JALO 2 / 2016 - Ratsu- ja ponijalostus

Myönnetyt jalostusarvokirjaimet ja suoritusluokkamerkit

Vuonna 2015 myönnettiin kolme 1*-suoritusluokkamerkkiä. Shetlanninponiori Kaunisrannan Harry Potter 152 SH sai suoritusluokkamerkin ravikilpailutuloksillaan. Ratsutammat Elves Angel 2655 ja Cassiopeia KS 2278 saivat merkin kouluratsastuskilpailutuloksillaan.

 

Jalostusarvostelluille tammoille myönnettiin jalostusarvokirjaimia jälkeläisten perusteella 134, joista A-arvokirjaimia 12 ja AB-arvokirjaimia 37. Ratsu- ja ponioriille myönnettiin B-arvokirjaimia kuusi, AB-arvokirjaimia neljä ja yksi A-arvokirjain.

 

Lista myönnetyistä jalostusarvokirjaimista 

 

Omistajilla on mahdollisuus tilata jalostusarvokirjainplakaatteja. Plakaatin hinta on noin 30 euroa postikuluineen. Tilaukset 24.4.2016 mennessä eeva.lehtinen@hippos.fi.
Ratsujen ja ponien tamma- ja varsanäyttelyiden kalenteri 2016

Ensimmäiset ratsujen ja ponien tamma- ja varsanäyttelyt pidetään toukokuussa. Ilmoittautuminen näyttelyyn tehdään Heppa-järjestelmän kautta.


Näyttelykalenteri heppa.hippos.fi
banneri_sivuille

Ratsuhevosjalostuksen kevään kohokohta Ratsuoripäivät Ypäjällä 7.-9.4.

Vuoden 2016 Ratsuoripäivät järjestetään poikkeuksellisesti huhtikuun puolella. Ratsuoriiden kevään kohokohdassa nähdään 22 lämminveristä ratsuhevosta ja ratsuponia sekä yhdeksän ratsu- ja pienhevossuunnan suomenhevosta. Ratsuoripäivät järjestetään Ypäjän Hevosopistolla 7.-9. huhtikuuta.

Tämän vuoden Ratsuoripäivillä nähdään jopa kymmenen 4-5-vuotiasta suorituskyvynkokeen suorittajaa. Näistä kaksi on ratsuponeja. 3-vuotiaita lämminverisiä ratsuhevosia on puolestaan kahdeksan ja jalostusarvosteluun saapuvat ratsuhevosoriit Cartier (Contender), Quick Orion d’Elle (Quick Star) sekä newforestponi RIP’s Debut de la Vie (Peregrin).

 

Ratsusuunnan suomenhevosia nähdään neljä 4-vuotiasta sekä neljä vanhempaa oritta. Pienhevossuunnalle ratsastettavuuskokeella jalostusarvostellaan ori Lumi Aaroni (E.V. Johtotähti).

LUE LISÄÄ...

 

Ratsuoripäivien osallistujat, aikataulu sekä muut lisätiedot:  www.hippos.fi/ratsuoripaivat tai www.facebook.com/ratsuoripaivatbanneri net sin

Ponioripäivät 23.-24.4.2016

Ponioripäiville on ilmoitettu 49 oritta. Lauantaina arvostellaan shetlanninponioriit sekä vuonohevosori. Sunnuntaina jalostusarvostelussa ovat new forest- , gotlanninruss- sekä welshoriit ja vuonohevosoriit.


Ponioripäivillä järjestetään molempina päivinä väliaikaohjelmaa. Lauantaina esiintyvät shetlanninponit sekä oriparaatissa että katrillissa ja vauhdikkaassa valjakkoajonäytöksessä. Sunnuntaina muiden rotuponien oriparaatissa ovat mukana welsh mountain-, connemara-, newforest- ja vuonohevosoriita ratsain.


Aikataulu ja lisätietoja www.hippos.fi/ponioripaivat
jalostusoriit

Jalostusoriiden orilisenssi

Kaikille jalostuksessa käytettäville oriille on aktivoitava orilisenssi vuosittain. Tämä koskee sekä Suomessa astuvia oriita että tuontispermalla käytettäviä oriita. Suomessa astuville oriille orilisenssi aktivoidaan Heppa-järjestelmän kautta. Aktivoinnin voi tehdä joko oriin omistaja tai oriinpitäjä, mikäli oriinpitäjä on määritelty oriin tietoihin.

 

Ori on käytettävissä jalostukseen heti, kun orilisenssi on maksettu. Orilisenssimaksu on ponioriilla (rotuponit, islanninhevonen, vuonohevonen ja arabialainen täysiverinen) porrastettu – ajalla 1.1.-30.4. maksettuna 25 €, sen jälkeen 30.6. asti 65 € ja siitä lähtien 205 €.

 

Ratsuoriiden ja ratsuponioriiden lisenssi on 90 € maksettuna ajalla 1.1.-30.6. ja 180 € 1.7. lähtien. Orilisenssi tulee aktivoida sekä jalostusluokan I että jalostusluokan II oriille.


Shetlanninponioriille, welsh-oriille sekä arabialaiset täysiverioriille uuden orilisenssin voi hakea Heppa-järjestelmän kautta. Tarkempia tietoja uudesta orilisenssistä alla olevasta linkistä.


ORILISENSSITVoittaja Fleur Delacour
Vuonna 2015 Kasvattajapäivien parhaaksi valittiin Fleur Delacour.

Kasvattajapäivät ja FWB- ja SRP-tammatestit 7.5.

Nuorten ratsuhevosten ja ratsuponien suurnäyttely, Kasvattajapäivät järjestetään Ypäjän Hevosopistolla 7. toukokuuta. Samana päivänä järjestetään myös Suomen Hippoksen tammatesti 3-5 –vuotiaille ratsutammoille sekä 3-6 –vuotiaille ratsuponitammoille.  Ilmoittautuminen tapahtumaan päättyy sunnuntaina 10. huhtikuuta.


Kasvattajapäivillä esiintyvät ratsut ja ratsuponit ovat 1-3-vuotiaita tammoja ja ruunia sekä 1-2-vuotiaita oriita. Näyttelyssä hevonen mitataan ja sen rakenne sekä käynti- ja raviliikkeet arvostellaan lineaarista profilointia käyttäen. Tänä vuonna ratsut esitetään joko este- tai kenttähevosena tai askellajihevosena. Mukana ovat myös ensimmäistä kertaa ratsuponit. Jokaisen ikäluokan paras varsa palkitaan. Näyttely huipentuu koko näyttelyn Best in show´n valintaan sekä parhaan kasvattajan ja esittäjän palkitsemiseen. 


Tammatestistä lisätietoja täältä 

 

Näyttelyluokat

1v. este-/kenttähevoset

1v. askellajihevoset

1v. ratsuponit

2v. este-/kenttähevoset

2v. askellajihevoset

2v. ratsuponit

3v. este-/kenttähevoset

3v. askellajihevoset

3v. ratsuponit

 

Palkitseminen

Rakenteesta ja liikkeistä saadun kokonaispistemäärän mukaan hevonen voidaan palkita

 

* I palkinnolla (40 – 50 pistettä)

* II palkinnolla (35 – 39 pistettä)

* III palkinnolla (30 – 34 pistettä)

 

I tai II palkinnolla palkituille, Suomessa syntyneille ja Suomeen ensirekisteröidyille, jalostusohjesäännön mukaisille yksilöille maksetaan näyttelypalkkioita. Palkkiosta maksetaan 70 % omistajalle ja 30 % menee kasvattajalle.

 

Ilmoittautuminen 10.4. mennessä

Ilmoittautuminen Kasvattajapäiville tapahtuu Heppa-järjestelmän kautta .


Ilmoittautuminen tammatestiin tehdään sähköpostitse osoitteeseen: eeva.lehtinen@hippos.fi

 


Tilaa uutiskirjeet suoraan sähköpostiin

Alla olevan lomakkeen kautta voit tilata hevosjalostusta- ja kasvatusta koskevat uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi. Uutispalvelu on ilmainen ja voit poistua listalta milloin tahansa.


HUOM! Vanha tilaaja – tilatessanne klikkaa myös aikaisemmat tilauksesi uudelleen aktiviisiksi. Postituslistat


Sähköpostiosoitteesi :

Ratsu- ja ponivaliokunnan kokoonpano 2016

Anu Korppoo pj

Ilona Pykäläinen vpj

Kristiina Ertola

Anne Klemola

Tiina Kuosmanen

Anna Kärkkäinen

Minna Toivonen

Håkan Wahlman

Minna Mäenpää, siht.
Yhteystiedot