Kommentteja

SUNNUNTAI 28.7.

RAVIKUNINGATAR MARIMIN

Esa Heikkinen: Kai se oli nyt meidän vuoro voittaa. Kilpailua katsoessa ei voinut kuin ihailla kuinka hyvä juoksupää on kuskillakin. On huippumies ja on paljon neuvonut minua muutenkin. Oli huippupaikka missä oltiin yötä. Se sijaitsi vain 30 km päässä, siellä Marimin yöpyi nyt paremmin kuin koskaan aiemmin vieraassa tallissa. Sanat eivät riitä kuvaamaan miltä nyt tuntuu. En näihin kuvioihin uskonut koskaan, siis että tämä voitettaisiin. Kun Marimin oli 8-vuotias aloin kuitenkin uskomaan, että osallistua voidaan.


Arto Hammar: Perheen ja lasten jälkeen Marimin tulee seuraavana. Sairauslomani aikana oli paljon jännempää katsoa kilpailu sivusta kuin rattailta käsin, etenkin kun hevosella oli tuolloin hieno kilpailuvire päällä. Vaikea sanoa miten juhlitaan, mutta ihan varmasti. Kaikki ovat tervetulleita juhlimaan kanssamme!


Kuningatarkilpailuissa kaksi ensimmäistä matkaa ovat aiemmin kuluttaneet hevosta, mutta nyt saatiin hyvät viimeistelyt ja vire oli nyt viimeiselle matkalle oikein hyvä. Olen kiitollinen että olen saanut ajaa näin hyvää hevosta. Upea tapahtuma ja hienoa, että suomenhevonen vetää näin paljon väkeä!


Ravikuningas erikasson

Harri Koivunen: Ikinä en ole paremmalla hevosella ajanut. Arvosanaksi hevoselle annan 11.


Bella Varjonen: Maailman paras hevonen. Kilpaileminen, treenaaminen ja astuttaminen taitaa olla tällä iällä paljon, ja lihaksiston kanssa on ollut ongelmia. Toisaalta iän mukana tuoma kokemus auttaa kilpailuissa. 


Helena Tuikka: Halaisin mielelläni teitä kaikkia jos voisin. Aivan ihanaa, raveissa Erikasson on aina saanut niin upeita suosionosoituksia ja kirjeitä. On upeaa omistaa tällainen hevonen. Tänne Kuopioon on ollut tosi mieluista tulla, tämä on lapsuuteni kotirata


Kuninkuuskilpailun 3. osalähtö

Camri / Tuomas Pakkanen: Olen oikein tyytyväinen hevoseen. Se teki kovat juoksut. Päätösmatkalla pääsimme viimeisellä takasuoralla toiselle ja loppukaarre tultiin ulkoratoja. Viimeisellä 300-400 metrillä ravi alkoi hajota, kun hevonen väsyi.

Virijori / Jani Ruotsalainen: Hevonen kesti hyvin. En olisi etukäteen uskonut. Se oli yllättävän hyvä. Päätösmatkalla pakitin viimeisellä takasuoralla ulos, mutta saimme tulla selissä loppuun asti.

Franko / Antti Teivainen: Franko oli kyllä pettymys. Pitkän matkan piti olla oriille paras matka, mutta se olikin siinä vaisu. Kun I.P. Lento alkoi väsyä, me lähdimme kiertämään kolmatta. Siinä sai korvia vedellä auki, mutta veto ei riittänyt perille ja hevonen tuli hännillä maaliin.


A.T. Visku / Pasi Teini: Hevonen oli tosi hyvä ja olen oikein tyytyväinen siihen. Maili on Viskun paras matka ja Arto Hammar ajoi hyvin, kun ei käännellyt hevosta ulkoradoille. Puolessa vuodessa hevonen on kehittynyt paljon ja se on tällä hetkellä meidän ykköshevonen. Sillä on astutettu nyt tammoja ja se on mahdollisesti voinut piristää oria. Ennen ori vain seurasi kilpailuissa, eikä ohittanut, mutta nykyään se tulee ohikin. Rojon Petrille kiitokset yöpaikasta, siellä kaikki pelasi oikein hyvin.

Kuningatarkilpailun 3. osalähtö


Noriko / Jani Ruotsalainen: Noriko yllätti päätösmatkalla niin paljon kuin ikinä voi yllättää. Hevonen tuli hyvin ja oli päätösmatkalla terävin mitä koko viikonloppuna. Oikein hyvä suoritus ensikertalaiselta, oli hienosti neljäs.

 
Vislakka / Mika Forss:
Tamma saa kokonaiskilpailusta hyvän arvosanan. Melkein ysin suoritus. Kahdella ensimmäisellä matkalla se pörräsi ja hosui ja käytti niihin liikaa energiaa. Kun pruuvasin Vislakkaa ennen päätösmatkaa, tiesin että nyt päästään ajamaan kilpaa. Teemu oli alussa sitä mieltä, että meidän selkä ei kelpaa, mutta sen perään ei mahtunut ja luotin hevoseen. Voitosta ei enää lopussa kamppailtu, sen näki jo loppukaarteessa. Kova avaus huomioiden Vislakka teki päätösmatkalla hienon juoksun. Kahdella ensimmäisellä matkalla ruutia oli liikaa.

Yllin Kyllin / Teemu Okkolin:
Tamman kakkossija kokonaiskilpailussa oli tietysti yllätys, mutta odotin kyllä hyvää suoritusta. Päätösmatkalla avaus oli kova ja se maksoi lopussa. Tamma teki hyvän juoksun. Yllin Kylliniltä kokonaisuudessa täyden kympin suoritus.


I.P. Vipotiina / Pertti Puikkonen: Ei voi mitään. Hevonen oli ihan hyvä, mutta juoksunkulku oli raskas ja nyt kävi näin.


B. Turolii / Antti Teivainen: Alku meni hyvin ja juoksunkulku vaikutti lupaavalta ja hyvältä. Päästiin sisäradalle ja puolimatkassa noustiin toiselle radalle. Katsoin sitten saadaanko vetoapua, mutta sitä ei ollut saatavilla. Hevonen ei tullut ihan loppuun asti, vaan veto loppui. Se oli tämmöinen reissu.

Pikkukunkku 2013

Siirin Älli / Ahti Antti-Roiko: Matkalla mentiin vaan niin kovaa. Hevonen oli hyvä, mutta kaverilla oli tänä päivänä parempi. Matkavauhti oli kova.

Vixen / Akseli Lahtinen:
Tänä päivänä oli kaksi kovempaa. Vixen oli hyvä ja tuntui aikaisempaa paremmalta.


----

Kuninkuuskilpailun keskeyttänyt Sörkän Sälli / Tero E Mäenpää: Katsoin hevosen itse tarkkaan ja juttelin Mikan kanssa. Ori kuumui todella paljon ja päätösmatkaa ei ajeta. Tiedossa oli, että hevonen on kuuma ja tämä vaara oli olemassa. Sitä ei voinut kuitenkaan tietää mitä hevonen tekee, kun sillä ajetaan peräkkäisinä päivinä kilpaa. Takarivistä se olisi mennyt muiden päälle ja eturivistä ori olisi vienyt keulassa ensimmäisen kierroksen kahtakymmentä. Päätösmatkan ajaminen olisi voinut olla hevoselle liian kova startti.

Kuninkuuskilpailun 2. osalähtö

Sörkän Sälli / Mika Forss: Hevonen oli sellainen kuin odotettiinkin sen olevan. Eilinen tukkoinen esitys avasi paikat ja hevonen oli hieno toinen.


Erikasson / Harri Koivunen: Erikasson oli ihan hyvä. Saatiin hyvä juoksu. Ei jääty lopussa pussiin. Siinä piti ajaa eikä voimia ollut paljon jäljellä.


Franko / Antti Teivainen: Hevonen tuli hyvin ensimmäiset sata metriä, mutta sitten tuli laukka. Sitä voi mitenkään ennakoida, hevonen vain pomppasi. Franko tuli hyvin loppua, harmi vaan kun juutuin vikaan kurviin ulkoradoille. 3100 on paras matka, joten hyvillä mielin jatketaan.


Camri / Tuomas Pakkanen: Oli alussa vähän tiukka paikka, ettei päästy toiseen sisälle. Kiihdytyksessä ratkesi paljon. Camri oli ensi metreillä vähän epävarma, eikä lähtöön pystynyt satsaamaan täysillä. Varman päälle piti ajaa ja ajatella kokonaiskilpailua. Voimia on vielä jäljellä kolmelle kilometrille. Erot ovat pienet.


Virijori / Jani Ruotsalainen: Virijori oli erittäin hyvä. Erinomainen. Pitkä matka on arvoitus kun ollaan ensimmäistä kertaa mukana, mutta olen luottavainen.


Kuningatarkilpailun 2. osalähtö

Noriko / Jani Ruotsalainen: Noriko oli parempi kuin eilen. Se oli hyvä. Pitkälle matkalle balanssia mahdollisesti kevennetään.


Pelikka / Markus Dahlström: Tamma eteni vielä loppukaarteessa kohti kärkeä, mutta maalisuoralla kun vauhti kiihtyi, Pelikka tyytyi pitämään vauhtinsa. En lähde moittimaan tammaa. Pitkä matka on arvoitus, kun ollaan ensimmäistä kertaa matkalla, mutta hevonen on kyllä jaksava.


B. Turolii / Antti Teivainen: Tamma tuli siinä Peten (I.P. Vipotiina) kupeilla maaliin. Oli vähän samaa ongelmaa kuin eilen, eli tammaa ei oikein pystynyt päästämään laukan pelossa. Näissä kisoissa kun on vain ajettava varman päälle. Emme ole vielä menettäneet kokonaan peliä kokonaistilanteen suhteen.


I.P. Vipotiina / Pertti Puikkonen: Tamma teki hienon juoksun johtavan rinnalta. Se kesti hyvin. Hyvin mielin pitkälle matkalle.


Yllin Kyllin / Teemu Okkolin: Toiseksi tultiin - tosi nätti juoksu saatiin. Näyttää tässä vaiheessa tosi hyvältä. Yritetään jatkaa samalla linjalla. Sama taktiikka ja samat varusteet. Kyllä tosi hyvä juoksu saatiin, aivan kuten eilen.


Kemun Tutu / Jouni Miettinen: Kengät otetaan vikalle matkalle pois.


Sirun Valpuriina / Jouni Törmänen: Laukka tuli ja 800m jäljellä meni juoksu pilalle. Kaveri tuli Wizard Stinalla ja nosti meidät neljännelle. Juoksu meni sitten pilalle. Ehkä hevonen otti itseenä tilanteessa tai lähti yrittämään liikaa.
LAUANTAI 27.7.

KUNINKUUSKILPAILU 1. OSALÄHTÖ


Boker / Esa Holopainen: Boker vähän painoi matkalla. Se ei sitten innostunut kirimään ihan parhaimmalla tavalla. Ori meni ainakin ravia ja on siellä puolen välin paikkeilla.

Frans / Ari Moilanen:
Ori ei tehnyt oikein mitään lopussa. Se taapersi tasaisesti maaliin. Osasin vähän odottaa, että ensimmäisellä matkalla hevonen on tämän kaltainen. Aika paljon jäätiin kärjestä. Huomiseksi Frans varmasti parantaa.

Franko / Antti Teivainen:
Tuntui jo että Franko voittaa, mutta Camri kontrasi sitten. Ori oli oikein hyvä. Se teki pitkän kirin ilman selkää. Kolme kilometriä on Frankon paras matka.

Harri Koivunen / Erikasson: Yritin mahtua parijonoon, mutta Franko ehti peittämään tilan. Näillä vuosilla tuo ei ollut toivepaikka juosta ja se vähän näkyi lopussa, mutta oikein hyvän juoksun Erikasson teki. Siinä ei ollut vaihtoehtoa kuin ajaa johtavan rinnalle. Hyvillä mielin huomiseen.


Sörkän Sälli / Mika Forss: Saatiin hyvä juoksu, olisiko ollut vähän liiankin hyvä, sillä kyllä hevonen oli pieni pettymys. Sörkän Sälli vähän kangistui lopussa, olisiko pitkä starttiväli syynä siihen. Huomenna toivon mukaan hevonen pystyy parempaan tämän startin myötä. Saa nähdä, ollaan silloin viisaampia.


Virijori / Jani Ruotsalainen: Hevonen teki oikein hyvän juoksun. Oltiin kolmansia, olen oikein tyytyväinen ja koitetaan huomenna saada yhtä hyvät suoritukset.


Kuningatarkilpailu 1. osalähtö

Sirun Valpuriina / Jouni Törmänen: Tamma oli tuon juoksun jälkeen pieni pettymys. Sen olisi pitänyt kiriä vähän paremmin. Ei se nyt hiljentänyt lopussa, mutta vähän paremmin olisi saaanut puristaa. Kiri kantoi vain muutaman sata metriä. En ala selittelemään millään. Äkkiseltään vaikea sanoa mistä lievä vaisuus johtui. Maililla on paha paikka. Kokeillaan  pitkällä matkalla parannella asemia niin kuin viime vuonna.

B. Turolii / Antti Teivainen: Tamma sai tilaa loppukaarteessa. Voimia olisi ollut, mutta laukka oli todella pinnassa. Tamma meinasi laukata jo ensimmäisessä kaarteessa kun oli niin paineissaan. Hyvin mielin huomiseen. Ei olla paljon kärkeä perässä.


Yllin Kyllin / Teemu Okkolin: Tosi hyvä juoksu, hevoselle jäi kaikki tallelle. Erittäin hyvä juoksu oli kokonaiskilpailua ajatellen. Tarkoitus on ajaa mahdollisimman nätit juoksut, vastassa on kuitenkin erittäin rutinoituneita hevosia. Olen oikein tyytyväinen.


Pelikka / Markus Dahlström: Normi suoritus oli Pelikalta. Teki hyvän juoksun. EI kestetty mukana avauksessa ja kun menivät sisälle, ei jäänyt paljon muuta mahdollisuutta, kun jäädä vetämään toista rataa. Tasaisen kovaa kiihdytin kärkä kohti ja oli hieman raskas juoksu, mutta hevonen kyllä teki hyvän juoksun.


Noriko / Jani Ruotsalainen: Noriko oli tänään vähän tasainen. En tiedä sitten ottiko hevonen itseensä, kun pakitin alussa, ettei jääty vetämään toista rataa. Pikkuisen oli tasainen, mutta en moiti hevosta.
 Lähtö 5 

Tanhuan Toivo / Ari Moilanen: Hevosella oli tänäänkin ravin kanssa ongelmia ja suuria sellaisia. Tässä hevosessa on hyvä luokka, kun vain kaikki saadaan kohdallaan. Se jäi laukassa kauas, mutta kiri hyvin loppua ja saavutti kärkeä.

 

Hymynkare / Tero Mäenpää: Ori oli hyvä. Kotirata vaikutti sen verran, että hevonen jullitteli takasuoralla. Ilman sitä se olisi voinut olla neljäs tai viides. Tuttu rata ja nuori hevonen jullitteli.

 

Koivikon Kalle / Tuomas Pakkanen: Jäätiin toisen radan jonon letkan vetäjiksi. Pikkuisen liikaa hevonen painoi siinä päälle. Ihan hyvin kuitenkin jaksoi.


Lähtö 4 


Virvel / Ville Nisonen: Hevonen oli viimeksi tosi hyvä. Olisiko nyt pitkä matka painanut jaloissa, koska tamma hukkasi jo 100 jäljellä raviaan ja mitään ei ollut tehtävissä. Laukka tuli. Yleensä tämä ei ole hukannut raviaan. Radassa ei ollut mitään vikaa.Kuninkuuskilpailusta poisjäänyt Turon Myrsky / Tero E Mäenpää: Eipä asiaan ole enää mitään lisättävää. Vasen takajalka reagoi ja ei lähdetä vaarantamaan mitään. Ottamaan turhia riskejä. Viikolla mennään klinikalle, jonka jälleen ollaan viisaampia asian suhteen."Lähdöt ja voittajien haastattelut katsottavissa Fintoton videoarkistossa


HUOM: Kommentteja ja jälkipelejä Kuninkuusraveista myös Twitterissä


Faktatietoa Kuninkuusraveista


 • Osallistujien joukossa ovat viime vuoden kuninkaalliset, ravikuningas Erikasson ja ravikuningatar Sirun Valpuriina. Osallistujista tittelin aiemmin on voittanut myös kolminkertainen ravikuningatar (2009-2011) I.P. Vipotiina.


 • Vanhimmat osallistujat ovat 14-vuotiaat ori Erikasson ja tamma I.P. Vipotiina.


 • Nuorimmat ovat 7-vuotias ori Camri (myös Sörkän Sälli on syntynyt 2006, mutta on noin kaksi viikkoa Camria vanhempi) ja samaa ikäluokkaa edustavista tammoista nuorin on Saaga S.


 • Kokenein kuninkuusraviosallistuja on 13-vuotias B. Turolii, joka osallistuu kuningatarkilpailuun nyt seitsemättä kertaa.


 • Oriit A.T. Visku, Camri, Marat, Sörkän Sälli ja Virijori ovat ensikertalaisia kuninkuuskilpailussa. Tammojen puolella kuninkuusravidebyyttinsä tekevät seitsemän hevosta: Kemun Tutu, Noriko, Pelikka, Saaga S, Vislakka, Wizard Stina ja Yllin Kyllin.


 • Sörkän Sälli on juossut ennen Kuninkuusraveja vain 23 lähtöä, kun taas eniten rutiinia kilparadoilta on kerännyt 204 starttia urallaan juossut Marimin.


 • Eniten voittoja on kerännyt Erikasson, joka on voittanut yli puolet uransa starteista: 71 kertaa 137 startista.


 • Eniten rahaa: I.P.Vipotiina on ansainnut urallaan 476 220 euroa ja Erikasson 524 064 euroa.


 • Nopeimmat ovat I.P. Vipotiina ja Erikasson, joilla molemmilla on sama ennätys 20,2aly. I.P. Vipotiinan aika on Suomen ennätys, jonka tamma juoksi 18.7.2009 Mikkelissä Suurmestaruus-ajossa. Erikasson juoksi ennätyksensä Solvallassa 30.5.2010 Elitkampen lähdössä, jossa sijoittui viidenneksi.


 • Maaninkalaisella Tero E. Mäenpäällä on kuninkuuskilpailussa kaksi valmennettavaa, viime vuoden kakkonen Turon Myrsky ja ensikertalainen Sörkän Sälli.


 • Porilaisen Jouni Miettisen tallista tulee kaksi tammaa Kemun Tutu ja Vislakka. Niiden tallikaveri ori Rapin Aatos jäi ensimmäiseksi varahevoseksi.


 • Pelivaihto: Viime vuonna Mikkelissä ravattiin St Michel ja Kuninkuusravit samana viikonloppuna, jolloin pelivaihto oli 4,7 miljoonaa euroa kahden päivän aikana, tänä vuonna Kuopion Kuninkuusraveissa tavoite on päästä lähes samoihin lukemiin.


 • Yleisöä viime vuonna 52 000, tavoite tänä vuonna 60 000 katsojaa.


 • Palkintorahaa osallistujille maksetaan viikonlopun aikana yli 550 000 euroa.


 • 445 072 euron jackpot on tarjolla pelaajille lauantaina Toto75-pelissä normaalijakosumman lisäksi, joten jopa miljoonavoitto on tänäkin vuonna mahdollinen.


 • Toto-myyjiä paikalla on noin 180.


 • Eniten omistajia viikonloppuna kilpailevista hevosista on Pikkuprinssissä nähtävällä Hymynkareella, jolla on 500 omistajaa.


 • Ruokatarjonta on viikonloppuna runsas. Niin sanottua kenttäruokailua tulee kulumaan viikonlopun aikana noin 10 000 annosta. Perinteisellä ravimakkaralla on myös kova menekki ja sitä on varattu tarjolle 50 000 kappaletta. Lisäksi ravituristeille tarjoillaan 8000 kahvileipää, 5000 sämpylää ja 3000 voileipää.


 • Anniskelualueilla janoisia ravivieraita varten on varattu 28 000 litraa olutta, 7 700 litraa lonkeroa, 5 900 litraa siideriä ja 4 800 litraa vettä.


 • Kuninkuus- ja kuningatarkilpailujen osallistujat syövät viikonlopun aikana Kuopiossa yli 300 kiloa kuivaa heinää.


 • Kilpailupäivän ruokinta on hevosilla yleensä sama kuin normaalisti, lisäksi erittäin tärkeää on huomioida riittävä nestetasapaino. Yleinen hevosten urheilujuoma-sekoitus on vettä, johon on lisätty melassia ja suolaa/elektrolyyttejä.


 • Tärkeät fasiliteetit ovat myös kunnossa, sillä alueelle on sijoitettu 100 bajamajaa sekä useita vesipisteitä.


 • Radan ympärille on asetettu penkkirivistöä yhteensä viisi kilometriä.


 • Majoituskapasiteetti 6000 majoituspaikkaa + lukuisat yksityismajoitukset.


 • Kuninkuusravien järjestäminen Kuopiossa vaatii lähes 2000 ihmisen työpanosta, sisältäen talkoolaiset ja muut järjestelyihin osallistuvat henkilöt.

 • Palkintorahaa viikonlopun aikana maksetaan yli 550 000 euroa. 
Tulosta sivu