Uusimäki kertoo Luomuttaresta. "Aiotaan nyt kilpailla niin kauan kun pysyy kunnossa, tätä ei enää astuteta."


Tähden Piirros 2015 Fager-Pintilä
Tähden Piirros voitti viime vuonna työmestaruuden. Kuva Pirje Fager-Pintilä.

6.       Tähden Piirros / Susanna Purojärvi

Sukupuoli: tamma

Syntynyt: 2007

Suku: Ventterin Vili – Jojon Tähti, Jaavan Jojo

Kasvattaja: Kauko Tuominen, Sysmä

Omistaja: Kauko Tuominen, Sysmä

 

Huomioitavaa: Tähden Piirros voitti työmestaruuden viime vuonna. Voitto ratkesi vetokokeessa. 

 

Susanna Purojärvi ohjastaa hevosta tänä vuonna Kauko Tuomisen sijaan. "Ei jännitä yhtään hevosen puolesta, se on todella hyvä suorittaja, kuten viime vuonna nähtiin. Omasta puolesta jännittää että miten onnistuu, mutta hevonen hoitaa varmasti homman kotiin tyylillä", Purojärvi kommentoi hevosta. 


Onnen Usva 2016
Onnen Usva lähtee toista kertaa kilpailuun. Kuva Hannu Rantala.

7.       Onnen Usva / Lasse Uuksulainen

Sukupuoli: tamma

Syntynyt: 2007

Suku: Saran Salama – Hovin Papitar, Patrik

Kasvattaja: Erkki Soininen, Varkaus

Omistaja: Lasse Uuksulainen

 

Huomioitavaa: Onnen Usva osallistuu toista kertaa koitokseen, mutta viime vuonna sen suoritus ikävä kyllä hylättiin vetokokeessa. 

 

"Tämä tekee kotona työhommia, pellossa ja metsässäkin ollaan yksi savotta tehty tänä vuonna. Ratsastan myös tammalla paljon", Lasse Uuksulainen kertoo. "Viime vuonna oli vähän harjoittelukerta, meni vähän pieleen, kun vetokokeessa hylättiin. Tänä vuonna ollaan nyt treenattu lisää ja lähdetään hakemaan hyväksyttyä suoritusta. Tämä on kuitenkin tammamainen, jos ei joku asia kiinnosta niin sitä joutuu vähän maanittelemaan, mihin se viime vuonnakin kaatui.” 


Lukon Mimmi_kiuruvesi_190214_heidisihvo
Lukon Mimmi oli viime vuonna paras ensikertalainen. Kuva Heidi Sihvo.

8.       Lukon Mimmi / Jarmo Korkeaniemi

Sukupuoli: tamma

Syntynyt: 2009

Suku: Suikun Lukko – Kristal, K.M. Nopsa

Kasvattaja: Matti Keto, Veteli

Omistaja: Jarmo Korkeaniemi, Halsua

 

Huomioitavaa: Lukon Mimmi osallistuu toista kertaa kilpailuun, tamma oli viime vuonna paras ensikertalainen. Lukon Mimmin isäori, Suikun Lukko, voitti mestaruuden 2012.

 

”Lukon Mimmiä on valmennettu kilpailuun reestä ja kärryillä ajamalla neljä tai viisi kertaa viikossa”, Jarmo Korkeaniemi kertoo Lukon Mimmin valmistelusta. ”Kaikilla on mahdollisuus voittaa ja meillä meni viime vuonna hyvin. Tänä vuonna tähdätään kolmen sakkiin."


 

Tolopan Tyttö 2016 Fager-Pintilä
Tolopan Tyttö osallistuu toista kertaa kilpailuun. Kuva Pirje Fager-Pintilä.

9.       Tolopan Tyttö / Teuvo Isokääntä

Sukupuoli: tamma

Syntynyt: 2011

Suku: Murron Titaani – Muskotti, Vilkki

Kasvattaja: Teuvo Isokääntä, Alavieska

Omistaja: Teuvo Isokääntä, Alavieska

 

Huomioitavaa: Tolopan Tytön piti osallistua kilpailuun myös viime vuonna, mutta se oli poissa. Tämän vuoksi tamma osallistuu vasta toista kertaa kilpailuun. 

 

”Viime vuonna jouduttiin jättämään tämä pois, niin nyt lähdetään toista kertaa kilpailuun. Tämä ton tehnyt metsätöitä kotona, puita on ajettu. Ei olla sen erikoisemmin valmistauduttu, työajoa vain ajettu ennen kilpailua”, Teuvo Isokääntä kertoo. "Tämä oli ensimmäisellä kerrallaan viides, siitä olisin tyytyväinen jos tamma parantaisi hieman."


Vilpotar 2016 Fager-Pintilä
21-vuotias kisojen konkari Vipotar. Kuva Pirje Fager-Pintilä.

10.       Vilpotar / Markku Mässeli

Sukupuoli: tamma

Syntynyt: 1997

Suku: Vispok – Vilma-Neiti, Eri-Teräs

Kasvattaja: Markku Mässeli, Virolahti

Omistaja: Markku Mässeli, Virolahti


Huomioitavaa: Kilpailun kokeneimpia kävijöitä, vanhin (21-vuotias) osallistuja ja I palkinnon kantakirjatamma. Voittanut työmestaruuden vuosina 2011 ja 2013. Varsonut vuosina 2008 ja 2010.

 

”Ei ollutkaan viime vuonna viimeinen kerta!" Markku Mässeli naurahtaa. "Tätä on vielä lähes päivittäin ajettu ja tamma on tehnyt jyräys- ja peltotöitäkin. Ei enää tietenkään niin paljon kuin aikaisemmin, kun on ikää jo sen verran. Meille riittää tänä vuonna mukana olo, pääsia oli että saatiin kisat pystyyn”, Markku Mässeli tuumii. "Tämä on nyt kantavana Välähdyksestä, ensi keväällä odotellaan sitten varsaa. Ei olla vielä päätetty että mitä varsan kanssa tehdään, ravihommia vai jotain muuta."


Pihan_Alma
Pihan Alma osallistuu jo viidennen kerran kilpailuun. Kuva Pirje Fager-Pintilä

11.      Pihan Alma / Janne Kuosmanen

Sukupuoli: tamma

Syntynyt: 2005

Suku: Kihin Hiski– Ritukka, Karski

Kasvattaja: Kuosmanen, Janne & Tiina, Kontiolahti

Omistaja: Romon Perhekodit Oy, Kontiolahti

 

Huomioitavaa: Pihan Alma on osallistunut työmestaruuksiin neljä kertaa aikaisemmin, mutta Janne Kuosmaselle tämän vuoden kilpailu on ensimmäinen laatuaan. 

 

”Tämä on kotona meillä monitoimihevosena, tamma tekee työhommia pelloilla ja metsässä, mutta sen lisäksi se toimii lasten käytössä ja hypää esteitäkin", Janne Kuosmanen kertoo. "Kilpailuun ollaan valmistauduttu ihan perushommilla, olen itse ensikertalainen ja toivon vain että en ole itse tamman tiellä", Kuosmanen naurahtaa. "Ehyttä suoritusta haetaan."


Esu 2016 Fager-Pintilä
Viime vuoden juhlavuoden kummihevonen Esu on myös kilpailussa mukana. Kuva Pirje Fager-Pintilä.

12.       Esu / Heini Kuukka

Sukupuoli: ori

Syntynyt: 2002

Suku: Erovisku – Totin-Pimu, Totti

Kasvattaja: Tarmo Jokiranta, Kouvola

Omistaja: Ruokolainen Maarit & Kuukka Heini, Kouvola


Huomioitavaa: I palkinnon kantakirjaori, joka on mukana neljättä kertaa. Esu edusti viime vuonna Mahdollisuuksien hevonen -hankkeen ja hevosalan Suomi 100 -juhlavuoden kansallisena kummihevosena.

 

”Esu ei tee kotona oikeastaan työhommia, sillä on muuta puuhaa. Tänä vuonna on vähän heikosti valmistauduttu muiden kiireiden keskellä, mutta toivottavasti hevonen suoriutuu kunnialla", Heini Kuukka kertoo suojatistaan. "Itse olen ohjastanut Esua vain kerran, toissavuonna Ylivieskassa. Tietenkin vähän jännittää, hyväksyttyä suoritusta lähdetään hakemaan."


Aikataulu

Klo 9 juoksukoe
Klo 10 alkaen kilpailun avaussanat ja          käyntikoe 
Klo 13 vetokoe 

Tulosten selvittyä suoritetaan palkintojenjako, noin klo 17.


Lisätietoja

Kirsi Mikkonen                                      Kajaanin Hevosjalostusliitto

kainuunhevosjalostusliitto@gmail.com

puh. 044 361 7193 


Kimmo Oikarinen    

Paltamon Hevosystäväinseura

p. 044 551 5645


Yhteystiedot