poni ruusuke 918x158

Näyttelyt ja jalostusarvostelu

Eri rotujen jalostusarvostelut pohjautuvat jalostusohjesäännöissä määriteltyihin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin. Oriin hyväksyminen jalostukseen on useimmissa jalostusohjelmissa pakollista, kun taas tammojen jalostusarvostelu on useimmissa roduissa vapaaehtoista.

 

Jalostusarvostelun perusteella hevonen saa jalostushevosen arvon ja sille voidaan myöhemmin myöntää palkintoja jälkeläistensä perusteella.

 

Ravihevosille lasketaan vuosittain myös jalostusindeksit BLUP-menetelmällä, joka pohjautuu hevosten sukuun, yksilötuloksiin ja jälkeläistuloksiin.

 

Hevosten ja ponien yksilöarvostelu suoritetaan näyttelyissä. Oriit arvostellaan orinäyttelyissä tai oripäivillä, tammat ja varsat tamma- ja varsanäyttelyissä, jota järjestetään vuosittain useita eri puolilla Suomea. Oriiden ja tammojen jälkeläisarvostelun tekevät Suomen Hippoksen valiokunnat.

 

Näyttelyissä erirotuisten hevosten ja ponien arvostelut pohjautuvat rotukohtaisiin vaatimuksiin. Näyttelytuloksista saadaan puolueeton arvostelu hevosen tai ponin rakenteesta ja liikkeistä sekä nähdään viitteitä sen vanhempien jalostusarvosta.

 

Varsanäyttelyiden tarkoituksena on myös tukea kotimaista kasvatusta ja toimia valistavana tilaisuutena kasvattajille sekä hevoskasvatuksen näyteikkunana yleisölle. 

 

Näyttelyssä käyminen opettaa varsan lastaukseen, kuljetukseen, vieraisiin hevosiin ja paikkoihin sekä mittaukseen ja tarkastukseen. 

 

Vasemmalla olevassa valikossa on näyttelyihin liittyviä tietoja sekä suomenhevosille ja lämminverisille että ratsuille ja poneille.

 

 

 


 
lord lockness p rajattu

Tulosta sivu