uutiset ylaosa banneri

Ajankohtaista - Arkisto

29.5.2015 10.41

Hevosenlannan energiakäyttö mukaan hallitusohjelmaan

Uuteen hallitusohjelmaan on kirjattu, että hevosen lannan käyttö sallitaan energiantuotannossa. Hevosalalla tämän toivotaan tarkoittavan nimenomaan lannan polton mahdollisuutta tilatasolla ja pienemmissä yksiköissä.

Lantaa poltetaan EU:ssa monessa maassa energian saamiseksi. Suomessa hevosenlanta luokitellaan eläinperäiseksi jätteeksi, jota on mahdollista polttaa vain suurissa  ja erittäin kalliissa jätteenpolttolaitoksissa. Muualla EU:ssa säädöksiä tulkitaan eri tavoin, mikä mahdollistaa polton kustannustehokkaasti pienemmissä yksiköissä.

 

Hevosala on tehnyt vuosia lujasti töitä lannanpolton hyväksymiseksi Suomessa samalla tavoin kuin muualla EU:ssa. Mahdollisuuksien hevonen -yhteistyöverkosto, jossa ovat edustettuina hevosalan valtakunnalliset järjestöt ja yhteisöt, laati tulevaa hallitusohjelmaa varten viime syksynä viestin kaikille eduskuntaryhmille.

 

Hevosenlannan kustannustehokkaiden kierrätysmahdollisuuksien ja energiakäytön edistämisen ohella esiin nostettiin mm. alan yleisten toimintaedellytysten ja erityisesti kasvatustoiminnan edellytysten turvaaminen, hevospelien arpajaisveron palauttaminen aiemmalle tasolle sekä koulutuspaikkojen säilyttäminen.

 

Näistä teemoista hevosenlannan käyttö energiantuotannossa on nostettu uuden hallituksen ohjelmaan.

 

Lisätietoa lannanpoltosta: LINKKI
Mahdollisuuksien hevonen: LINKKI

 


Palaa otsikoihin 
Tulosta sivu