silmä ratsu 918x158

Lämminveriset ratsuhevoset ja ponit

Kantakirjaoriille tai -tammalle voidaan myöntää jalostusarvokirjain sen jälkeläisten laadun perusteella. Tamman B-arvokirjain myönnetään tammalle automaattisesti, kun ehdot täyttyvät. Muut arvokirjaimet anotaan ratsu- ja ponivaliokunnalta, joka käsittelee edellistä vuotta koskevat anomukset aina vuoden ensimmäisessä kokouksessa. Jalostusarvokirjaimella palkituille yksilöille voi tilata arvokirjainplakaatin Suomen Hippoksen kautta. Jalostusarvokirjaimeen vaadittavat jälkeläistulokset löydät vasemmalta linkistä erikseen kantakirjaoriille ja kantakirjatammalle.

 

Huomioitavaa arvokirjaimiin oikeuttavissa tuloksissa

Arvokirjaimia tulee anoa kirjallisesti Suomen Hippos ry:ltä. Lomake anomusta varten löytyy sivun oikeasta laidasta. 

Palkitsemisessa otetaan huomioon vain ne jälkeläiset, joiden isä on jalostukseen hyväksytty.  Palkitsemisessa voidaan ottaa huomioon myös jalostusarvoindeksit. Ori tai tamma voidaan jättää palkitsematta, jos se periyttää selvästi jotain jalostusta haittaavaa vikaa. Mikäli jälkeläisten laatu antaa aihetta, voidaan ori tai tamma poistaa jalostuskäytöstä.


Ori tai tamma voidaan palkita vuosittain vain yhdellä arvokirjaimella. Ori tai tamma voidaan palkita myös kuolemansa jälkeen.

Ulkomaiset jälkeläistulokset

Jalostusarvokirjainten jälkeläistuloksissa otetaan huomioon myös oriin tai tamman ulkomailla olevat jälkeläiset. Ulkomaisten jälkeläisten tulosten huomioimiseksi niistä tulee esittää virallinen todistus. Jälkeläistuloksia tulee aina olla myös Suomessa seuraavasti:

• Tammalla tulee olla palkittu arvokirjainta AB varten 2 ja arvokirjainta A varten 3 jälkeläistä myös Suomessa

• Oriilla tulee olla palkittu arvokirjainta B varten 3, arvokirjainta AB varten 6 ja arvokirjainta A varten 12 jälkeläistä myös Suomessa.


Ponien palkitsemisen erikoispiirteitä

Ponien palkitsemisessa huomioidaan vain ne jälkeläiset, jotka ovat puhdasrotuisia tai hyväksytyn risteytyksen tuloksena syntyneitä. Palkitsemisessa voidaan ottaa huomioon myös rotunäyttelyiden tulokset ja poneilla myös kilpailutulokset.

 

Islanninhevosten palkitsemisen erikoispiirteitä

Islanninhevostammoilla

• Arvokirjaimeen B ei vaadita kokonaisarvosteltuja jälkeläisiä

• Arvokirjaimeen AB 3 palkitusta jälkeläisestä 1 pitää olla kokonaisarvosteltu (I tai II palkinto)

• Arvokirjaimeen A 5 palkitusta jälkeläisestä 2 pitää olla kokonaisarvosteltu (I tai II palkinto).


Islanninhevosoriilla

• Arvokirjaimeen AB 10 palkitusta vähintään 5 kokonaisarvosteltua

• Arvokirjaimeen A 20 palkitusta vähintään 10 kokonaisarvosteltua

 

 


 
Tulosta sivu