poni ruusuke 918x158

Oriin jalostusarvostelu 

Jalostusarvostelusta säädetään jalostusohjesäännöissä. Suomenhevosoriin hyväksytty jalostusarvostelu on pakollinen, mikäli varsalle halutaan ravikilpailuoikeus. Poikkeuksena on ns. kotisiitos, jossa oriinomistaja voi astuttaa oman tammansa hyväksymättömällä oriilla. Oriin ja tamman omistuksen on oltava sataprosenttisesti sama (osaomistus ei riitä) ja omistuksen on jatkuttava astutushetkestä tamman varsomiseen saakka.

 

Jalostusarvostelu perustuu hevosten suorituksiin. Noin 15 % ikäluokan oriista on jalostusarvostelukelpoisia. Suoritusten lisäksi hevosista arvostellaan rakenne, kestävyys, liikkeet ja luonne sekä tutkitaan perinnölliset sairaudet, ennen kuin ne hyväksytään arvostelussa. Jalostusarvostellulle oriille voidaan myöhemmin myöntää palkintoja jälkeläisten suoritusten perusteella. Jalostusarvostelun hyväksymisen ehdot sekä palkitseminen löytyvät jalostusohjesäännöstä.

 

Suomenhevosten kantakirjaa on pidetty vuodesta 1907 alkaen. Lämminverisen ravihevosen kantakirjanpito alkoi vuonna 1966. Vuodesta 2011 alkaen lämminverisen ravihevosoriiden jalostukseen hyväksymisen vaatimuksena ovat terveyttä ja hyvinvointia parantavat ominaisuudet. Oriin jalostuskäytön ehtona on, että se on läpikäynyt jalostustarkastuksen tai se on jo aikaisemmin hyväksytty jalostusarvostelussa, eikä sen siitosoikeus ole päättynyt.


 
Tulosta sivu