takkutukka 938x159

Orilisenssit


Orilisenssikäytäntö laajeni 1.1.2019 alkaen koskemaan kaikkia siitokseen käytettäviä Suomen Hippoksen ylläpitämän kantakirjan rotua edustavia oriita. Aiempaan lisäyksenä myös suomenhevosille ja kotisiitokseen käytettäville lämminverisille ravihevosoriille tulee hakea orilisenssi. Orilisenssien hakeminen siirtyy jatkossa kokonaisuudessaan sähköiseksi. Aiemmin käytössä olleisiin orilisensseihin on tehty muutoksia sekä hintoihin että hintakategorioitten päivämääriin.

Kaikki orilisenssit haetaan vuosittain Heppa-järjestelmän kautta niin jalostusarvostelluille kuin jalostusarvostelemattomillekin siitokseen käytettäville oriille. Myös kotisiitokseen käytettävälle suomenhevosoriille ja lämminveriselle ravihevosoriille tulee lunastaa lisenssi. Uudistuksen myötä kaikkien oriiden astutukset tallennetaan Heppa-järjestelmään niiden henkilöiden toimesta, joilla on kyseiselle oriille oriinpitäjän oikeudet. Astutustietojen tallentamismahdollisuus avautuu, kun oriin vuosittainen lisenssi on aktivoitu.


Lisenssi ei automaattisesti tarkoita lisäkustannuksia oriinpitäjille vaan esimerkiksi kaikkien suomenhevosten ja rotuponien sekä kotisiitokseen käytettävien lämminveristen ravihevosten orilisenssit ovat maksuttomia, kun ne haetaan maaliskuun loppuun mennessä.  Aiemmin jalostukseen hyväksyttyjen Suomessa astuvien ja tuontispermalla käytettävien lämminveristen ravihevosten maksut laskevat, kunhan lisenssi haetaan maaliskuun loppuun mennessä. Myös ratsuhevosten tammakohtaisten lisenssien hinta on pudotettu kolmannekseen aiempaan verrattuna, kun lisenssi haetaan kesäkuun loppuun mennessä.

Orilisenssijärjestelmän tavoitteena on saada edellisvuosia aiemmin tietoon siitoskäytössä olevat oriit ja näin palvella tammanomistajia paremmin. Astutuksiin liittyvän tiedon tuottaminen paranee ja astutustietojen tallentamisen seuranta helpottuu, minkä myötä luotettavat astutustilastot ovat käytössä aiemmin. Astutustiedot tulee olla tallennettuina viimeistään 30.9., jonka jälkeen kyseisen vuoden tallennusmahdollisuus sulkeutuu.


OrilisenssimaksutSuomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten ravikilpailuoikeus

Orilisenssijärjestelmän uudistus ei vaikuta kotisiitospykälään eikä varsan ravikilpailuoikeuteen. Mikäli isäoria ei ole jalostusarvosteltu, saadakseen ravikilpailuoikeuden tulee varsan isän ja emän olla saman omistajan omistuksessa astutuksesta varsomiseen saakka.  

Lisätietoa ravikilpailuoikeudesta

Suomenhevosten jalostusohjesääntö liite 1, Suomenhevosen kantakirjaan merkitseminen, jalostusarvostelu ja siitokseenkäyttö

Lämminverisen ravihevosen jalostusohjesääntö liite 1, Lämminverisen ravihevosen kantakirjaan merkitseminen, jalostusarvostelu ja siitokseen käyttö
 
Tulosta sivu