kasvatus laitumella 918x158

Kasvattajapäivät ja tammatesti

Kasvattajapäivät on nuorten ratsuhevosten suurnäyttely. Näyttelyssä hevonen mitataan ja sen rakenne sekä käynti- ja raviliikkeet arvostellaan. Hevonen palkitaan rakenteesta ja liikkeistä saadun kokonaispistemäärän mukaan. Kasvattajapäivillä esiintyvät hevoset ovat 1-3-vuotiaita ratsuhevostammoja ja -ruunia sekä1-2-vuotiaita ratsuhevosoriita. Jokaisen ikäluokan paras varsa palkitaan ja lopuksi valitaan koko näyttelyn Best in Show sekä vuoden kasvattaja ja paras esittäjä. Tammatesti on avoin 3-5 -vuotiaille ratsuhevostammoille ja 3-6 -vuotiaille ratsuponitammoille. Tammat suorittavat rakennearvostelun, irtohypytyskokeen sekä ratsain esittämisen ja testiratsastuksen.


Valtakunnallinen työmestaruuskilpailu

Kilpailussa maan parhaat suomenhevoset kilpailevat työmestaruuden SM-tittelistä. Mestaruus ratkaistaan kolmella osakokeella: 1000 metrin juoksukoe, 500 metrin käyntikoe 500 kilon kuormalla ja vetokoe, jossa vedetään rekeä hiekkaesteessä. Vetokokeessa kuorman alkupaino on noin 500 kiloa ja aina 20 metrin vedon jälkeen kuormaa lisätään 50 kilolla. Parhaan yhteispistemäärän saavuttanut hevonen voittaa SM-tittelin ja kilpailuun voittajalle määrätyn rahapalkinnon.


Työmestaruuskilpailun säännöt (pdf) (12.9 KB)

 Kansallinen Poninäyttely

Kansallinen Poninäyttely on vuoden suurin näyttely- ja ponitapahtuma. Näyttelyssä nähdään yhteensä kahdeksan ponirodun edustajia, mukaan lukien ponikokoiset suomenhevoset.  Kaikista roduista voi nähdä niin nuoret ponit, tammat, jalostusoriit kuin maitovarsat ja veteraanitkin ikäluokittain jaotelluissa näyttelyluokissa. Tapahtumassa kilpaillaan myös erilaisissa käyttöluokissa, kuten ratsastus-, ajo- ja ohjasajoluokissa sekä nuorison Junior Handlereissa ja poniagilityssä. Koko tapahtumassa on mukana vuosittain lähes 500 ponia.


European Breeding Event Finland -Show

European Breeding Event Finland-show on Suomen suurin ratsuhevosvarsojen sekä nuorten ratsuhevosten arvostelu- ja myyntitapahtuma. Tapahtumassa on myös mahdollista kantakirjata ratsuhevostammoja ja tammoilla on mahdollisuus suorittaa tammatestit hannover ja oldenburg -kantakirjoissa.


Orinäyttely

Kts. Orinäyttely Ypäjä. Suomenhevosia näyttelyssä arvostellaan kaikille jalostussuunnille.


Laatuarvostelu, Ratsastuskeskus Aino

Laatuarvostelu on avoin 4-vuotiaille lämminverisille ratsuhevosille ja 5-vuotiaille varsoneille ratsutammoille. Laatuarvostelussa hevosen rakenne, askellajit ja hyppykyky arvioidaan.


Valtakunnallinen varsanäyttely

Valtakunnallinen varsanäyttely on 1-vuotiaiden lämminveristen ravihevosten ja 1-2-vuotiaiden suomenhevosten näyttelykauden huipentuma. Varsanäyttelyiden tarkoituksena on tukea kotimaista hevoskasvatusta ja toimia valistavana tilaisuutena sekä kasvattajille että omistajille. Näyttelytulokset ovat puolueeton arvostelu hevosen tai ponin rakenteesta ja liikkeistä sekä siinä nähdään viitteitä sen vanhempien jalostusarvosta.Jalostuksen tapahtumakalenteri 2018

oriSuomen Hippos ry järjestää useita mielenkiintoisia hevosjalostukseen liittyviä tapahtumia pitkin vuotta. Tapahtumia järjestetään yhteistyössä jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Lisätietoa tapahtumista julkaistaan lähempänä tapahtuman ajankohtaa Hippoksen nettisivuilla.15.-16.2. Orinäyttely, Ypäjä

Orinäyttely on suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosoriiden jalostusarvostelutilaisuus. Orinäyttelyssä eläinlääkäri tarkistaa oriin terveydentilan ja lautakunta arvostelee oriita jalostusohjesääntöjen määrällä tavalla. Lämminveriset ravihevoset omaavat jalostukseenkäyttöoikeuden käytyään orinäyttelyssä, josta oriit saavat tuoteselosteen. Suomenhevoset voivat pyrkiä neljälle eri jalostussuunnalle, jotka ovat juoksija-, ratsu-, työ- tai pienhevossuunta. Jokaisella suunnalla on omat jalostusohjesäännön mukaiset kriteerit, jotka tulee täyttää jalostukseenkäyttöoikeuden saavuttamiseksi. Huom. Ypäjän näyttelyssä jalostusarvostellaan suomenhevosia vain juoksijasuunnalle.


16.-18.3. Suomenhevosten superviikonloppu / Orinäyttely, Ypäjä

Kts. yllä Orinäyttely. Suomenhevosia arvostellaan tapahtumassa jalostussuunnille ratsu, työhevonen sekä pienhevonen ajo- tai ratsastettavuuskokeella.

 

22.-23.3. Jalostuspäivät, Rovaniemi

Jalostuspäivät on joka vuotuinen, kuninkuusravipaikkakunnalla järjestettävä pääsääntöisesti ravihevosten jalostusta ja kasvatusta käsittelevä tapahtuma. 8.4. Valtakunnallinen varsanäyttely, Tampere

Hevoset Messujen yhteydessä järjestettävä Valtakunnallinen varsanäyttely on 3-vuotiaiden suomenhevosten kauden päänäyttely.


12.4.-14.4. Ratsuoripäivät, Ypäjä

Oripäivillä ratsu- tai ratsuponioriille haetaan jalostukseenkäyttöoikeutta suomalaisen lämminverisen ratsuhevosen eli FWB:n ja suomalaisen ratsuponin eli SRP:n jalostukseen. 3-vuotiaat ratsuoriit suorittavat irtohypytys- sekä askellajikokeet ja ne esitetään tuomareille ratsain. 4-5-vuotiaat suorituskyvynkokeen oriit tekevät kolmen päivän aikana askellaji- ja estekokeet sekä oman että testiratsastajan esittäminä. Ratsuponioriit suorittavat yleisen oritestin, joka sisältää sekä este- että askellajikokeet. Toisessa maassa jalostukseen hyväksytyt ja FWB –kantakirjaan tarjottavat oriit osallistuvat Oripäiville vain lauantaina, jolloin ne esitetään ratsain. Kaikille Oripäiville osallistuville hevosille tehdään rakennearvostelu ja eläinlääkärintarkastus.oskar

20.-22.4. Ponioripäivät, Ypäjä

Ponioripäivillä jalostukseenkäyttöoikeutta hakevat vuonohevos- gotlanninruss- newforest ja connemaraoriit. Lisäksi Ponioripäivillä jalostusarvostellaan welsh- ja shetlanninponioriita. Kaikki oriit käyvät läpi eläinlääkärintarkastuksen ja rakennearvostelun. Lisäksi niiden liikkeet esitetään vapaana. Osa oriista suorittaa myös käyttökokeen, joka voi rodusta riippuen olla joko ratsastus-, ajo- tai ohjasajokoe. Jalostukseen hyväksytty ori saa rodusta riippuen joko muutaman vuoden tai elinikäisen jalostukseenkäyttöoikeuden.


 
Tulosta sivu