uutiset ylaosa banneri

Ajankohtaista - Arkisto

11.2.2015 17.45

Alustavat tulokset suomenhevosen ravivarmuusgeenitutkimuksesta kuultiin Jalostuspäivillä

Jalostuspäivien avauspäivässä kuultiin alustavia tutkimustuloksia suomenhevosen ravivarmuusgeenistä. Ennakko-odotuksista poiketen tutkimustulokset erosivat suomenhevosen ja aiemmin tutkitun kylmäverisen välillä. Suomenhevonen vaikuttaisi olevan ravivarmuusgeenin osalta lähempänä lämminveristä ravihevosta.

Kim Jäderkvist
Ruotsin maatalousyliopiston jatko-opiskelija Kim Jäderkvistin mukaan geeni vaikuttaa hevosen hermostoon, joka säätelee hevosten kykyä liikuttaa vastakkaisen tai samanpuolisia raajoja rytmissä. Mielenkiintoista on, että yhtäläisyyksiä suomenhevosen ja lämminverisen ravihevosen välillä löytyi, kun taas ruotsin- ja norjan kylmäveristen tulokset olivat poikkeavia näihin verrattuna.

 

Tutkimuksen mukaan AA geenin omaavat juoksijasuunnan suomenhevoset ja lämminveriset ravihevoset sijoittuivat paremmin sekä ansaitsivat keskimäärin enemmän rahaa kuin CA tai CC geenin kantajat. Kylmäverisillä ravihevosilla CA geenin kantajat ovat tutkimuksen mukaan saavuttaneet parhaat ravikilpailutulokset. Suomenhevosratsuilla CA ja CC geenin kantajat puolestaan olivat ratsastusominaisuuksiltaan parempia kuin kuin AA:n omaavat. Kylmäverisiä ratsuja ei ole tutkittu.

- On vaikea sanoa sitä miksi kylmäverisen ja suomenhevosen tulokset poikkesivat toisistaan. Tutkimuksessa täytyy muistaa, että geeni ei takaa menestystä vaan antaa sille paremman todennäköisyyden, Jäderkvist painotti.

 

Maatalousjohtaja Minna-Mari Kaila teki katsauksen maataloudentukipolitiikkaan hevostalouden näkökulmasta. Kaila kertoi myös alkuperäisrotutuen ehdoista tulevalla ohjelmakaudella sekä avasi aktiiviviljelijän ja pysyvien nurmien määritelmiä. Uusi tukihakuopas valmistuu viikolla 13.

Jalostuspäivien ensimmäistä päivää vietettiin 140 osallistujan voimin Sokos Hotel Kimmel Joensuussa. Huomenna torstaina 12. helmikuuta Jalostuspäivät jatkuvat Joensuun Konservatorion tiloissa.
Yksi päivän teemoista oli huutokauppa hevoskasvattajan markkinana. Kattaus aiheesta sisälsi mm. Henrikki Halmeen vinkit huutokauppaluettelon lukemiseen, New Grove kasvattaja Riitta Nylundin ohjeet varsan valmistelemiseen sekä Mitja Nummenmaan esityksen hevoshuutokauppa kulttuurista.

- Huutokauppatapahtumia tulee järjestää ja niistä löytyy myös huippuhevosia. Hevoshuutokauppa on tapahtumana hienoja tarinoita tuottava elämys, Nummenmaa kertoi.

 

Joensuun Kuninkuusravit kertoi jatkavansa Porin aloittamaan perinnettä suomenhevosvarsojen huutokaupasta Kuninkuusravien yhteydessä. Huutokauppa järjestetään 2-vuotiaille suomenhevosille perjantaina 31. heinäkuuta klo 15.00. Joensuun Kuninkuusravit tarjosi lisäksi Jalostuspäivien yleisölle iltaohjelman Linnunlahden raviradalla.
Suomenhevosen jalostusohjesäännön uudistukseen liittyviä kommentteja:

”Suomenhevosen jalostus on kehittynyt vuosien aikana, mutta jatkossa tulee miettiä löytyykö monipuolinen yleishevonen samasta paketissa vai suunnataanko jalostusta entistä vahvemmin jalostussuuntien mukaan rodun ominaisuudet säilyttäen.”  - Jalostusjohtaja Minna Mäenpää

 

”Suomenhevosen määrän vähentyessä on syytä miettiä tulisiko niitä kilpailuttaa enemmän. Se vaatii hevoselta kestävyyttä, mutta erityisesti valmennuspuolen kehittämistä.” - Jalostusvaliokunnan puheenjohtaja Kristiina Ertola

 

”Hyviä suomenhevosia tarvitaan joka suunnalle. Suomenhevosesta löytyy vielä käyttämätöntä voimavaraa harrastus- ja elämyskäytössä. Mielestäni suomenhevosen tärkeimmät ominaisuudet ovat terveys ja luonne, joka mahdollistaa sen monipuolisen käytön.” - Suomenhevosten orilautakunnan puheenjohtaja Heidi Sihvo

 

”Pienhevonen on suomenhevosen jalostussuunnista monipuolisin ja erinomainen vaihtoehto esimerkiksi tuontiharrasteponille. Haasteena on koulutetun suomenhevosen korkea hinta, sillä hevosen jalostus ja kouluttaminen vaatii taloudellisia panostuksia.” – Orinäyttelylautakunnan jäsen Katja Kannisto

 

”Työhevossuunnan suomenhevosilla on suuri ja tärkeä merkitys vanhojen perinteiden ja hevosmiestaidon säilyttämisessä. Suomenhevosyhdistykset tekevät tämän asian eteen hienoa työtä.” - Jalostusvaliokunnan jäsen Hannu Ala-Korpi.

 

 

Päivän esitelmiä:

 

 

Suomenhevosen jalostusohjesäännön uudistaminen, Minna Mäenpää ja Suvi Louhelainen

 

Katsaus maataloudentukipolitiikkaan hevostalouden näkökulmasta, Minna-Mari Kaila

 

 

Suomenravihevoskasvattajat ry esittäytyy


New Grove kasvattaja Riitta Nylund

 

 

Jalostuspäivät ovat joka vuotuinen, kuninkuusravipaikkakunnalla järjestettävä pääsääntöisesti ravihevosten jalostusta ja kasvatusta käsittelevä tapahtuma. Kaksipäiväisen tapahtuman toinen päivä painottuu yleisesti hevosen terveyteen liittyviin luentoihin.

 Palaa otsikoihin 
Tulosta sivu