uutiset ylaosa banneri

Ajankohtaista - Arkisto

13.6.2017 12.02

Islanninhevosori Freir frá Kaakkola 85 ISL jalostusarvosteltu viikonloppuna Tanskassa huippupistein

Anita ja Pekka Kaakkolan kasvattama ori Freir frá Kaakkola näytettiin jalostusarvostelussa Tanskassa Freningissä 9.-11. kesäkuuta. Sölvi Sigurdarsonin treenaama ja ratsastama ori teki huikean suorituksen. Oriin ratsastusominaisuudet olivat maailman kärkiluokkaa 8,87 ja rakenne- ja ratsastusominaisuuksien keskiarvo huikea 8,63. Ori on Suomessa kasvatetuista islanninhevosista korkeimmille pisteille arvosteltu hevonen kautta aikojen.

Freir fra kaakkola1 herning

Freir frá Kaakkola teki viikonloppuna ennen näkemättömän suorituksen Suomessa syntyneeltä islanninhevoselta. Ori sai tämän vuoden parhaat pisteet ratsastusominaisuuksista, jotka isona islanninhevosmaana tunnetussa Tanskassa on saatu.


Pisteiden jakautuminen

Herningin jalostusnäyttelyssä Freir frá Kaakkola sai rakenteesta pisteet 8,28. Eniten kehuttiin kaulaa, säkää, sopusuhtaisuutta, jalkarakennetta, kavioita sekä jouhia. Ratsastusominaisuuksista tuloksena oli huimat 8,87 pistettä. Ratsastusominaisuuksien yksittäisistä arvostelukohdista ori sai 9,0 pistettä töltistä, passista, laukasta, ratsastettavuudesta sekä yleisvaikutelmasta. Näistä pisteistä oriin kokonaispisteiksi saatiin 8,63.

Islanninhevosten jalostusnäyttelyssä kokonaispisteet rakentuvat seuraavasti: rakennearvostelussa on 8 ja ratsastusarvostelussa 7 arvosteltavaa kohtaa, jotka arvostellaan skaalalla 5-10, ja kullekin kohdalle on lisäksi vielä oma kertoimensa. Näyttelytuloksen kokonaispisteistä 40 % tulee rakennearvostelun ja 60 % ratsastusarvostelun pisteistä. Ykköspalkinnon raja kulkee 8,00 kohdalla.


Onnelliset suomalaiskasvattajat

Loppilaisten Anita ja Pekka Kaakkolan kasvattama ja omistama 8-vuotias islanninhevosori Freir frá Kaakkola vietiin syksyllä näyttelyvalmennukseen Tanskaan tarkoituksena saada nostettua oriin edellistä jalostunäyttelytulosta. Ori on arvosteltu vuonna 2014 Suomessa pisteille 8,09. Tanskassa oria valmensi Sölvi Sigurðarson, joka myös esitti hevosen näyttelyssä.

- Freirin vieminen Tanskaan Sölville ratsutettavaksi oli itse asiassa monen sattumuksen summa. Sölviä suositeltiin meille ja tapasimme hänet asian tiimoilta ensimmäisen kerran viime vuoden SM-kilpailuissa. PM-kisoissa löimme suunnitelman lukkoon. Näimme hänen ratsastustaan ja pidimme näkemästämme. Kuvioissa oli tuohon aikaan puolikkaan hevosen myyminenkin, mutta se asia ei edennyt ja teimme silti ratkaisun jättää Freir Sölville jatkamaan kehitystään. Nyt näyttelyn jälkeen fiilikset ovat klassisesti väsyneet mutta onnelliset, edelleen tulos tuntuu hyvin epätodelliselta. Tiesimme hevosen olevan lahjakas, ja että sillä oli vielä paljon kapasiteettia takataskussaan. Mutta yllätys oli kuinka paljon sitä olikaan!, kuvailee Anita Kaakkola tuntemuksiaan näyttelytulosten jälkeen.


Valmentaja Sölvi Sigurðarson oli erittäin tyytyväinen oriin.

- Freir on epätavallinen hevonen. Sillä on huima kapasiteetti ja samalla se on silti mieleltään levollinen. Tänä talvena esimerkiksi 10-vuotias tyttö ratsasti sillä löysin ohjin kaikissa askellajeissa.  Mielestäni se kertoo jo hevosen luonteesta paljon. Koska Freir on niin lempeä ja rauhallinen mieleltään, sen energiatasoja on erittäin helppo kontrolloida aina tarpeen mukaan.Freir fra kaakkola3 herning

MM-kilpailut seuraava tavoite

Freir frá Kaakkolan kesän suunnitelmat ovat MM-tasolla.

- Tarkoitus osallistua MM-kilpailujen jalostusosioon Hollannissa viikolla 32. Jatkoa ei ole osannut suunnitella, kun tuloskin oli niin upea, että nyt jäitä hattuun ja pieni tuumaustauko, Kaakkola pohtii lähitulevaisuuden suunnitelmia.

Freir fra kaakkola2 herningTunnelmia Tanskasta voi lukea blogitekstin muodossa täältä.

Palaa otsikoihin 
Tulosta sivu