poni ruusuke 918x158

Ratsuhevos- ja ratsuponioriiden hyväksyminen jalostukseen

 

Jalostusohjesäännössä määritellään minimivaatimukset oriin polveutumiselle, terveydelle, rakenteelle ja suorituskyvylle. 

 

Suomalaisen lämminverisen ratsuhevosen (FWB) sekä Suomalaisen ratsuponin (SRP) jalostukseen tarjottavat oriit suorittavat oritestinsä maaliskuussa Ratsuoripäivillä. Ulkomailla testinsä tehneitä oriita hyväksytään myös paperikäsittelyllä Ratsu- ja ponivaliokunnan päätöksellä. Ratsuponijalostukseen tarjottavat rotuponioriit ja arabialaiset täysiveriset osallistuvat oritesteihin Ratsuoripäivillä.

 

jalostusluokat

 

Jalostukseen hyväksytyt oriit merkitään kantakirjan pääosaston jalostusluokkiin sen mukaan, mitkä vaatimukset ori täyttää. Uudet jalostukseen tarjottavat ja asetetut vaatimukset täyttävät oriit merkitään kantakirjan jalostusluokkiin I ja II. Jalostusluokkaan II merkitään oriit jotka ovat suorittaneet hyväksytyn oritestin Suomessa tai ulkomailla ja nämä oriit ovat käytössä tammakohtaisilla luvilla.

Jalostusluokkaan I merkitään puolestaan oriit, jotka ovat suorittaneet hyväksytyn oritestin Suomessa tai ulkomailla ja ylittävät jalostusluokan I rajat. Nämä oriit ovat käytössä yleisellä luvalla.

 

Ulkomailla hyväksytyn oritestin suorittaneet oriin ei tarvitse osallistua Ratsuoripäiville tullakseen hyväksytyksi jalostukseen. Suomessa astuvien oriiden näyttäminen oripäivillä on toivottavaa, jotta suomalaisille tammanomistajille pystytään antamaan mahdollisimman paljon tietoa jalostuskäyttöön tarjottavista oriista.

 

Arabialaisen täysiverisen ja englannintäysiverisen jalostuksessa noudatetaan kansainvälisten kattojärjestöjen (WAHO ja EMSBLC) vaatimuksia.

 

Oikealla olevista linkeistä löytyvät tiedotteet uudistetuista jalostusohjesäännöistä.

 


 
Tulosta sivu