kasvatus laitumella 918x158

Jalostuksen tapahtumakalenteri 2018

oriSuomen Hippos ry järjestää useita mielenkiintoisia hevosjalostukseen liittyviä tapahtumia pitkin vuotta. Tapahtumia järjestetään yhteistyössä jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Lisätietoa tapahtumista julkaistaan lähempänä tapahtuman ajankohtaa Hippoksen nettisivuilla.


15.-16.2. Orinäyttely, Ypäjä

Orinäyttely on suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosoriiden jalostusarvostelutilaisuus. Orinäyttelyssä eläinlääkäri tarkistaa oriin terveydentilan ja lautakunta arvostelee oriita jalostusohjesääntöjen määrällä tavalla. Lämminveriset ravihevoset omaavat jalostukseenkäyttöoikeuden käytyään orinäyttelyssä, josta oriit saavat tuoteselosteen. Suomenhevoset voivat pyrkiä neljälle eri jalostussuunnalle, jotka ovat juoksija-, ratsu-, työ- tai pienhevossuunta. Jokaisella suunnalla on omat jalostusohjesäännön mukaiset kriteerit, jotka tulee täyttää jalostukseenkäyttöoikeuden saavuttamiseksi. Huom. Ypäjän näyttelyssä jalostusarvostellaan suomenhevosia vain juoksijasuunnalle.


16.-18.3. Suomenhevosten superviikonloppu / Orinäyttely, Ypäjä

Kts. yllä Orinäyttely. Suomenhevosia arvostellaan tapahtumassa jalostussuunnille ratsu, työhevonen sekä pienhevonen ajo- tai ratsastettavuuskokeella.

 

22.-23.3. Jalostuspäivät, Rovaniemi

Jalostuspäivät on joka vuotuinen, kuninkuusravipaikkakunnalla järjestettävä pääsääntöisesti ravihevosten jalostusta ja kasvatusta käsittelevä tapahtuma. 


8.4. Valtakunnallinen varsanäyttely, Tampere

Hevoset Messujen yhteydessä järjestettävä Valtakunnallinen varsanäyttely on 3-vuotiaiden suomenhevosten kauden päänäyttely.

 

12.4.-14.4. Ratsuoripäivät, Ypäjä

Oripäivillä ratsu- tai ratsuponioriille haetaan jalostukseenkäyttöoikeutta suomalaisen lämminverisen ratsuhevosen eli FWB:n ja suomalaisen ratsuponin eli SRP:n jalostukseen. 3-vuotiaat ratsuoriit suorittavat irtohypytys- sekä askellajikokeet ja ne esitetään tuomareille ratsain. 4-5-vuotiaat suorituskyvynkokeen oriit tekevät kolmen päivän aikana askellaji- ja estekokeet sekä oman että testiratsastajan esittäminä. Ratsuponioriit suorittavat yleisen oritestin, joka sisältää sekä este- että askellajikokeet. Toisessa maassa jalostukseen hyväksytyt ja FWB –kantakirjaan tarjottavat oriit osallistuvat Oripäiville vain lauantaina, jolloin ne esitetään ratsain. Kaikille Oripäiville osallistuville hevosille tehdään rakennearvostelu ja eläinlääkärintarkastus.oskar

20.-22.4. Ponioripäivät, Ypäjä

Ponioripäivillä jalostukseenkäyttöoikeutta hakevat vuonohevos- gotlanninruss- newforest ja connemaraoriit. Lisäksi Ponioripäivillä jalostusarvostellaan welsh- ja shetlanninponioriita. Kaikki oriit käyvät läpi eläinlääkärintarkastuksen ja rakennearvostelun. Lisäksi niiden liikkeet esitetään vapaana. Osa oriista suorittaa myös käyttökokeen, joka voi rodusta riippuen olla joko ratsastus-, ajo- tai ohjasajokoe. Jalostukseen hyväksytty ori saa rodusta riippuen joko muutaman vuoden tai elinikäisen jalostukseenkäyttöoikeuden.
                    

19.-20.5. Kasvattajapäivät ja tammatesti, Ypäjä

Kasvattajapäivät on nuorten ratsuhevosten suurnäyttely. Näyttelyssä hevonen mitataan ja sen rakenne sekä käynti- ja raviliikkeet arvostellaan. Hevonen palkitaan rakenteesta ja liikkeistä saadun kokonaispistemäärän mukaan. Kasvattajapäivillä esiintyvät hevoset ovat 1-3-vuotiaita ratsuhevostammoja ja -ruunia sekä1-2-vuotiaita ratsuhevosoriita. Jokaisen ikäluokan paras varsa palkitaan ja lopuksi valitaan koko näyttelyn Best in Show sekä vuoden kasvattaja ja paras esittäjä. Tammatesti on avoin 3-5 -vuotiaille ratsuhevostammoille ja 3-6 -vuotiaille ratsuponitammoille. Tammat suorittavat rakennearvostelun, irtohypytyskokeen sekä ratsain esittämisen ja testiratsastuksen.


9.6. Valtakunnallinen työmestaruuskilpailu, Kajaani

Kilpailussa maan parhaat suomenhevoset kilpailevat työmestaruuden SM-tittelistä. Mestaruus ratkaistaan kolmella osakokeella: 1000 metrin juoksukoe, 500 metrin käyntikoe 500 kilon kuormalla ja vetokoe, jossa vedetään rekeä hiekkaesteessä. Vetokokeessa kuorman alkupaino on noin 500 kiloa ja aina 20 metrin vedon jälkeen kuormaa lisätään 50 kilolla. Parhaan yhteispistemäärän saavuttanut hevonen voittaa SM-tittelin ja kilpailuun voittajalle määrätyn rahapalkinnon.


Työmestaruuskilpailun säännöt (pdf) (12.9 KB)

 


4.-5.8. Kansallinen Poninäyttely, Ypäjä

Kansallinen poninäyttely on maan suurin vuosittainen ponitapahtuma, joka kokoaa yhteen Suomen ponirotujen parhaimmiston. Näyttely järjestetään tänä vuonna 41. kerran. Viikonlopun aikana rotuponit esittäytyvät yleisölle ikäluokittain jaotelluissa näyttelyluokissa. Koko tapahtumassa on mukana noin 400 ponia.


Osallistuvat rodut:


Connemara

Gotlannin russ

New Forest

Shetlanninponi (standard ja mini)

Suomenpienhevonen

Suomalainen ratsuponi

Vuonohevonen

Welsh sektiot A, B, C ja D


Lauantaina lisäksi Hippoksen nuorten ponien kehä, johon kaikki rotunäyttelyyn osallistuvat 1-3 -vuotiaat ponit ovat tervetulleita.

Tapahtumassa kilpaillaan myös erilaisissa käyttöluokissa, kuten ratsastus-, ajo- ja ohjasajoluokissa, poniagilityssä sekä lasten ja nuorten Junior Handler –luokissa.

Kansallisen poninnäyttelyn järjestää Poninäyttely-yhdistys PONY. https://poninayttely.com/


16.-19.8. Nuorten Hevosten Festivaali, Ypäjä

Nuorten Hevosten Festivaali on tapahtuma, jossa 3-7 –vuotiaat nuoret hevoset kilpailevat koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa. Kaikissa lajeissa esiintyy ikäluokkiensa parhaimmistoa.


Koulu- ja esteratsastuksen tähtihetkiä ovat FWB-yhdistyksen järjestämät 6-vuotiaiden hevosten Breeders’ Prize ja sen 5-vuotisderbyt. Nuorten hevosten Festivaalissa on mukana myös Ponibreeders 5-6 -vuotiaille poneille. Kenttäratsastuksessa 4-7 -vuotiaat hyppäävät Avant Trophy -sarjakilpailun finaalissa.


31.8.-2.9. Valtakunnallinen varsanäyttely, Ylivieska

Valtakunnallinen varsanäyttely on 1-vuotiaiden lämminveristen ravihevosten ja 1-2-vuotiaiden suomenhevosten näyttelykauden huipentuma. Varsanäyttelyiden tarkoituksena on tukea kotimaista hevoskasvatusta ja toimia valistavana tilaisuutena sekä kasvattajille että omistajille. Näyttelytulokset ovat puolueeton arvostelu hevosen tai ponin rakenteesta ja liikkeistä sekä siinä nähdään viitteitä sen vanhempien jalostusarvosta.


14.9. Varsahuutokauppa, Ypäjä

Huutokaupassa myytävänä 90 yksivuotiasta ravivihevosvarsaa, sekä lämminveris- että suomenhevosvarsoja. www.hevoshuutokaupat.fi


29.-30.9. European Breeding Event Finland  & 30.9. Nuorten Hevosten Champion, Ypäjä

European Breeding Event Finland (EBEF) on ratsuhevosvarsojen arvostelu- ja myyntitapahtuma. Tapahtumassa kantakirjataan ja jalostusarvostellaan myös ratsuhevostammoja ja tammoilla on mahdollisuus suorittaa tammatestit.

EBEF järjestetään tänä vuonna yhdeksännen kerran. Tapahtuman järjestävät Suomen Hippos ry, Suomen Hannoveryhdistys sekä Hevosopisto Oy.


Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös Nuorten hevosten Champion


Se on suunnattu nuorille ratsuhevosille sekä ratsuponeille. Tapahtumassa arvioidaan  2-3 –vuotiaita askellaji- ja estehevosia sekä ratsuponeja. 2-3 vuotiaille järjestettäviin askellaji- ja estechampion kilpailuihin voivat osallistua kaikki Suomen Hippoksen rekisteriin merkityt lämminveriset ratsuhevoset sekä ratsuponit, erillistä karsintaa ei ole. Hevosen voi ilmoittaa joko molempiin tai vain toisen lajin Champion -kilpailuun. Estechampion toteutetaan irtohypytyksenä, askellajichampionissa hevosen askellajeja arvioidaan sekä maasta esitettynä, että vapaana.


Molemmissa lajeissa arvioinnissa käytetään lineaarista profilointia.
Kumpaankin lajiin osallistuvista hevosista on mahdollista saada myös rakennearvostelu. 3-vuotiaat hevoset, jotka osallistuvat askellaji-, este- ja rakennearvosteluun voivat osallistua myös Suomen Hippoksen nuorten hevosten testiin. Askellaji- ja estehevoset arvioidaan erikseen.


11.-12.10. Orinäyttely, Kiuruvesi

Lämminveriravurit ja suomenhevoset.13.10. Laatuarvostelu, askellajihevoset, Järvenpää, Ratsastuskeskus Aino


Laatuarvostelu on FWB-yhdistyksen ja Suomen Hippoksen järjestämä vuosittainen laatukilpailu 4-vuotiaille lämminverisille ratsuhevosille, sekä varsoneille 5-vuotiaille lämminverisille ratsutammoille. Hevosen tulee olla FWB-kantakirjan pääosastoon merkitty. Myös muuhun hyväksyttyyn kantakirjaan ensirekisteröidyt hevoset, jotka täyttävät polveutumisvaatimukset voivat osallistua.


13.10. ovat vuorossa askellajihevoset. Arvioinneissa hevonen mitataan ja se arvostellaan voimassa olevien Laatuarvostelu-sääntöjen mukaisesti.  Askellajihevoset suorittavat askellajien arvioinnin kouluradalla. Tämän lisäksi niiltä arvioidaan rakenne. Askellajihevoset palkitaan lopputulosten perusteella.


 

27.10. Laatuarvostelu, estehevoset, Järvenpää, Ratsastuskeskus Aino


Laatuarvostelu on FWB-yhdistyksen ja Suomen Hippoksen järjestämä vuosittainen laatukilpailu 4-vuotiaille lämminverisille ratsuhevosille, sekä varsoneille 5-vuotiaille lämminverisille ratsutammoille. Hevosen tulee olla FWB-kantakirjan pääosastoon merkitty. Myös muuhun hyväksyttyyn kantakirjaan ensirekisteröidyt hevoset, jotka täyttävät polveutumisvaatimukset voivat osallistua.


27.10. ovat vuorossa estehevoset. Arvioinneissa hevonen mitataan ja se arvostellaan voimassa olevien Laatuarvostelu-sääntöjen mukaisesti. Rakenteen lisäksi estehevoset arvostellaan esteradalla, missä arvioidaan mm. tekniikkaa, kapasiteettia ja ratsastettavuutta. Estehevoset palkitaan lopputulosten perusteella.17.-21.10. Helsinki International Horse show Tamma- ja varsanäyttelyt, ratsut ja ponit


23.5.2018          Nurmijärvi        Tamma- ja varsanäyttely         P, MV

12.6.2018          Ruukki               Tamma- ja varsanäyttely       P, MV

13.6.2018          Pornainen        Tamma- ja varsanäyttely         R, RP, MV

15.6.2018          Kemiö                Tamma- ja varsanäyttely       P, MV

15.6.2018          Kemiö, Brusaby                           Oriiden kantakirjaus, Vuonohevonen

8.8.2018            Sotkamo           Tamma- ja varsanäyttely        R, RP, MV

9.8.2018            Sotkamo           Tamma- ja varsanäyttely        P, MV

29.8.2018          Nurmaa             Tamma- ja varsanäyttely        R, RP, MV

30.8.2018          Nurmaa             Tamma- ja varsanäyttely        P, MV

5.9.2018            Jyväskylä          Tamma- ja varsanäyttely        P, MV

6.9.2018            Kuopio               Tamma- ja varsanäyttely        R, RP, MV

6.9.2018            Kuopio               Tammatesti, ratsut ja ratsuponit

6.9.2018            Kuopio               3-vuotistesti, ratsut ja ratsuponit

11.9.2018          Kalajoki             Tamma- ja varsanäyttely         R, RP, MV

12.9.2018          Kalajoki             Tamma- ja varsanäyttely         P, MV

15.-16.9.2018    Laatuponikilpailu Aulanko. Avoin rotuponeille.

18.9.2018          Urjala                 Tamma- ja varsanäyttely         P, MV

26.9.2018          Kontiolahti         Tamma- ja varsanäyttely          R, RP, MV

27.9.2018          Kontiolahti         Tamma- ja varsanäyttely          P, MV

28.9.2018          Lappeenranta    Tamma- ja varsanäyttely          P, MV

1.10.2018          Sipoo                 Tamma- ja varsanäyttely          P, MV

2.10.2018          Sipoo                 Tamma- ja varsanäyttely          R, RP, MV  
Tulosta sivu