VOITTO - Suomenhevos- ja lämminverijalostus

JALOSTUSPÄIVÄT 10.-11.2.2016 TURKU - METSÄMÄEN RAVIRATA

Perinteikkäät jalostuspäivät järjestetään 10.-11. helmikuuta Turussa, Metsämäen raviradalla. Avauspäivänä keskitytään suomenhevoseen ja kuullaan Ruotsin kylmäverihevosen nykytilas­ta Sleipnerin puheenjohtaja MARITA ARVIDSSONIN toimesta. Avauspäivän iltaohjelmasta vastaa Turun Kuninkuusravit 2016. Toisena päivänä keskiössä on lämminverinen ravihevonen, Boko-hevosten kasvatuksesta kertoo JOHN BOOTSMAN Ruotsista. Päivien päätteeksi juontaja LAURI HYVÖSEN haastattelussa kuullaan varsinais­suomalaisia hevoskasvattajanaisia. Osallistumismaksut ovat


90 € / 2 pv

60 € / 1 pv

(80 € / 2 pv / yli 10 hengen ryhmät)


Osallistumismaksu suoritetaan ilmoittautumispäivään mennessä Suomen Hippos ry:n tilille FI42 8000 1500 6005 81. Viestikenttään tunnus “Jalostus­päivät” sekä osallistujan nimi. Hintaan sisältyy lounas ja ohjelman mukaiset kahvitarjoilut.


ILMOITTAUTUMINEN 1.2. MENNESSÄ

Soila Lehmusvaaralle soila.lehmusvaara@hippos.fi puh. 020 760 5253.

Mainitsethan ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisesta erityisruokavaliosta.


MAJOITTUMINEN

Jalostuspäivien yhteistyökumppanina toimii Sokos Hotel Hamburger Börs, Turku.

Hamburger Börs tarjoaa 23.1. mennessä huoneensa varauskoodilla BHIPPOS16 varanneille majoituksen hintaan


94 EUR / 1 hh standard

114 EUR / 2 hh standard


www.sokoshotels.fi / puh 02-337 3800


LISÄTIETOA JALOSTUSPÄIVISTÄSuomenhevoskasvatuksen seminaari 6.-7.2. Ypäjän hevosopistolla

Perinteinen suomenhevosseminaari kokoaa jälleen suomenhevosväen keskustelemaan ja kuulemaan mielenkiintoisia alustuksia. 2016 seminaarin ykkösaiheena on uusi jalostusohjesääntö. Sunnuntaina tavataan menneen kauden raviratojen menestyjien taustajoukkoja, kuten hallitsevan ravikuninkaan taustajoukot Antti Ojanperä ja Jutta Ihalainen sekä Murron Tallin takaa löytyvät suomenhevoskasvattajat Hannu ja Elina Vähäkangas. 

 

SEMINAARIN OHJELMAjalostusoriit

Oriinpitäjä ja hintatiedot vuodelle 2016 Jalostusoriit sivustolle.

Jalostukseen hyväksyttyjen oriiden tiedot julkaistaan kootusti Suomen Hippos ry:n julkaisemalla jalostusoriit -sivustolla. Oriinpitäjän tulee ilmoittaa oriin profiiliin tulevat hinta- ja osoitiedot Suomen Hippokseen.

Oriin tiedoissa julkaistaan oriista valokuva, joka on otettu jalostusarvostelussa. Oriinomistajalla on mahdollisuus myös lähettää valokuvia (max. 3kpl), joita julkaistaan oriin profiilissa. Lähetetyistä kuvista vastaa oriinomistaja.


Tiedot vuoden 2016 siitoskautta varten sekä mahdolliset lisäkuvat tulee toimittaa sähköisesti alla olevan lomakelinkin kautta.


Hintatiedot- ja oriinpitäjälomake


JALOSTUSORIIT.HIPPOS.FI


Lämminveristen ravihevosten tarkastusmaksut ja orilisenssit vuodelle 2016

Oriin siitokseenkäyttöoikeus astuu voimaan, kun kaikki asiaan liittyvät velvoitteet on hoidettu ja orilisenssi tai tarkastusmaksu on maksettu. 

Anomus tuontispermaoriin hyväksymiseksiKeinosiemennyssääntö 2016

Tarkastusmaksut ja orilisenssit kootusti:

Suomessa astuvat

Summa

Eräpäivä

Uusi jalostusarvosteltava

900 €


Näyttelyn ilmoittautumispäivään mennessä

Aiemmin hyväksytty

300 €

1.4.2016

Yksityistarkastus


1500 € + lautakunnan kulut

Eräpäivä tarkastuspäivän mukaan 

 

Tuontispermaoriit 

anomukset 3.2.2016 mennessä

SummaEräpäiväUusi ori


600 €


Ilmoittamisen yhteydessä, kuitti liitetään ilmoitukseen.

Aiemmin hyväksytty

300 €

1.4.2016

     
Lue lisää lämminveristen ravihevosten tarkastusmaksut ja orilisenssit vuodelle 2016


EU:n tunnistusasetus tuo muutoksia hevosten rekisteröintiin

1.1.2016 voimaan tulleen hevosten tunnistamista koskevan asetuksen mukaan kaikilla Suomessa syntyneillä hevosilla on oltava hevospassi ja kaikki Suomeen pysyvästi tulevat hevoset on merkittävä tietokantaan tai rekisteröitävä. Hevosten rekisteröinti, joka on sekä jalostus- että kasvatustoiminnan perusta, edellyttää hevosen Suomeen ensirekisteröitävien hevosten osalta tunnistamista ja Suomeen tulevien hevosten tietojen varmentamista. Vain asianmukaisesti rekisteriin merkityt hevoset saavat ravikilpailuoikeuden ja voidaan merkitä kantakirjaan. Muussa kuin ravikilpailukäytössä olevat, Suomeen tuodut lämminveriset hevoset, voidaan merkitä tietokantaan ilmoitusmenettelyllä.


Lisätietoja rekisteröintisäädösten muutoksista täältä. Hevoskasvatuksen sähköisten palvelut kehittyvät

Suomen Hippos käynnistää kasvatustoiminnan sähköisten palvelujen kehittämiseen tähtääviä toimenpiteitä. Helmikuussa starttaavan ja 1,5 vuotta kestävän kokonaisuuden aikana mm. tuotetaan kasvattajille työkaluja jalostusvalinnan tueksi ja varsojen ensimyyntijärjestelmä sekä rakennetaan sähköinen lääkityskirjanpitojärjestelmä osaksi Heppa-tietokantaa. Kehittämistoimien myötä myös hevosten tunnistus- ja rekisteröintiprosessit tehostuvat edelleen. Toimenpiteitä osarahoitetaan maa- ja metsätalousministeriön kautta Maatilatalouden kehittämisrahastosta, Makerasta. Talven aikana Suomen Hippos kartoittaa hevoskasvattajien toiveita sähköisten palvelujen kehittämiseksi.

Lisätietoja: jalostusjohtaja Minna Mäenpää, puh. 020 760 5250 ja kehityspäällikkö Suvi Louhelainen, puh. 020 760 5521, 


Isäoritilastot 2015


Suomenhevoset

Viesker
Viesker
Suomenhevosten isäoritilaston kärkikaksikkona jatkoivat ylivoimaisesti viime vuosien tapaan Turo ja Viesker. Turon jälkeläisten kokonaisansiot vuonna 2015 olivat yli 750 000 euroa ja Vieskerin jälkeläisten ansiot yli 720 000 euroa. Turon jälkeläisistä historian aikakirjoihin itsensä juoksi ravikuninkaaksi kruunattu, SE- ja ME-ori, Jokivarren Kunkku. Suomenhevostammoja hallitsi Turon jälkeläinen, ravikuningattaren seppeleen Joensuussa voittanut Saaga S. Kolmatta sijaa piti hallussaan edellisvuoden tapaan Hovi-Ari.

Viesker hallitsi viisivuotistilastoa jälkeläisten yli 200 000 euron voittosummalla. Vieskerin tämän ikäluokan tähtenä loisti Derby-voittaja ja kaksi suomenennätystä juossut ori Vitter. Yli 30 000 euron tienesteihin kipusivat Vieskerin jälkeläisistä kovilla voittoprosenteilla kilpailleet Polara ja Vaellus.  Valtrauksen ensimmäinen ja ainoa ikäluokka nosti oriin isäoritilaston toiselle sijalle. Valtrauksen ansioitunein jälkeläinen oli Villimiehen tammakilvan kolmonen Pramia. Viisivuotisikäluokan isäoritilaston kolmannella sijalla oli vuonna 2015 Joihuri.

Suomenhevosten nelivuotistilaston kärjessä oli ainoana siitosoriina yli 100 tammaa astutuskaudella 2015 kerännyt Liising, toisena Kriterium-voittaja Tähen Toivomuksen isä Tuisku-Topi ja kolmannella sijalla Tutuari, jonka 4-vuotisikäluokasta loisti mm. Pikkuprinssin ja Pikkupelimanni-ajon voittanut Kukan Tutu. 

Suomenhevosten isäoritilastot
Suomenhevoset 2015
5-vuotiaat suomenhevoset
4-vuotiaat suomenhevoset

Lämminveriset ravihevoset

Like A Prayer 26012010 ep
Like a Prayer
Lämminveristen kokonaistilaston kärkipaikan vei Classic Photo, jonka Suomessa syntyneet jälkeläiset tienasivat liki 600 000 euroa. Kokonaistilaston toisena oli yli 370 000 euron jälkeläisten ansioilla Love You ja kolmannella sijalla Like A Prayer, jonka jälkeläiset tienasivat liki 350 000 euroa.

Classic Photo hallitsi myös nelivuotistilastoa, Like a Prayerin ollessa toisena ja Classico Merettin kolmantena. Classic Photon 4-vuotisikäluokan menestyjinä olivat erityisesti tammahuiput Arctic Model ja El Catwalk sekä Derbyssä kolmanneksi ja kasvattajakruunufinaalissa toiseksi sijoittunut Incredible Ironman. Like a Prayerin jälkeläisten nelivuotistähti oli ikäluokan tammakärkeen kuulunut SE-tamma, Kiikku´s Chance. Classico Merettin tilastokärkeen nosti Derby-voittaja Fabrice Duo.

Like a Prayer vei kolmivuotistilaston kärkisijan, Classic Photon ollessa toisena. Kolmantena tilastossa on Andover Hall. Like a Prayerin jälkeläisistä kolmivuotistähti Elian Web voitti Oulu Expressin ja ikäluokkansa kasvattakruunun ja oli toinen Kriteriumissa sekä Kymenlaakso-ajossa. Classic Photon jälkeläisistä tamma Arctic Passion voitti Kriteriumin ja juoksi samalla myös suomenennätyksen. Andover Hallin Suomen 3-vuotisikäluokan tähti oli Jokimaan Tammahambon voittaja ja Kasvattajakruunumenestyjä Callela Ladyboss. 

Lämminveristen ravihevosten isäoritilastot
Lämminveriset ravihevoset 2015
4-vuotiaat lämminveriset
3-vuotiaat lämminveriset

Ruotsin, Norjan ja Tanskan isäoritilastot

Ruotsin kokonaistilaston lämminverikärki oli Love You, From Above ja Scarlet Knight. Ruotsin kylmäveritilastossa ykkössijalla jatkoi Järvsöfaks, Moe Odinin ollessa toisena ja Järvsövikingin kolmantena. Norjassa lämminveristen kokonaistilastoa hallitsivat Coctail Jet, S.J.´s Photo ja Look de Star. Norjassa kylmäveristen isäoritilastoa hallitsivat Moe Odin, Åsajerven ja Järvsöfaks. 

Katso naapurimaiden tilastot kokonaisuudessaan alla olevista linkeistä: 
Ruotsin tilastot
Norjan tilastot
Tanskan tilastot
Tilaa uutiskirjeet suoraan sähköpostiin

Alla olevan lomakkeen kautta voit tilata hevosjalostusta- ja kasvatusta koskevat uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi. Uutispalvelu on ilmainen ja voit poistua listalta milloin tahansa.


HUOM! Vanha tilaaja – tilatessanne klikkaa myös aikaisemmat tilauksesi uudelleen aktiviisiksi. 


Postituslistat


Sähköpostiosoitteesi :

Tervetuloa 

lukemaan lämminveriravihevos- ja suomenhevoskasvatuksen uutiskirjettä Suomen Hippos ry:n jalostuspalveluiden julkaisema uutiskirje VOITTO tulee jatkossa tarjoamaan keskitettyä tietoa sekä kotimaisista että kansainvälisistä jalostuksen ja kasvatuksen ajankohtaisista asioista.

 

Kevään jalostustapahtumat aloitetaan tiiviillä sykkeellä jo torstaina 4.2., jolloin on ensimmäisen Orinäyttelyn vuoro. Ypäjällä on esillä 13 lämminveri- ja suomenhevosoritta. Jalostusaiheen parissa jatketaan heti tulevana viikonloppuna 6.-7.2., kun vuorossa on perinteinen suomenhevosseminaari Ypäjällä. Tällä kertaa viikonlopun aiheena on suomenhevosen uusi jalostusohjesääntö sekä käytännössä että teoriassa.

 

Jalostuspäivät saapuvat vuoden 2016 Kuninkuusravien kaupunkiin Turkuun 10.-11. helmikuuta. Mielenkiintoinen puhujajoukko tulee takuuvarmasti antamaan paljon uusia ajatuksia ja herättämään keskusteluja, joten olethan muistanut ilmoittautua mukaan.

 

Oriiden jalostusarvostelut puolestaan jatkuvat maaliskuussa Jyväskylässä sekä R- ja P-suunnan oriiden osalta Ratsuoripäivien yhteydessä huhtikuun alussa.

 

Menestystä jalostuskauteen 2016,

 

Minna Mäenpää

jalostusjohtaja

Suomen Hippos ry
Yhteystiedot