poni ruusuke 918x158

Tamma- ja varsanäyttelyihin voivat osallistua jalostusohjesäännön mukaiset 4-vuotiaat ja vanhemmat tammat sekä 1-3-vuotiaat tammat ja ruunat sekä 1-2 -vuotiaat oriit.

 
Näyttelyyn voivat osallistua myös ne varsat, jotka eivät täytä jalostusohjesääntöä, mutta ovat jalostukseen hyväksytystä isäoriista ja polveutuvat selkeästi ratsuroduista. Näyttelyyn otetaan enintään 40 hevosta/ponia. Mikäli ilmoittautuneita on paljon, etusijalla ovat jalostusohjesäännön mukaisesti polveutuvat hevoset ja ponit.
 
Kasvattajapäiville voivat osallistua 1-3 -vuotiaat ratsuhevos- ja ratsuponitammat, 1-3 -vuotiaat ratsuhevos- ja ratsuponiruunat sekä 1-2 -vuotiaat ratsuhevos- ja ratsuponioriit.
 
Ratsuoripäivillä ja Ponioripäivillä esitetään 3-vuotiaat ja vanhemmat hevos- ja ponioriit.

 

Näyttelykalenteri

Ratsujen ja ponien tamma- ja varsanäyttelyitä järjestetään huhtikuusta lokakuuhun ympäri Suomen. Ajankohtainen näyttelykalenteri Heppa-järjestelmästä.


Näyttelyt järjestetään erikseen ratsuille ja ratsuponeille sekä rotuponeille. Kalenterista voit tarkastaa tamma- ja varsanäyttelyiden viimeiset ilmoittautumispäivät sekä mille roduille näyttely on avoin. 


Ilmoittautuminen näyttelyyn

Näyttelyyn ilmoittautuminen tapahtuu Heppa-järjestelmän sähköisen ilmoittautumisen kautta. Sähköistä ilmoittautumista varten ilmoittajalla tulee olla Oma talli -tunnukset Heppa-järjestelmään.

 

Tamma- ja varsanäyttelyihin ilmoittautuminen on kolme (3) viikkoa ennen näyttelyä, Kasvattajapäiville ja rotunäyttelyihin ilmoittautuminen on neljä (4) viikkoa ennen näyttelyä. Kunkin näyttelyn viimeinen ilmoittautumispäivä on näyttelykalenterissa. Hevonen/poni saa osallistua Hippoksen järjestämään näyttelyyn vain kerran kalenterivuoden aikana.

 

Tamma- ja varsanäyttelyn näyttelymaksusta tulee lasku ilmoittajan sähköpostiin. Mahdollinen peruutus tulee ilmoittaa välittömästi. Ilmoittautumisajan jälkeen vain eläinlääkärin-/lääkärintodistuksen perusteella palautetaan 50 % näyttelymaksusta. Peruuttamattomat ja ilmoittautumisajan jälkeen perutut ilmoittautumiset laskutetaan. Peruuttamattomat ilmoittautumiset aiheuttavat osallistumisoikeuden menetyksen Hippoksen näyttelyihin ko. vuonna.

 

Lisätietoja oikealta löytyvistä näyttelyohjeista.

 

Linkki ilmoittautumiseen


Tamma- ja varsanäyttelyyn valmistautuminen

Näyttely alkaa kansliaan ilmoittautumisella ja hevosen/ponin mittauksella. Mittauksessa tulee olla mukana hevosen hevospassi. Mittauksen yhteydessä tarkastetaan hevosen/ponin väri ja merkit sekä mikrosiru. Jalostusarvosteltavista tammoista otetaan myös DNA-näyte, mikäli sitä ei ole aiemmin otettu. DNA-näyte laskutetaan omistajalta jälkikäteen.

Rakennearvostelussa arvostellaan rakenteen lisäksi käynti, ravi sekä jalostusarvosteltavilta ponitammoilta laukka. Ratsutammojen laukkaa ei ole arvosteltu enää vuodesta 2018. Maasta esittämistä kannattaa harjoitella etukäteen, jotta hevonen saa mahdollisuuden esittää parastaan. Jalostusarvosteltavat ponitammat esitetään lisäksi vapaana tai liinassa liikkeiden arvostelemiseksi.

Vuonna 2018 4-vuotiailta ja vanhemmemmilta jalostusarvosteltavilta ratsuhevos- ja ratsuponitammoilta poistui pakollinen käyttökoe.Tamma voidaan esittää vapaaehtoisessa käyttökokeessa, jolloin se saa arvostelun myös laukasta. Ponitammoille käyttökoe on edelleen vapaaehtoinen (pl. gotlanninrussponit ja vuonohevoset).  

Tamman jalostusarvostelu

Jalostusarvostelussa tamma arvostellaan jalostushevosena ja tammasta saa puolueettoman tuoteselosteen. Suurimmalla osalla roduista jalostusarvostelu on vapaaehtoista, mutta kuitenkin suositeltavaa. Jalostusarvostelussa saadaan tietoa tammasta yksilönä sekä arvokasta tietoa myös koko hevoskantaa ajatellen. Vuodesta 2018 tammoilla on otettu käyttöön laajempi ennakkotietojen kerääminen, mikä tarkoittaa, että tammojen suvusta ja mahdollisista jälkeläisistä kerätään entistä kattavampi tietopaketti näyttely- ja kilpailutulosten osalta.

 

Jalostusarvostelutilaisuuksia ovat Suomen Hippoksen järjestämät tamma- ja varsanäyttelyt. Ratsuhevostamma tarjotaan näyttelyssä FWB-kantakirjaan. Rotuponitammat jalostusarvostellaan ja ne voidaan siirtää kantakirjan ylempiin luokkiin, mikäli se on rotukohtaisten sääntöjen mukaan mahdollista. 

 

Jalostusarvosteluun voivat osallistua kunkin rodun jalostusohjesäännön mukaiset yksilöt.

 Lisätietoja:

Suomen Hippos ry


Ratsuhevoset ja ratsuponit

Sanna Uotila

sanna.uotila@hippos.fi

p. 020 760 5257


Rotuponit

Tea Niemi

tea.niemi@hippos.fi

p. 020 760 5258


 
Tulosta sivu