poni ruusuke 918x158

Näyttelyssä

Suosittelemme, että näyttelyyn osallistuvat hevoset on rokotettu voimassa olevien kilpailusääntöjen mukaisesti.

 

Näyttelypaikalle saavuttaessa ilmoittaudutaan näyttelykansliaan. Kansliaan annetaan hevosen passi. Kansliasta saa hevosen suitsiin kiinnitettävän numerolapun, jonka avulla hevoset voidaan tunnistaa näyttelypaikalla. Hevosta aletaan verrytellä, jotta se notkistuisi ja tottuisi näyttelyn ilmapiiriin.

 

Mittaus

Ennen rakennearvostelua varsat mitataan mittauspaikalla arvostelujärjestyksessä. Hevosen tulee seistä tasajaloin, kun siltä mitataan säkä- ja lautaskorkeus. Lisäksi mittauksen yhteydessä tutkitaan purenta ja kaviot sekä orivarsoilta kivekset.

 

Arvostelu

Varsat viedään lautakunnan arvosteltaviksi ohjelman mukaisessa numerojärjestyksessä. Viimeistään esittelyn yhteydessä mainitaan, halutaanko suomenhevosvarsa arvosteltavan muulla kuin juoksijasuunnalla, sillä myös työ-, ratsu- ja pienhevossuunnat ovat mahdollisia.

 

Ensin esitetään liikkeet käynnissä, jolloin hevosta talutetaan lautakunnasta poispäin kolmion vasenta sivua pitkin. Kun saavutaan ensimmäisen sivun päähän, käännytään oikealle ja jatketaan pitkää sivua pitkin, jonka loputtua käännytään oikealle ja sitten kolmatta sivua pitkin takaisin lähtöpisteeseen. Näin tulevat liikkeet nähdyksi takaa, sivulta ja edestä.

 

Käynnin jälkeen esitetään juoksuliikkeet samalla kolmiouralla tehden kuitenkin käännökset käynnissä. Mikäli käytössä ei ole kolmiouraa, esitetään liikkeet edestakaisin taluttamalla. Hevosen tulee liikkua suoraan mutkittelematta.

 

Hevonen asetetaan harjaton puoli arvostelijoihin päin. Arvostelijoiden puoleiset jalat asettuvat normaalisti kohtisuoraan maata vasten, mutta ulkopuoleinen etujalka näkyy hieman toisen takana ja ulkopuoleinen takajalka on taas selvästi toista takajalkaa edempänä. Näin kaikki jalat ovat näkyvissä yhtaikaa. Hevonen tulee pitää hereillä, niin että se seisoo ryhdikkäästi eikä lepuuta mitään jalkaansa.

 

Esittäjä seisoo aluksi hevosen edessä. Kun tuomari tulee katsomaan hevosta edestä päin, siirtyy esittäjä hevosen vasemmalle puolelle talutusasentoon, jotta hevosen jalka-asentojen tutkiminen on esteetöntä.

 

Varsojen liikkeiden esittäminen ajaen

Liikkeiden esittäminen kärryistä on vapaaehtoista 2- ja 3-vuotialle varsoille kaikilla suunnilla niissä näyttelyissä, joissa mahdollisuudesta on ilmoitettu kutsussa. Vaihtoehtoisesti liikkeet voi esittää myös taluttaen.

 

Ajaen esitettävälle varsalle on otettava kilpailuvakuutus. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee ilmoittaa esitetäänkö varsa ajaen.

 

Varusteiden ja valjastuksen pitää olla ravikilpailusääntöjen mukaiset. Ohjastajan on käytettävä kypärää, turvaliivin käyttöä suositellaan. Ohjastajalta ei vaadita ajolupakorttia. Ohjastaja on vastuussa siitä, että hänellä on asianmukaiset varusteet.


Obersekin (mielellään liukusekki), potkuremmin ja suojien käyttö on sallittu. Kärryiksi suositellaan kilpa- tai hiittikärryjä, mutta valmennuskärrytkin käyvät.


Varsoilla tulee olla numerot. Varsat menevät etusuoraa verryttelysuuntaan käynnissä, jolloin arvostellaan käyntiliikkeet niiltä varsoilta, joilla ei ole obersekkiä tai joilla liukusekki on auki. Varsat kulkevat kaarteeseen asti ja juoksevat etusuoran mitan yksitellen kilpailusuuntaan. Varsoille järjestetään kaarteeseen lähdönjärjestäjä, joka lähettää varsat n. minuutin välein juoksemaan.

 

Loppuarvostelu

Varsat kutsutaan loppuarvosteluun ikäluokka kerrallaan. Ne seisovat rinnakkain rivissä odottaen vuoroaan. Jokainen palkittava varsa saa ruusukkeen. Lopuksi otetaan parhaasta varsasta valokuva.

 

Ennen kotiinlähtöä palautetaan numerolappu kansliaan, josta noudetaan myös hevosen passi sekä näyttelyarvostelulomake ja palkintotodistus.

 

Varsojen pisteet ja palkitseminen

Hevosjalostusliittojen järjestämissä näyttelyissä annetaan varsoille pisteet tyypistä, rungosta, jaloista, kavioista sekä käynti- ja juoksuliikkeistä. Koska kohteet ovat eriarvoisia, pisteiden kokonaissumma ei määrää palkintoa. Tärkeimmät pisteet ovat jalka- ja juoksuliikepisteet sekä suomenratsuilla lisäksi käyntipisteet.

 

Kokonaisuus on kuitenkin kaikkein tärkein eikä siitä anneta erikseen pisteitä, mutta lautakunta havainnoi varsaa koko näyttelyn ajan. Palkitsemisessa otetaan huomioon varsan käytös näyttelypaikalla, joka voi nostaa tai laskea palkintoa sekä juuri ja juuri hyväksyttävissä olevat purenta- tai kivesviat, jotka laskevat palkintoa.

 

Kesäihottumasta kärsivä jouhiaan hankaava varsa ei voi saada ensimmäistä palkintoa. Näin ollen aivan kaikkea ei voi nähdä pisteistä, vaan olisi luettava sanallinen lausunto ja nähtävä varsa koko näyttelyn ajan.

 

Rahapalkinnot

Suomen Hippos on maksanut I ja II palkinnoilla palkittujen varsojen omistajille rahapalkintoja vuodesta 2006 lähtien. Palkinnot maksetaan varsan näyttelyhetkellä omistaneelle omistajalle. Maksuajankohta on näyttelykauden päätyttyä vuoden lopussa. Palkintosummat tarkastetaan vuosittain.

 

Palkinto maksetaan suoraan omistajan tilille. Maksua varten omistajan tulee ilmoittaa tilinumeronsa Suomen Hippokseen kirjallisesti tilinumeron ilmoituslomakkeella.


 
Tulosta sivu