JALO 4 / 2016 - Ratsu- ja ponijalostus

Tässä JALO 5 / 2016 numerossa

  • Suomen Hippos ry mukana Helsinki International Horse Show'ssa

  • Tulossa: Uudet hevoskasvattajat -  kummitoimintaa ja koulutus

  • Alustavat astutustilastot vuodelta 2016

  • Laatuarvostelu 29.-30.10. Järvenpäässä

  • Suomen Hippos mukana Suomen Ratsastajainliiton Ratsastusfoorumissa 26.11.

  • NHC järjestettiin Ypäjällä 8.9.10.

  • Sir Connery valloitti EBEF-Show'ssaSuomen Hippos ry mukana Helsinki International Horse Show’ssa

Suomen Hippos ry löytyy Helsinki International Horse Show’sta osastopaikalta 12. Osastolla on monenlaista ohjelmaa. Pisteellä on mahdollista päivittää hevosten tietoja, tehdä tietokantaan merkitsemisiä sekä omistajanvaihdoksia. Lisäksi viikonloppuna osastolla vierailevat huippuratsastajat Emma Kanerva ja Stella Hagelstam. Perjantain teemapäivänä on hevosenomistaminen, jolloin tarjolla on tarinoita kimppaomistamisesta sekä mahdollisuus lähteä mukaan ravihevoskimppaan.

 

Helsinki International Horse Show järjestetään Helsingin jäähallissa 20.-23. lokakuuta. Tapahtumassa nähdään maailman parhaat ratsastajat ja hevoset. Suomen Hippos ry:n piste sijaitsee osastopaikalla 12, joka löytyy VIP tilan läheisyydestä. Koko tapahtuman ajan osastolla on mahdollista merkitä hevonen tietokantaan (tarvitsen mukaan hevospassin) sekä tehdä omistajanvaihdos (tarvitset mukaan hevospassin ja omistajanvaihdosilmoituksen) sekä päivittää hevostesi tiedot, kuten poistot ja ruunaukset Suomen Hippoksen rekisteriin. Osastolla on lisäksi esillä myytävänä olevia FWB-hevosia sekä ratsusuunnan suomenhevosia.

 

Perjantaina kuullaan kimppaomistamisen iloista

Perjantaina osastolla teemana on hevosen omistaminen ja ennen kaikkea kimppaomistaminen. Klo 17.30 alkaen kuullaan Suomen Hippoksen tiedottaja Ilkka Nisulan ja kehityspäällikkö Suvi Louhelaisen keskustelua hevosen omistamisesta ja raviurheilusta. Keskustelun jälkeen vuorossa on kimpanvetäjien haastatteluja. Haastattelun perään kimpanvetäjät vastaavat hevosen kimppaomistamisesta kiinnostuneiden kysymyksiin sekä kertovat tällä hetkellä myynnissä olevista ravihevoskimpoista.

 

Viikonvaihteen kruunaavat Emma Kanerva ja Stella Hagelstam

FWB-kasvattajien sekä Ratsujalostusliiton kanssa yhteistyössä suunnitellulla osastolla vierailee viikonlopun aikana Olympiaratsastaja Emma Kanerva sekä Kansainvälinen GP kouluratsastaja Stella Hagelstam. Ratsastajatähdet jakavat nimikirjoituksia sekä antavat Youtubeen ladattavan haastattelun.

 


Tulossa: Uudet hevoskasvattajat – kummitoimintaa ja koulutusta

Elinvoimaisen ja menestyvän hevostalouden perusta on vahva kotimainen hevoskasvatus. Hevoskasvatuksella tuotetaan ammattiinsa sopivia hevosia, niin ravihevosia kuin ratsuja, yritystoiminnan, harrastuksen ja urheilun käyttöön. Hevoskasvatus hyödyttää ympäröiviä elinkeinoja, erityisesti maataloutta, eläinlääkintäsektoria sekä rehuteollisuutta.

Ylös aallonpohjalta

Suomalainen hevostalous on viimeisten 20 vuoden aikana ollut kasvusuunnassa, mutta hevoskasvatuksen tunnusluvut ovat huolestuttavasti kääntyneet laskuun. Systemaattiselle uusien ja toimintaa uudistavien hevoskasvattajien koulutukselle ja ”rekrytoinnille” on tarvetta juuri nyt.

 

Tarvitaan koulutusta, kannustusta ja innostusta

Uudet hevoskasvattajat – koulutushankkeen tavoitteena on lisätä hevoskasvatuksen vetovoimaa. Vuosien 2017-2018 aikana järjestettävä kokonaisuus sisältää hevoskasvatuksen ja jalostuksen koulutuspäiviä, mentorointia ja avoimia seminaareja. Verkkototeutukset ja sähköiset viestintäkanavat otetaan aktiiviseen käyttöön. Merkittävä osa koulutusta on ns. kasvattajakummitoiminta, jonka tavoitteena on tiedon siirtyminen kokeneilta kasvattajilta aloittelijoille.

 

Liikkeellelähtö vuodenvaihteen jälkeen

Tarjonta on avointa kaikille – niin hevoskasvatusta harjoittaville, uusille ja toimintaansa uudistaville hevoskasvattajille. Pilottivaiheessa toteutusalueena on Hämeen, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Keski-Suomen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusten alueet. Noin puolet Suomen hevosmäärästä sijoittuu kyseille toiminta-alueelle.

 

Syksyn 2016 aikana tehdään valmistelevaa pohjatyötä ja projektipäällikkö aloittaa tehtävässään. Kasvattajakummit ja koulutuskokonaisuuden sisältö esitellään vuodenvaihteen jälkeen järjestettävässä starttitilaisuudessa. Etenemisestä tiedotetaan Suomen Hippoksen nettisivuilla.

 

Toteuttaja: Hämeen ammattikorkeakoulu, yhteistyössä Suomen Hippoksen kanssa. Hanke on saanut rahoitusta EU-osarahoitteisesta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta (2014-2020).


Lisätietoja: 

Sirpa Pussinen/ HAMK, puh. 050 5749 207

Suvi Louhelainen/ Suomen Hippos ry, puh. 050 574 5920

 


Alustavat astutustilastot vuodelta 2016

Astutustilastot ovat alustavat ja niihin saattaa tulla vielä muutoksia. Tilanne 14.10.

Lämminveriset ratsuhevoset

Oldenburg ori Celantus 188 (Cellestial) nappasi lämminveristen ratsuhevosten ykkössijan 59 astutuksella. Toiselta sijalta löytyy holstein ori Concreto 174 (Contender), 53 astutusta, ja kolmannelta sijalta löytyvät oldenburg Don Larino 171 (Don Primero) sekä Ludwig von Bayern 168 (Landor S), jotka molemmat astuivat 50 tammaa.

 

Yhteensä 618 astutusta

Astuneita oriita 90

 

Astutusmäärän jakautuminen

• Suomessa astuneet oriit 404 
• Tuontispermaoriit 210
• Arabioriit 3

 

2016 Astutukset lämminveriset ratsuhevoset (pdf) (288.2 KB)

 

 

Ponirodut

Ponioriista suurimmat tammamäärät keräsi islanninhevonen Fengur fra Suluholti 35 ISL (Stormur frá Stórhóli) ja connemara Linsfort Barney 35 IC (Kingstown Boy), jotka molemmat keräsivät 14 tammaa. Toisena listalta löytyy Shetlanninponi Lögballes Kojak 155 SH (Albert) astutusluvulla 12. Vuonohevosten kärkipaikalta 10 astutuksella löytyy Kotalan Rocker 15 F (Kim Hero 8 F). Welsh sektioiden oriit Rookery Jackpot 17 WM (Dukeshill Magnum) ja Cathael Maximus 16 WD (Trevallion Valentino) saavuttivat kuuden tamman astutusluvun, samoin kuin newforest Park's Talent 37 NF (Park's Taron). Gotlanninruss Zidane Zojvide 44 RUSS (Skotte) johtaa russponien astutuksia viidellä tammalla. Suomalaisista ratsuponeista yhden tamman astui Barlume di Speranza 6 RP (Flora's Hof Magic 6 WPB).

 

Yhteensä 521 astutusta

Astuneita oriita 151

 

Astutusmäärien jakautuminen

• Shetlanninponit 294

• Islanninhevonen 86

• Connemara 37

• Newforest 23
• Welsh mountain sec. A 20

• Gotlanninruss 18
• Vuonohevonen 15

• Welsh cop sec. D 15

• Welsh sec. C 8

• Welsh sec. B 4

• Suomalainen ratsuponi 1

 

2016 Astutukset ponirodut (pdf) (327.9 KB)Laatuarvostelu 29.-30.10. Järvenpäässä

Lämminveristen ratsuhevosten Laatuarvostelu järjestetään 29.-30. lokakuuta Ratsastuskeskus Ainossa, Järvenpäässä. Tapahtumaan ilmoittautui yhteensä 17 estehevosta ja 38 askellajihevosta. 

Lauantai 29. päivä on estehevosten ja sunnuntai 30. kouluhevosten päivä. Laatuarvostelussa hevoset suorittavat estekokeen tai kouluradan sekä rakennearvostelun. Tapahtumassa nähdään lisäksi estehevosten Kyvyt Esiin –finaalit, esteluokka nuorille hevosille ja pop-up myyntitapahtuma.

 

Laatuarvostelutuomarit

Este: Carl-Harry Frey ja Karel Cox (BEL)

Askellajit: Anne-Mari Pekonen, Inkeri Kostiainen, Emma Blundell (GB)

Rakenne: Anna Pajanen (este) ja Annu Stenqvist (askellajit)

 

LisätietojaSuomen Hippos mukana Suomen Ratsastajainliiton Ratsastusfoorumissa 26.11.

Suomen Ratsastajainliiton Ratsastusfoorumi järjestetään lauantaina 26.11. Scandic Marina Congress Centerissä Helsingissä.


Suomen Hippoksen jalostuspalvelut tuovat palvelupisteen mukaan Ratsastusfoorumiin. Hippoksen infopisteellä voit merkitä hevosesi tietokantaan (tarvitset mukaan hevospassin ja ilmoituslomakkeen), tehdä omistajanvaihdoksen (tarvitset mukaan hevospassin ja omistajanvaihdosilmoituksen) sekä päivittää hevostesi tiedot, kuten poistot ja ruunaukset Suomen Hippoksen rekisteriin. Suomen Hippoksen toimihenkilöt auttavat mielellään myös muissa hevosten rekisteröintiin ja tietokantaan sekä jalostustoimintaan liittyvissä asioissa.Nuorten Hevosten Champion järjestettiin Ypäjällä 8.-9.10.

Ensimmäinen 2- ja 3-vuotiaiden Nuorten Hevosten Champion järjestettiin Ypäjällä 8.-9. lokakuuta. Tapahtumassa nähtiin yhteensä noin 70 nuorta hevosta.

 

Askellajihevosista 2-vuotiaiden voiton jakoivat FWB Kom Daisy Dancer (Foundation) ja Zlatan Carrus (Zack). Ykkössija jaettiin myös 3-vuotiaissa, FWB Farfalle (Foundation) ja L'Adonna Sil (L'Espoir) kesken.

 

2-vuotiaiden estechampionin voitti Voltairian Electra (Marius Claudius), joka valittiin myös parhaaksi tammaksi. FWB tamma Ivory (I'm Special de Muze - Now or Never) voitti puolestaan 3-vuotiaiden estechampion tittelin.

 

Tiedote Hevosopiston sivuilla

Tulokset

 


Sir Connery valloitti EBEF –Show’ssa

European Breeding Event Finland –Show’n parhaana varsana palkittiin Emmi Honkasalon omistama ja Karoliina Tervaksen kasvattama FWB-ori Sir Connery (Sean Connery). Askellajivarsa valloitti tuomariston saaden kokonaispisteiden keskiarvoksi hienot 8,92.
Sir connery taistajoukot
Kasvattaja Karoliina Tervas ja omistaja Emmi Honkasalo voittajavarsa Sir Conneryn ja tamma Royal Romancen kanssa. Kuva Pirje Fager-Pintilä

LUE TIEDOTE

 

Tulokset: ebef-show.sporttisaitti.com ja www.facebook.com/ebefshow


EBEF –Show’n Youtube kanava 


European Breeding Event Finland -show (EBEF-show) on ratsuhevosvarsojen arvostelu- ja myyntitapahtuma. Tapahtumassa myös kantakirjataan ratsuhevostammoja ja tammoilla on mahdollisuus suorittaa tammatestit hannover ja oldenburg -kantakirjoissa. Vuonna 2016 EBEF-Show järjestetään seitsemännen kerran. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Hevosopisto Oy, Ratsujalostusliitto ry, Suomen Hannoveryhdistys ja Suomen Hippos ry.Tilaa uutiskirjeet suoraan sähköpostiin

Alla olevan lomakkeen kautta voit tilata hevosjalostusta- ja kasvatusta koskevat uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi. Uutispalvelu on ilmainen ja voit poistua listalta milloin tahansa.


HUOM! Vanha tilaaja – tilatessanne klikkaa myös aikaisemmat tilauksesi uudelleen aktiviisiksi. 


Postituslistat


Sähköpostiosoitteesi :

Hevoskasvatus Twitterissä

twitter hevoskasvatus


Merkitse kalenteriin


Ratsuoripäivät 

30.3.-1.4.  Ypäjä

Ponioripäivät 

22.-23.4. Ypäjä


Työtehtävämuutoksia Suomen Hippoksen jalostuspalveluissa

Sanna Uotila vastaa jatkossa Suomessa syntyneiden ratsuhevosten ja ratsuponien rekisteröinnistä, näyttelytoiminnasta ja oriiden jalostukseenkäyttöoikeuksista. Suomessa syntyneiden ja Suomeen tuotujen connemara, shetland, newforest ja welsponien rekisteröinnistä vastaa puolestaan Tea Niemi.

 

Yhteystiedot Yhteystiedot