poni ruusuke 918x158

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten näyttelyt

Hevosjalostusliitot järjestävät tamma- ja varsanäyttelyitä suomenhevosille ja lämminverisille ravihevosille. Näyttelyissä jalostusarvostellaan suomenhevos- ja lämminveritammat, sekä arvostellaan 1 - 3 -vuotiaat suomenhevosvarsat ja 1 - 2-vuotiaat lämminverivarsat. Suomenhevostammat voidaan käyttötarkoitustensa perusteella arvostella joko juoksija- (J), työhevos- (T tai Ta), ratsu- (R) tai pienhevossuunnalle (P).

 

Suomenhevosoriit jalostusarvostellaan Suomen Hippoksen järjestämissä orinäyttelyissä, joissa suomenhevosoriin voi esittää käyttötarkoituksen mukaisesti eri suunnille aivan kuten suomenhevostammankin. Orinäyttelyissä tehdään myös lämminveristen ravihevosoriiden jalostusarvostelut. Suomenhevosen kantakirjaa on pidetty vuodesta 1907 alkaen. Lämminverisen ravihevosen kantakirjanpito alkoi vuonna 1966. Kantakirjan pidosta säädetään jalostusohjesäännöissä.

 

Varsanäyttelyiden tarkoituksena on tukea kotimaista kasvatusta ja toimia valistavana tilaisuutena kasvattajille ja näyteikkunana yleisölle. Näyttelyissä varsa oppii lastaukseen, kuljetukseen, vieraisiin hevosiin ja paikkoihin sekä mittaukseen ja tarkastukseen. Näyttelytuloksista saadaan puolueeton selostus varsan rakenteesta ja liikkeistä sekä nähdään viitteitä varsan vanhempien jalostusarvosta.


 
Veeran Taaveri rajattu

Tulosta sivu