Kuukausitiedote - tammikuu 2012

Raviurheilu

Brad de Veluwe on palannut Suomeen

Suomalainen supertähti Brad de Veluwe on palannut Ruotsista takaisin Suomeen. Brad lähti Ruotsin reissuun hoitajansa Marie Karlssonin kanssa marraskuun 23. päivä ja saapui sieltä takaisin koti Suomeen sunnuntaina 5. helmikuuta.

 
- Hevonen on valmentajansa Tuomas Korvenojan mukaan hienossa kunnossa ja kotiintulomatka oli mennyt hyvin. Nyt hevosella on vuorossa normaalia talvivalmennusta ja kun hevonen tuntuu tarpeeksi hyvältä, niin se tulee starttiin. Kaiken mennessä oikein hyvin niin radoille paluu tapahtuu huhtikuussa, osaomistaja ja kasvattaja Anders Ingman kertoo Bradin kuulumisista.

 

Ruotsissa Bradilta kerättiin spermaa säilöön tulevaa astutuskautta varten.

- Kevään aikana oriille tehdään yksityistarkastus, jotta se saa oikeuden siitoskäyttöön Suomessa. Tarkkaa päivämäärää ei ole vielä päätetty, Ingman jatkaa vastaten useita kiinnostavaan kysymykseen Bradin tulevasta oritarkastuksesta.

Bradin viime kauden menestystä ja kotiinpaluuta oli juhlittu lauantaina 85-hengen voimin.  Nyt koko ravikansa odottanee viime kauden Euroopan parhaan 3-vuotiaan paluuta kaviourille ja mitä kaikkea tämä vuosi tuokaan tullessaan lahjakkaan Brad de Veluwen osalta.

 

------------------------------------------------------------------------------------

Suomen Hippos r.y. ja Svensk Travsport järjestävät yhteistyössä seminaarin

Travhästen i centrum 

Solvallan raviradalla, Tukholmassa  30-31.3.2012

Seminaarin puheenjohtaja Marjaana Alaviuhkola, Hallands Djursjukhus/ Svensk Travsport. Kurssikielinä englanti ja ruotsi. Kurssin hinta on 3300 Skr (sisältäen myös illallisen pe). Ilmoittautuminen 2.3.2012 mennessä.

 

Katso ohjelma ja ilmoittautumisohjeet tästä.

 

----------------------------------------------------------------------------------

 

 

Suomalaista juhlaa Pariisissa vuonna 2011.

Suomenhevoset valmistautuvat Ranskan matkalle

Tasokas suomenhevosjoukkue lähtee helmikuun lopulla kylmäveriotteluun Ranskan Vincennesiin. Joukkueeseen kuuluvat Ruletto/Teemu Okkolin, Provinssi/Hannu Hietanen, Suikun Rilla/Harri Sulku ja Feelis/Jouni Törmänen.  Feelistä ja Suikun Rillaa ajaa toisessa lähdössä ranskalainen ohjastaja.

Kilpailut juostaan torstaina 23. helmikuuta ja sunnuntaina 26. helmikuuta 2100 metrin ryhmäajoina. Lähtöjen ykköspalkinto on 10 000 euroa.

Suomalaiset lähtevät Ranskaan hyvissä tunnelmissa, sillä viime vuonna suomenhevoset voittivat molemmat lähdöt.  Voittoa juhlivat Hovimäki /Teemu Okkolin ja Tähen Tuuri/Terho Rautiainen. Toisessa lähdöistä joukkue valloitti peräti neljä ensimmäistä sijaa.

 

 

Levin jääravien yleisö vuosimallia 2011.
 

Levin jääravit eli Levi Arctic Horse Race 18. maaliskuuta

Kun helmikuussa St. Moritzissa hevoset kilpailevat lumen pöllytessä, Levillä ovat samat elementit tarjolla maaliskuussa. Silloin ajetaan Levi Arctic Horse Race.

 

-Ensimmäinen Arctic Horse Race oli onnistunut tapahtuma meidän ja Levin väen mielestä, joten halusimme panostaa sen kehittämiseen entisestään, kertoo kilpailun järjestäjiin kuuluva Matti Rajaharju, joka on RovaniemenRavirata Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

 

Lämminveristen ja suomenhevosten ykkössarjoissa maksetaan voittajalle jopa 3 000 euroa. Kokonaispalkintopotti on kasvanut viime vuodesta 10 000 eurolla.

Suomenhevosten päälähtö on tuttuun tyyliin Jääkuninkuus. Myös lämminveristen päälähtöön odotetaan mukaan kovia menijöitä. Viime vuonna Jääkuninkuuden voitti Patrikin Muisto. Katsojien yllätykseksi juhannusraveissa vuonna 2000 toisiinsa tutustunut pariskunta avioitui jääraveissa. Nähtäväksi jää, millaisia yllätyksiä Arctic Horse Race tänä vuonna tarjoaa.

Arctic Horse Racen järjestävät yhteistyössä Levi, Suomen Hippos ry, Fintoto Oy, Rovaniemen Ravirata Oy ja Kittilän Hevosjalostusyhdistys ry.


Jalostus

Haku näyttelytuomarikoulutukseen käynnistyy

 

Uusien ratsu- ja poninäyttelyiden tuomareiden koulutus käynnistyy 2012 keväällä. Suomen Hippos ry hakee tuomarikoulutettaviksi eli aspiranteiksi pitkänlinjan hevosihmisiä, joilla on kokemusta ja näkemystä alalta. Tervetulleita ovat kilparatsastajat, kasvattajat, koulutuomarit, estetuomarit sekä kaikki aktiiviset hevosihmiset.

Ratsuhevosiin suuntautuvien tuomarien koulutus alkaa FWB -päiviltä 11.2.2012. Vastaavasti ponirotujen tuomaroinnista kiinnostuneiden kokelaiden koulutus alkaa ponijalostuspäiviltä 4.3.2012. Vuoden aikana luentoja järjestetään mm. hevosen anatomiasta, rakenteesta, jalostusohjesäännöstä ja jalostuksen tulevista tavoitteista.

 

Aspiranteille järjestetään myös käytännön harjoitusta mm. kasvattajapäivillä sekä isoimmissa näyttelyissä. Nykyiset tuomarit ovat mukana aspiranttien koulutuksessa.
Aspirantit koulutetaan rakennearvostelutuomareiksi ja he voivat halutessaan erikoistua nuorten koulu- tai estehevosten arvosteluun (este- ja askellajituomarit). Aspiranttien tulee suorittaa luennot ja niistä pidettävät kokeet hyväksytysti. Lisäksi aspirantit tekevät väliarvosteluita sekä lopuksi koearvosteluita, joiden perusteella arvioidaan aspirantin tuomarointitaidot.

 

Aspirantiksi haetaan erillisellä lomakkeella, joka julkaistaan FWB -päivillä. Aspiranttikokelas voi suuntautua tiettyyn rotuun tai valita useampia erikoistumissuuntia. Ratsu- ja ponivaliokunta hyväksyy aspiranttihakemukset huhtikuun kokouksessaan.

 

Lisätietoja

Suomen Hippos ry/Suvi Mäkeläinen

020 760 5264 suvi.makelainen@hippos.fi

 

Siittola-avustajakurssi 2012

Ypäjällä, Hevossairaalan auditoriossa ja II-tallissa, järjestetään siittola-avustajakurssi 5.-9.3. (1. jakso) ja 10.-14.9. (2. jakso). Kurssi hevosten keinosiemennyksestä antaa pätevyyden suorittaa asemaeläinlääkärin vastuulla siemennesteen keräystä, käsittelyä ja siemennystoimenpiteitä pois lukien tammojen peräsuolitutkimus. Avustaja saa siementää tammoja vain asemalla, jolla työskentelee, ei kotitalleilla.

Kahdessa jaksossa (viikot 10 ja 37) pidettävä kurssi sisältää teoriaa ja käytännön harjoituksia. Ensimmäisen jakson jälkeen kurssilaisen on suoritettava kuukauden pituinen harjoittelu jollakin keinosiemennysasemalla. Ammattitaito osoitetaan kirjallisissa kuulusteluissa ja käytännön työnäytöissä.


Kurssille otetaan korkeintaan 24 henkeä. Jos osallistujia on yli 12, osa suorittaa käytännön harjoitukset ja kuulustelut viikoilla 11 (2 pv) ja 38 (3 pv).

 

Ohjelma, hinta- ja yhteystiedot.

 


Helsinki Horse Fair messujen yhteydessä:

3.3. Hevosen terveys ja hyvinvointi – luentoja

Päivän aloittaa tunnettu ja kehuttu eläinfysioterapeutti Heli Hyytiäinen aiheenaan Hevosen lihashuolto. Luento pitää sisällään läpileikkauksen hevosen tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä.

 

Seuraavaksi messuyleisölle luennoi Suomen Ratsastajainliiton Etelä-Suomen aluejaoston puheenjohtaja Kati Honkanen. FEI steward oikeudet kenttäratsastus- ja valjakkoajokisoissa omaava Kati luennoi hevosen hyvinvoinnin huomioimisesta ratsastuskilpailuissa.

 

Päivä jatkuu Suomen Hippos ry:n eläinlääkärin Nina Lehmosen luennolla Hevosen hyvinvoinnin varmistaminen. Luennolla kerrotaan Suomen Hippos ry:n Hevosen hyvinvointi-ohjelmasta ja sen sisältämistä käytännön keinoista hevosen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Luennolla enemmän mm. aiheista kilpailueläinlääkärin työ ja antidopingvalvonta sekä hevosen lopettamiseen liittyviä asioita.

 

Päivän päättää eläinlääkäri Jussi Ala-Huikun esitelmä Talli-ilman vaikutus hevosen terveyteen. Luento käy läpi ilmanvaihdon määrän eri olosuhteissa, hengitystieallergian, virusinfektiot ja käytännön ilmanvaihtoratkaisuja erilaisissa talleissa.

 

Luennoille pääsee Helsinki Horse Fair messulipulla. Luennoille on varattu aikaa tunti, mutta niiden kesto voi vaihdella puolesta tunnista tuntiin yleisön aktiivisuudesta riippuen.


Aikataulu, luennoitsija  ja aihe

11.00-12.00 Eläinfysioterapeutti Heli Hyytiäinen, hevosen lihashuolto.

12.00-13.00 Suomen Ratsastajainliiton Etelä-Suomen aluejaoston puheenjohtaja Kati Honkanen, hevosen hyvinvoinnin huomioiminen ratsastuskilpailuissa.

13.00-14.00 Suomen Hippos ry:n eläinlääkäri Nina Lehmonen, Hevosen hyvinvoinnin varmistaminen.

14.00-15.00 Eläinlääkäri Jussi Ala-Huikku, Talli-ilman vaikutus hevosen terveyteen.

 

Päivän aikana kuultavat erittäin mielenkiintoiset luennot ovat kaikille messukävijöille avoimia.

 

4.3. Ponien jalostuspäivä

Ponien jalostupäivä järjetetään 4. maaliskuuta Helsinki Horse Fair -messujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa.

 

Ponien jalostuspäivän alustava ohjelma on seuraava:

Ponin rakennearvostelu, Susan Hellum.

Ponin jalostusohjelma jalostustyön tukena, Susan Hellum.

Ponin kestävä rakenne, eläinlääkärin näkökulma.

Uusi jalostusohjesääntö / Ponin jalostusvalinta Suomessa 2012, Minna Mäenpää.

 

Lisätietoja Ponijalostuspäivän aikataulusta ja lippujen hinnoista julkaistaa helmikuun aikana.

 


 


Nuorisotoiminta

Young Power Gaala 2011

 

Raviurheilevan nuorison palkintogaala pidetään tänä vuonna Levillä lauantaina 17.3. Etelästä päin tuleville helpotusta tuo ravinuorten yhteiskyyti, jolla pääsee kokemaan lauantaina luentotilaisuuden, sunnuntaina Levin jääravit ja lapin elämyksellisen viikonlopun.

 

Young Power Gaala 2011 ilmoittautuminen.

 


Suomen Hippos

Suomen Hippoksen hallituksen tammikuun kokous

Suomen Hippoksen hallitus piti tammikuun kokouksen Espoossa 18. 1. Kokouksessa nimettiin muun muassa valiokunnat ja Suomen Hippoksen edustajat eri yhteisöihin.

Raviratojen investointiavustuksia vuonna 2012 on käytettävissä 100 000 euroa. Varat kohdistetaan kuninkuusraviradoille.

 

Raviratojen toimintatapojen arviointijärjestelmää kehitetään vuoden 2012 aikana Hippoksen toimesta.

 

Suomen Hippos täyttää 40 vuotta vuonna 2013 ja siihen liittyvät valmistelutyöt käynnistetään lähiaikoina.

 

Raviurheilun kansainvälinen katto-organisaatio UET pitää yleiskokouksen tammikuun viimeisenä viikonloppuna.

 

NIMETYT VALIOKUNNAT JA MUUT TOIMIELIMET VUODELLE 2012

 


Vuosi alkoi palkintosateella

Mäenpää-Wirtz

Fintoton vuosi alkoi palkintosateella. Yrityksen uusi ilme sai ansaitsemansa tunnustuksen markkinoinnin ammattilaisten keskuudessa. Peräti kaksi palkintoa kahden viikon sisällä on merkittävä saavutus.

 

’Hevosvoimat pelissä’ valittiin vuoden iskulauseeksi 2011.  Suomen Markkinointiliiton iskulausetoimikunta kuvasi ytimekästä lausetta oivaltavaksi, joka avautuu usealla eri tasolla.

 

Kuukauden Parhaat Sekunnit –kisassa palkittiin Fintoton tv-mainos ’Kotiinpaluu’. Molempien töiden takana on markkinointitoimisto Pohjolan Mylly.

 

Myönteisesti vuosi alkoi myös kaviourilla. Tammikuussa palkinnot kohosivat viime vuoteen verrattuna 20 prosentilla. Yleisömäärä kasvoi 4,4 prosentilla.

 

Positiivisesta nosteesta kertoo myös lauantain ravilähetys Ravisuora 18:15-19:00, joka on löytänyt vakiintuneen katsojakunnan. Lähetystä seuraa jo nyt yli 200 000 katsojaa. Tulevana lauantaina tähtivieraana esiintyy Tartu mikkiin –ohjelmasta tuttu Sami Hintsanen. Ohjelman juontaa Joanna Kuvaja ja selostaa Marko Lähteenmäki. Tuotannosta vastaa Story Of Sports.

 

Leena Mäenpää-Wirtz

Viestintäpäällikkö

Suomen Hippos ry


Tammikuun parhaat

Boker

Suomenhevoset

1. Boker 21 750 €
2. Hepori 17 300 €
3. Turbo-Urpo 14 000 €


Lämminveriset

1. Rydens Cindy 41 000 €
2. Day Cruise 13 000 €
3. Jetstream 12 750 €


Valmentajat 

1. Markku Nieminen 45 380 €
2. Keijo A Svart 38 123 €
3. Teemu Okkolin 37 270 €


Ohjastajat 

1. Antti Teivainen 23 voittoa

2. Ari Moilanen 21 voittoa

3. Mika Forss 16 voittoa


Totopelit tammikuuLämminveristen ravihevossiitosoriiden Orikortit

Suomen Hippos ry on julkaissut siitosoriiden tietoja käsittelevän Orikortin. Orikortista pääset näkemään oriin sukutiedot, arvostelut ja tilastot yhdellä kertaa. Orikortteissa näkyvät ne lämminveriset ravihevosoriit, jotka ovat maksaneet siitokseenkäyttöoikeudesta vuodelle 2012. Orikortin tarkoituksena on antaa kasvattajille helpommin tietoa oriin suvusta, suorituksista ja terveydestä jalostusvalintaa varten.

 

Linkki Orikorttiin

 


Tapahtumia kevät 2012

 
11.1. FWB-päivä, Ypäjä
16.-17.2. Jalostuspäivät, Mikkeli
23.-26.2. Kylmäveriottelu, Pariisi
27.-28.2. Orinäyttely, Kiuruvesi
3.-4.3.
Helsinki Horse Fair, 
Helsingin Messukeskus
4.3.  Ponijalostuspäivä,
H
elsingin Messukeskus
18.3. Levin jääravit
20.-24.3. Oripäivät, Ypäjä 
13.-15.4. Ponioripäivät, Ypäjä 
20.-22.4. Hevoset-messut, Tampere

facebook


Mediassa

 


Muiden muassa Seitsemän Päivää lehti raportoi useista julkkiksista, jotka nauttivat Ravikarnevaalien tunnelmasta 7.1.12.


Suomen Hippoksen koulutuskalenteri 2012

Avataksesi klikkaa kuvaa.

Yhteystiedot