valmis shbanneri2

Vauhtia, voimaa ja tunnetta!

lauma

Suomenhevonen on vauhdikas ravuri, urheilullinen ratsu, voimakas työhevonen ja hurmaava pienhevonen. Suomenhevosia on noin 20 000, eli kolmasosa Suomen koko hevosmäärästä. Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen Suomessa kehitetty hevosrotu, joka on saanut alkunsa pohjoiseurooppalaisista maatiaiskannoista. 


Alkuperäinen suomalainen

Suomenhevosia on noin 20 000, eli kolmasosa Suomen koko hevosmäärästä. Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen Suomessa kehitetty hevosrotu, joka on saanut alkunsa pohjoiseurooppalaisista maatiaiskannoista. Suomenhevonen on rotumääritelmän mukaisesti monipuolinen yleishevonen. 

Satavuotias kantakirja

Suomenhevosen kantakirja on perustettu vuonna 1907. Suomenhevosta on puhtaana rotuna jalostettu sata vuotta. Suomenhevosen kantakirjassa on neljä jalostussuuntaa: juoksijahevossuunta, ratsuhevossuunta, työhevossuunta ja pienhevossuunta. 

Kantakirja on jalostushevosten rekisteri. Suomenhevosen kantakirjaan tallennetaan jalostuksen kannalta olennaisia tietoja oriista ja tammoista sekä niiden jälkeläisistä.  Hevonen hyväksytään kantakirjaan yksilöarvostelun perusteella kantakirjanäyttelyssä, jonka Suomen Hippos ry järjestää paikallisen hevosjalostusliiton avustamana. 


Suomenhevosen värit

Suomenhevosten väriskaala on laaja. Yleisimmin suomenhevoset ovat yleensä rautiaita, ruunikoita tai mustia.

Rautiaalla hevosella karvapeite on ruskea. Jouhet (harja + häntä) ovat samanväriset kuin karvapeite. Liinakoksi kutsuttava suomenhevonen on rautias, jolla on vaaleat jouhet. Ruunikolla karvapeite on ruskea ja jouhet mustat. Ruunikolla jalat ovat usein mustat.


Tarkempia tietoja suomenhevosten värityksestä voit lukea mm. vuonna 2007 julkaistusta Suomenhevonen-tietokirjasta. 
Tulosta sivu